Στην τελική ευθεία ο διαγωνισμός της ΕΒΖ για τις μονάδες παραγωγής βιοαιθανόλης

Στην τελική ευθεία ο διαγωνισμός της ΕΒΖ για τις μονάδες παραγωγής βιοαιθανόλης

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπολείπονται 11 ημέρες για να ολοκληρωθεί ο διεθνής διαγωνισμός της ΕΒΖ, όπου περισσότερες από 20 εταιρείες -εκ των οποίων και αρκετές εισηγμένες- έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη μετατροπή των ζαχαρουργείων Λάρισας & Ξάνθης σε μονάδες παραγωγής βιοαιαθανόλης.

Οι μη δεσμευτικές προσφορές θα πρέπει να έχουν υποβληθεί μέχρι την Παρασκευή 22 Ιουνίου και ώρα 17.00 στους συμβούλους Deloitte και Ρricewaterhousecoopers.

Βασικά κριτήρια για να επιλεγεί ο στρατηγικός επενδυτής θα είναι η εμπειρία της εταιρείας σε ενεργειακά θέματα (και ειδικότερα στον χώρο των βιοκαυσίμων), η χρηματοοικονομική και επιχειρηματική του δυνατότητα, αλλά και η ικανότητα να ολοκληρώσει σε σύντομο χρονικό διάστημα τη συναλλαγή με την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.

Η ΕΒΖ είναι από τις πρώτες ομοειδείς επιχειρήσεις της Ευρώπης που θα προχωρήσει μέσα στο 2007 στη δημιουργία βιομηχανικών εγκαταστάσεων, έχοντας ως στόχο την παραγωγή 300 χιλιάδων κυβικών μέτρων βιοαιαθανόλης ετησίως.

Στόχος της διοίκησης της ΕΒΖ είναι η απόσυρση του 50,01% της ποσόστωσης ζάχαρης έως την 31.01.2007, με τη μερική διάλυση – μετατροπή των εγκαταστάσεων παραγωγής των εργοστασίων Λάρισας και Ξάνθης από την ΕΒΖ σε μονάδες παραγωγής προϊόντων μη υπαγόμενων στην κοινή οργάνωση αγοράς για τη ζάχαρη (βιοαιθανόλη). Οπως είναι γνωστό, η χώρα μας υποχρεούται βάσει κοινοτικής οδηγίας για την κοινή οργάνωση αγοράς ζάχαρης, μέχρι το 2010 να παράγει το 5% της εγχώριας κατανάλωσης καυσίμων μέσω βιοαιθανόλης χρησιμοποιώντας ζαχαρότευτλα και σιτάρι. Η εθνική ποσόστωση ζάχαρης ανέρχεται αυτή τη στιγμή σε 317.501,8 τόνους ζάχαρης. Τούτο σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εισπράξει από την Ε.Ε. ποσό 35 εκατ. ευρώ, που προβλέπεται στην περίπτωση που αποσυρθεί το 51% της εθνικής ποσόστωσης, ενώ η ΕΒΖ θα επιβαρυνθεί με τη συνεισφορά των 126 ευρώ ανά τόνο επί της υπόλοιπης ποσόστωσης, γεγονός που θα της επιτρέψει να μειώσει τα ζημιογόνα αποτελέσματά της στην τρέχουσα χρήση λόγω της ελλειμματικής παραγωγής.

Ανάμεσα στις προτεινόμενες αλλαγές από την Κομισιόν συμπεριλαμβάνονται: η ενίσχυση με 10% για τους καλλιεργητές και τους υπεργολάβους μηχανημάτων, στην περίοδο εμπορίας 2008-2009 οι καλλιεργητές να λάβουν συμπληρωματική ενίσχυση 237,5 ευρώ ανά τόνο ποσόστωσης που θα αποσυρθεί, η δυνατότητα στους καλλιεργητές ζαχαροτεύτλων να ζητούν απευθείας την αποποίηση της ποσόστωσης έως το 10% της εθνικής ποσόστωσης, καθώς και η αναθεώρηση του καθεστώτος απόσυρσης για την περίοδο εμπορίας έως το 2009-2010 ώστε να μπορεί να ληφθεί απόφαση πριν από τη σπορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή