Πώληση σε καναδικό όμιλο του 30% της Ελληνικής Τεχνοδομικής

Πώληση σε καναδικό όμιλο του 30% της Ελληνικής Τεχνοδομικής

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικές ωφέλειες αναμένεται να αποκομίσει ο όμιλος της Ελληνικής Τεχνοδομικής ΤΕΒ, μετά τη συμφωνία για τη μεταβίβαση ποσοστού 30% που ήλεγχε η Ελληνικά Μεταλλεία Α.Ε., μια κατά 100% θυγατρική της Ακτωρ ΑΤΕ (επίσης θυγατρική του ομίλου), στην εταιρεία Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. Αγοραστής του ποσοστού αντί ποσού 178 εκατ. δολαρίων ήταν ο καναδικός όμιλος πρώτων υλών European Goldfields, αυξάνοντας έτσι το ποσοστό του στην εταιρεία στο 95%, από 65% που είναι σήμερα.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η European Goldfields, η οποία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Τορόντο (Καναδάς) και στην αγορά ΑΙΜ (Alternative Investment Market) του Λονδίνου, θα προχωρήσει στην έκδοση νέων κοινών μετοχών, με στόχο την άντληση 112 εκατ. δολαρίων, ώστε να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη των έργων του ομίλου σε Ελλάδα και Ρουμανία. Επιπλέον, ο κ. Δημήτρης Κούτρας που σήμερα ελέγχει περίπου το 12% των υφιστάμενων μετοχών διατηρεί το δικαίωμα να προσφέρει συμπληρωματικά έως και 3 εκατ. μετοχές από τις 13.724.074 μετοχές που διαθέτει, με τους ίδιους όρους της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Ο όμιλος της Ελλ. Τεχνοδομικής θα λάβει μέσω της Ακτωρ το 19,9% των μετοχών της European Goldfields μετά την ολοκλήρωση της προσφοράς, ενώ το υπόλοιπο του ποσού (αν προκύψει) θα καταβληθεί με μετρητά. Η Ακτωρ έχει συμφωνήσει να επενεπενδύσει στην Ελληνικός Χρυσός το 50% των μετρητών που ενδεχομένως εισπράξει, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τη διατήρηση του 5% που θα ελέγχει στην εταιρεία. Παράλληλα, υποχρεούται να διατηρήσει το εν λόγω ποσοστό για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια από την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Η Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. ελέγχει τρία κοιτάσματα μετάλλων και χρυσού στη Β. Ελλάδα και συγκεκριμένα στις περιοχές Στρατώνης και Ολυμπιάδας που διαθέτουν χρυσό, ψευδάργυρο, μόλυβδο και ασήμι, και στις Σκουριές, όπου βρίσκονται κοιτάσματα χαλκού και κόκκινου χρυσού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή