Επιθετικές ρευστοποιήσεις ξένων στη Σοφοκλέους

Επιθετικές ρευστοποιήσεις ξένων στη Σοφοκλέους

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αιχμάλωτη των hedge funds και των private equity firms η Σοφοκλέους ξεκίνησε την πρώτη χρηματιστηριακή εβδομάδα του Ιουνίου με σημαντικές απώλειες -1,12% και απομακρύνθηκε από τα επίπεδα των 5.000 μονάδων. Οι επιθετικές ρευστοποιήσεις των ξένων επενδυτών στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας -που έχασε -3,05% και έκλεισε στα 42,00 ευρώ- ήταν η αιτία της υποχώρησης της Σοφοκλέους. Ωστόσο, η αφορμή δόθηκε για τρίτη φορά μέσα στο α΄ εξάμηνο του 2007 από το Χρηματιστήριο της Σαγκάης. Ο χρηματιστηριακός δείκτης Shanghai SE κατέγραψε χθες ελεύθερη πτώση και σημείωσε απώλειες -8,26%. Η χθεσινή πτώση του βασικού χρηματιστηριακού δείκτη της αγοράς της Κίνας ήταν η μεγαλύτερη της ιστορίας σε απόλυτες τιμές, με τις απώλειες κεφαλαιοποίησης κατά την απότομη διόρθωση των τελευταίων τεσσάρων ημερών να φθάνουν τα 350 δισ. δολάρια.

Η Αθήνα αντέδρασε υπερβολικά απέναντι στην πτώση της Κίνας, καθώς οι άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές διατήρησαν τη ψυχραιμία τους, με αποτέλεσμα αφενός να επικρατήσουν ρευστοποιήσεις χαμηλού βεληνεκούς και αφετέρου να χαρακτηρισθεί η Δευτέρα ως ημέρα ρευστοποιήσεων μετά τα υψηλά επταετίας της προηγούμενης εβδομάδας.

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έχει συνεχή ανοδική πορεία τους τελευταίους 8 μήνες, υπεραπόδοση σε σχέση με τις ώριμες αγορές, πλησίασε και ξεπέρασε τις αναδυόμενες. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η Σοφοκλέους έχει πλασαριστεί μέσα στις 5 ευρωπαϊκές αγορές με τη μεγαλύτερη άνοδο από τις αρχές της τρέχουσας οικονομικής χρήσης. Το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει επηρεαστεί θετικά από διεθνείς παράγοντες οικονομικής ανάκαμψης, σταθερότητας και υψηλής ρευστότητας, έχοντας στο υπόβαθρό της μια οικονομία με θετικές μακροοικονομικές εξελίξεις, ρυθμούς ανάπτυξης υψηλότερους του ευρωπαϊκού μέσου, πλησιέστερα στις αναδυόμενες οικονομίες χωρίς τους κινδύνους των τελευταίων και ισχυρή κερδοφορία εισηγμένων.

Ομως, σήμερα η κατεύθυνση των αγορών δεν είναι ξεκάθαρη. Παρά τα καλά οικονομικά στοιχεία, επηρεάζονται από μια επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας και από ένα σπάνιο συνδυασμό ταυτόχρονης ανόδου των αγορών και των μακροπρόθεσμων επιτοκίων. Ηδη έχει προεξοφληθεί ότι στην αυριανή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα έχουμε αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων σε ποσοστό κατά 25 μονάδες βάσης, με αποτέλεσμα το ευρωπαϊκό επιτόκιο να διαμορφωθεί στο 4%. Οσο η τάση των επιτοκίων είναι αυξητική, η ανοδική πορεία των αγορών ανακόπτεται ή ακόμα δημιουργείται τάση διόρθωσης.

Η χθεσινή τάση στην Αθήνα καθορίστηκε από τη διάθεση των ξένων funds από το Λονδίνο και τις άλλες αγορές της Δυτικής Ευρώπης. Οι ξένοι είχαν τοποθετηθεί στην Εθνική Τράπεζα με στόχο τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου και την αποκοπή του μερίσματος που πραγματοποιήθηκε στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Είναι κοινό μυστικό ότι καθημερινά οι τιμές των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης (Ftse 20) διαμορφώνονται στο Λονδίνο. Ολη η τάση της εγχώριας αγοράς καταστρώνεται, κατευθύνεται και εφαρμόζεται από τους ξένους θεσμικούς, οι οποίοι εισήλθαν στην ελληνική αγορά στα επίπεδα των 2.500 μονάδων και είναι λογικό ακόμη και σήμερα να καταγράφουν ικανοποιητικά κέρδη. Αλλωστε, τα κέρδη σε μία χρηματιστηριακή αγορά είναι ασυγκρίτως περισσότερα στις πτωτικές συνεδριάσεις απ’ ό,τι στις ανοδικές.

Οι Ελληνες επενδυτές είναι μονίμως πωλητές την τελευταία τετραετία. Σε κλοιό ρευστοποιήσεων βρέθηκε συνολικά η κατηγορία μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης. Ο Γενικός Δείκτης διολίσθησε τελικά σε ποσοστό -1,12% και διαμορφώθηκε στις 4.917,67 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 445 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων οι προσυμφωνημένες συναλλαγές αφορούσαν κεφάλαια ύψους 79,57 εκατ. ευρώ.

Η χαμηλή κεφαλαιοποίηση συνέχισε το ανοδικό σερί του Μαΐου καταγράφοντας άνοδο 1% ενώ συνολικά 174 μετοχές υποχώρησαν και 100 μετοχές έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο.

Τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η κοινή ονομαστική της Τρία Αλφα, η οποία κλείδωσε στο 20,00% και ακολούθησαν οι εξής τίτλοι: Τρία Αλφα (ΠΟ) 19,97%, ΑΝΕ (Π) 19,80%, Αττικές Εκδόσεις 11,26%, Φιερατέξ 9,94%, Βέτεριν 9,76%, ΑΝΕΚ (ΠΟ) 9,50%, Ελφίκο 9,18%, Καλπίνης Σίμος 6,36% και η μετοχή της Attica Group που έκλεισε με κέρδη 5,95%. Αντίθετα, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε η μετοχή των Ελληνικών Ιχθυοκαλλιεργειών σε ποσοστό -6,67% και ακολούθησαν οι εξής μετοχές: Euroline επενδυτική -6,54%, Καρδασιλάρης -5,88%, Αxon Συμμετοχών -5,86%, Καραμολέγκος -5,54%, Imako media -5,04%, Γιουρομπρόκερς -4,98%, Αλλατίνη -4,92%, Γαλαξίδι Ιχθυοκαλλιέργειες -4,90% και Νεώριον Σύρου που κατέγραψε απώλειες -4,82%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή