Τεχνολογία: Θετικά αποτελέσματα για τις εισηγμένες εταιρείες

Τεχνολογία: Θετικά αποτελέσματα για τις εισηγμένες εταιρείες

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεικτή εικόνα παρουσιάζουν τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου 2007 για τις εταιρείες τεχνολογίας με εισηγμένες μετοχές στο Χ.Α. Τα αποτελέσματα εμφανίζουν κάμψη εσόδων κατά μέσο όρο 4%, μείωση κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (ΚΠΦΤΑ) κατά 9,8% και τέλος μείωση κερδών μετά από φόρους κατά 78%.

Η κατάσταση όμως δεν είναι τόσο τραγική όσο δείχνουν τα νούμερα, καθώς επηρεάζεται από δύο βασικούς παράγοντες – την Intracom και την Info-Quest. Η Info-Quest στο α΄ τρίμηνο του 2006 εμφάνισε υπεραξίες ύψους περίπου 240 εκατ. ευρώ, λόγω της πώλησης της Q-Telecom. Επίσης, η πώληση της Intracom Telecom από τον όμιλο Intracom, το περασμένο καλοκαίρι, είχε ως αποτέλεσμα το «βάθεμα» των μεγεθών λόγω διαφορετικής μεθόδου ενοποίησης. Πάντως, η διοίκηση της εταιρείας ανακοίνωσε αύξηση τζίρου κατά 30% από τις συνεχιζόμενες δραστηριότητές της.

Εξαιρουμένων των αποτελεσμάτων των δύο προαναφερόμενων εταιρειών, τα μεγέθη του κλάδου εμφανίζουν καλύτερη εικόνα, αφού τα έσοδα εμφανίζονται βελτιωμένα κατά 9,4%, τα κέρδη ΠΦΤΑ αυξημένα κατά 8,8% και τα κέρδη μετά από φόρους σημειώνουν αύξηση κατά 48%.

Μικρές και μεγάλες

Προς την κατεύθυνση αυτή συμβάλλουν ορισμένες επιχειρήσεις, οι οποίες είδαν τα μεγέθη τους να διευρύνονται ή και να διορθώνονται. Πρόκειται κυρίως για τις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου, οι οποίες δείχνουν να γιγαντώνονται περαιτέρω, σε αντίθεση με τις μικρές που εμφανίζονται να περιορίζουν τα μεγέθη τους. Για παράδειγμα, μισή ντουζίνα μικρών επιχειρήσεων εμφάνισε υποχώρηση εσόδων από 20% έως 75%, ενώ παράλληλα εμφάνισαν και σημαντικές ζημίες. Δεν θα ήταν υπερβολή να γίνει λόγος για εταιρείες τεχνολογίας δύο ταχυτήτων, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που κάνουν πλέον λόγο για περαιτέρω ευκαιρίες συγκέντρωσης στην αγορά, κυρίως μέσω εξαγορών.

Αξιοσημείωτη όμως είναι η πορεία ορισμένων επιχειρήσεων του κλάδου που κάνουν τη διαφορά στο α΄ τρίμηνο του 2007, σε σχέση με το αντίστοιχο του 2006. Για παράδειγμα, οι εταιρείες Multirama, SingularLogic, Αλφα Γκρίσσιν και η PC Systems δείχνουν να έχουν μπει ή να μπαίνουν σε μια διαδικασία εξορθολογισμού των μεγεθών τους – κυρίως σε ό,τι αφορά την αναστροφή των καθαρών αποτελεσμάτων τους που ήταν ζημιογόνα μέχρι σήμερα. Η αναστροφή των μεγεθών των συγκεκριμένων επιχειρήσεων είναι εκείνα τα οποία κάνουν τη διαφορά και εφόσον αυτή η διαδικασία συνεχιστεί, ενδεχομένως ο κλάδος να εμφανίσει καλύτερη εικόνα στο μέλλον.

Πάντως, θα ήταν υπερβολή να ισχυριστεί κάποιος ότι επανήλθε μια περίοδος «παχειών αγελάδων» στον κλάδο, καθώς οι ενδογενείς αδυναμίες των επιχειρήσεων παραμένουν, κάτι που επιβεβαιώνεται από την πορεία των κεφαλαιοποιήσεων στο ταμπλό της Σοφοκλέους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή