Οριστική άδεια στα ΕΛ.ΠΕ. για έρευνες στη δυτική έρημο της Αιγύπτου

Οριστική άδεια στα ΕΛ.ΠΕ. για έρευνες στη δυτική έρημο της Αιγύπτου

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οριστικοποιήθηκε χθες η παραχώρηση της περιοχής West Odayed στη δυτική έρημο της Αιγύπτου στα Ελληνικά Πετρέλαια για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Χθες υπογράφηκε στην Αίγυπτο η σύμβαση παραχώρησης. Οπως ανακοινώθηκε, από αιγυπτιακής πλευράς υπέγραψαν ο υπουργός Πετρελαίων της Αιγύπτου Eng. Sameh Fahmy και ο πρόεδρος του Κρατικού Οργανισμού Πετρελαίων της Αιγύπτου (EGPC) Eng. Abdelaleem Taha και από ελληνικής πλευράς ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικά Πετρέλαια κ. Πάνος Καβουλάκος.

Η περιοχή West Obayed της δυτικής ερήμου κατακυρώθηκε στην Ελληνικά Πετρέλαια ως διαχειριστή (operator), έχει έκταση 1.841 τετ. χλμ. και συνορεύει με την περιοχή Obayed, στην οποία βρίσκεται σε παραγωγή κοίτασμα φυσικού αερίου το οποίο διαχειρίζεται η Shell.

Η εταιρεία ανέλαβε μια συνολική δέσμευση για 7ετή περίοδο έρευνας, με 5 γεωτρήσεις κόστους 26 εκατ. δολ. Τα τρία πρώτα χρόνια της ερευνητικής περιόδου στο West Obayed περιλαμβάνουν την εκτέλεση σεισμικών καταγραφών και τριών ερευνητικών γεωτρήσεων.

Η σύμβαση υπεγράφη στο υπουργείο Πετρελαίων της Αιγύπτου και παρέστησαν, μεταξύ άλλων, τα εκτελεστικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικά Πετρέλαια κ. Δημήτριος Ματθαίου και Ιωάννης Κωστόπουλος, καθώς και στελέχη του τομέα Ερευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων της εταιρείας.

Την τελετή υπογραφής της σύμβασης ακολούθησαν τα εγκαίνια του γραφείου του ομίλου στο Κάιρο, παρουσία του σεβασμιωτάτου επισκόπου Νιτρίας, Νικοδήμου, και αργότερα δεξίωση με τη συμμετοχή επιχειρηματιών, των ελληνικών πρεσβευτικών και προξενικών αρχών καθώς και διεθνών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Αίγυπτο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικά Πετρέλαια κ. Π. Καβουλάκος, στην ομιλία του μετά την υπογραφή της σύμβασης και την τελετή των εγκαινίων, επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της η Ελληνικά Πετρέλαια αναλαμβάνει την αποκλειστική διαχείριση μιας παραχώρησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή