Προσλάβετε πτυχιούχους στον τουρισμό: «χαρίζουν» ώς 47% μεγαλύτερο τζίρο

Προσλάβετε πτυχιούχους στον τουρισμό: «χαρίζουν» ώς 47% μεγαλύτερο τζίρο

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H αύξηση του μεριδίου συμμετοχής κατά 25% πτυχιούχων εργαζομένων σε τουριστικές επιχειρήσεις οδηγεί σε σημαντική αύξηση έως και 47% του τζίρου τους.

Αυτό είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα μελέτης που δημοσιοποίησε η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών και Προβλέψεων της Eurobank EFG με αντικείμενο τη σημασία της εκπαίδευσης των εργαζομένων στον ξενοδοχειακό κλάδο και στην επίδοση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας στις ξενοδοχειακές μονάδες που αυξάνεται η συμμετοχή των μη πτυχιούχων οι τζίροι εμφανίζουν πτωτικές τάσεις. Κάθε αύξηση συμμετοχής κατά 25% στο σύνολο των εργαζομένων της μονάδος των κατόχων μόνο απολυτηρίου Γυμνασίου, Λυκείου και Δημοτικού συμβαδίζει με μια μείωση του τζίρου από 12% έως 21%.

Κατά μέσο όρο, οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζεται μεγάλος αριθμός πτυχιούχων θα πρέπει να παρουσιάζουν και υψηλότερα λειτουργικά έξοδα, εφόσον ένα υψηλά εκπαιδευμένο προσωπικό συνεπάγεται μεγαλύτερο λειτουργικό κόστος για την επιχείρηση. Ωστόσο, αυτό δεν παρατηρείται στον ξενοδοχειακό τομέα στην Ελλάδα.

Μάλιστα, οι μονάδες που απασχολούν περισσότερους απόφοιτους ΑΕΙ και ΤΕΙ εμφανίζονται να παρουσιάζουν λίγο χαμηλότερα λειτουργικά έξοδα ως ποσοστό των τζίρων τους από αυτές στις οποίες απασχολούνται κυρίως απόφοιτοι πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Συνεπώς, η παρουσία ενός υψηλά εκπαιδευμένου προσωπικού δεν συνεπάγεται και αυξημένο λειτουργικό κόστος ως ποσοστό του τζίρου της μονάδας, ενώ συσχετίζεται θετικά με υψηλότερους κατά μέσο όρο τζίρους.

Στην Ελλάδα το 59,1% των εργαζομένων στο ξενοδοχειακό κλάδο (τρεις στους πέντε) διαθέτει απολυτήριο Λυκείου ή κατώτερο τίτλο σπουδών. Πτυχίο επαγγελματικών σχολών ή ΙΕΚ διαθέτει μόνο το 15,4% των εργαζομένων. Τα 4/5 από αυτούς διαθέτει τίτλους σπουδών από ΙΕΚ ή επαγγελματική σχολή τουριστικής κατεύθυνσης. Τέλος το 25,4% (ένας στους τέσσερις εργαζομένους στον κλάδο περίπου) διαθέτει πτυχίο ΑΕΙ και ΤΕΙ ή μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών. Οι τρεις στους τέσσερις από αυτούς, περίπου, διαθέτουν πτυχίο τουριστικής κατεύθυνσης. Συνολικά, το 40,8% των εργαζομένων στον κλάδο διαθέτει πτυχίο ΙΕΚ ή Επαγγελματικής Σχολής ή ανώτερο. Η διάρθρωση της απασχόλησης πτυχιούχων στον ξενοδοχειακό κλάδο δεν διαφέρει δραματικά από αυτήν της ελληνικής οικονομίας. Η απορρόφηση πτυχιούχων ΑΕΙ και ΤΕΙ στον κλάδο είναι της τάξης του 25,4%, αισθητά ανώτερη από το 19% που εμφανίζει η οικονομία στο σύνολό της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή