Επενδυτική… απόβαση των εφοπλιστών

Επενδυτική… απόβαση των εφοπλιστών

5' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Καλοί καπεταναίοι» όχι μόνο στη θάλασσα αλλά και στη στεριά αποδεικνύονται οι Ελληνες εφοπλιστές οι οποίοι τα τελευταία έτη επενδύουν σε διάφορους τομείς, με μεγάλη επιτυχία παρά τις όποιες γραφειοκρατικές περίπλοκες διαδικασίες που έχουν να αντιμετωπίσουν. Η επενδυτική «έκρηξη» στην ξηρά των Ελλήνων εφοπλιστών δεν είναι τυχαία. Οφείλεται στη υψηλή κερδοφορία που είχαν τα τελευταία έτη και στη ρευστότητα που απέκτησαν, τόσο από τις αγοραπωλησίες πλοίων όσο και από την εκμετάλλευσή τους. Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι ημερησίως οι Ελληνες εφοπλιστές κερδίζουν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια, ενώ η ρευστότητά τους υπολογίζεται περί τα 120 δισ. δολάρια. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι πολλοί πλοιοκτήτες επενδύουν μεγάλα ποσά στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, στο Real Estate, στις τράπεζες, στην κατασκευή Εμπορικών Κέντρων ακόμη και σε ευαγή Ιδρύματα, προσφέροντας τεράστιο κoινωφελές έργο.

Μάλιστα, οι επενδύσεις εφοπλιστών στην ξηρά δεν αποτελούν φαινόμενο των τελευταίων ετών. Ξεκίνησαν πριν από αρκετά χρόνια και πλέον αυξάνονται με γρήγορους ρυθμούς. Εκτιμάται, δε, ότι εάν η Πολιτεία είχε πιο ξεκάθαρο επενδυτικό πλάισιο, με λιγότερη γραφειοκρατία, οι επενδύσεις εφοπλιστών στην στεριά θα ήταν πολύ περισσότερες και ποιοτικά πιο αναβαθμισμένες, δημιουργώντας συνθήκες οικονομικής ανάπτυξης και χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Γραφειοκρατία σε τουριστική επένδυση

Από τους πρώτους που ξεκίνησε επενδύσεις στην ξηρά είναι ο εφοπλιστής Β. Κωνσταντακόπουλος, ο οποίος από το 1997 οραματίστηκε μια μεγάλη τουριστική επένδυση στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Καλαμάτα. Ωστόσο, από την αρχή ήρθε αντιμέτωπος με τεράστια προβλήματα. Σήμερα, φαίνεται ότι τα προβλήματα ξεπεράστηκαν και η επένδυση αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων δύο – τριών ετών. Θα δημιουργηθούν τέσσερα πολυτελή ξενοδοχεία, δύο γήπεδα γκολφ, συνεδριακό κέντρο, μονάδες θαλασσοθεραπείας, μια τεχνητή λίμνη που θα αναδείξει όλη την περιοχή. Θα ακολουθήσει και δεύτερη φάση, η οποία θα που περιλαμβάνει επτά ξενοδοχειακές μονάδες, άλλα δύο γήπεδα γκολφ δημιουργώντας 1.000 νέες θέσεις εργασίας. Το συνολικό κόστος της επένδυσης εκτιμάται ότι θα φθάσει το 1 δισ. δολάρια.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο συγκεκριμένος εφοπλιστής έχει εξασφαλίσει συνεργασία με μεγάλο τουριστικό Οργανισμό που δραστηριοποιείται στη Νοτιοανατολική Ασία για να αναλάβει το μάνατζμεντ της ΠΟΤΑ Μεσσηνίας. Είναι μια εξέλιξη που θα αλλάξει πιθανώς την τουριστική ροή προς την Ελλάδα και κυρίως την ποιότητα των τουριστών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Β. Κωνσταντακόπουλος έχει δημιουργήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής μια σύγχρονη πόλη, που η συνολική της έκταση είναι 2.000 τετραγωνικά μέτρα και η κεντρική της λεωφόρος φέρει το όνομα της Μελίνας Μερκούρη. Επίσης, σε άλλη Πολιτεία έχει αγοράσει 16.000 στρέμματα στα οποία έχει δημιουργήσει έναν πρότυπο αμπελώνα και όλη την παραγωγή την έχει προπωλήσει για μια δεκαετία.

Στο Real Estate επεκτείνονται, όμως και άλλοι εφοπλιστές: Ο. Λεωνίδας Ευγενίδης – Δημητριάδης έχτισε ένα πολυτελέστατο ξενοδοχείο στη Σίφνο. Ο Μίλτος Καμπουρίδης συγκέντρωσε με την Capital Dolhpin το ποσό των 350 εκατ. ευρώ, το οποίο θα επενδύσει στην Κύπρο και στην Ελλάδα, δημιουργώντας έντεκα μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Ο Κωνσταντίνος Μαρτίνος αγόρασε το οικόπεδο που συνορεύει με το Στάδιο Γ. Καραϊσκάκη. Οι Γρ. Χατζηελευθεριάδης και Γ. Καρασταμάτης αγοράζουν ξενοδοχεία στο Καρπενήσι. Ο. Γ. Προκοπίου αγόρασε το κτίριο όπου λειτουργούσε η επιχείρηση «Ακροον – Ιλιον – Κρυστάλ», στην οδό Σταδίου. Ο Β. Ρέστης ίδρυσε την εταιρεία Assos Property Investors Ltd. Ο Διαμαντής Διαμαντίδης αγόρασε ακίνητα στην περιοχή Λεγραινά του Σουνίου από το ίδρυμα Γουλανδρή – Χορν.

Από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που σχεδιάζονται να γίνουν στη Βουλγαρία, για την κατασκευή εμπορικού κέντρου συνολικής αξίας 200 εκατομμυρίων δολαρίων, είναι του εφοπλιστή Ι. Κούστα. Η εταιρεία του Danaos Shipping έχει ήδη εξασφαλίσει 50 στρέμματα, έξι χιλιόμετρα από το κέντρο της Σόφιας, προκειμένου να κατασκευάσει κτίριο που θα διαθέτει 250.000 τετραγωνικά μέτρα στεγασμένα.

Η επένδυση αυτή, που γίνεται σε συνεργασία με κατασκευαστικές εταιρείες και με τράπεζες, φιλοδοξεί να κατασκευάσει στη Σόφια ένα σύγχρονο κτίριο, που θα στεγάζει γραφεία και μαγαζιά, τα οποία στη συνέχεια θα πωληθούν και θα ενοικιάζονται. Αυτή τη στιγμή, η επένδυση βρίσκεται στη διαδικασία της αδειοδότησης. Η Danaos, εκτός από τις ναυτιλιακές της δραστηριότητες, είναι και πρωτοπόρος στον τομέα της παροχής ολοκληρωμένων λύσεων Πληροφορικής. Ξεκίνησε τις δραστηριότητές της στον ναυτιλιακό χώρο και έχει αναπτύξει και εγκαταστήσει σε πολυάριθμες εταιρείες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό το πρωτοποριακό Σύστημα Ηλεκτρονικής Επικοινωνίας Info@GATE καλύπτοντας πλήρως τις επικοινωνιακές ανάγκες μιας σύγχρονης και δυναμικά αναπτυσσόμενης επιχείρησης. Εκτιμάται ότι, στον τομέα της ναυτιλίας, εξυπηρετεί με συστήματα πληροφορικής το 70% των αναγκών των ελληνικών ναυτιλιακών γραφείων και πλοίων.

Επίσης, και ο όμιλος Livinia των αδελφών Πάνου και Θανάση Λασκαρίδη επενδύει συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία», σε καζίνο, στις ναυτιλιακές εταιρείες Hellenic Seaways και στις Μινωικές Γραμμές, έχει επενδύσει πάνω από 100 εκατ. ευρώ. Επίσης, διαπραγματεύονται την εξαγορά ποσοστού 51% της Elmec Sport. Ο κ. Πάνος Λασκαρίδης συμμετέχει και στην αεροπορική εταιρεία Aegean Αirlines.

Είσοδος στα ΜΜΕ

Πριν από λίγους μήνες ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος αγόρασε τον «Ελεύθερο Τύπο». Στις 19 Απριλίου 2007 ο εφοπλιστής Βίκτωρ Ρέστης έκανε το «μπαμ». Προσέφερε το ποσό των 7,8 εκατ. ευρώ και απέκτησε το 33,4% της εκδοτικής επιχείρησης του Πέτρου Κωστόπουλου, ΙΜΑΚΟ, ενώ λίγες ημέρες αργότερα πήρε και άλλο ένα ποσοστό 5,02% από τον εφοπλιστή Ν. Πατέρα που κατείχε στην ίδια εταιρεία. Ο εφοπλιστής Ν. Πατέρας τα τελευταία δύο χρόνια πώλησε σχεδόν όλα τα πλοία του, αποκτώντας τεράστια ρευστότητα. Προσφάτως, μάλιστα, φέρεται να ανέβασε το ποσοστό του στον εκδοτικό όμιλο του Αντ. Λυμπέρη, από το 2,18% στο 5,01%. Ο εφοπλιστής Βίκτωρ Ρέστης είναι γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες επιδεικνύει μια τεράστια κινητικότητα στις αγοραπωλησίες εταιρειών. Κατά τα τέλη του 2006, απέκτησε το 51% της FB Bank και στη συνέχεια πώλησε το ποσοστό στον Π. Ψωμιάδη της Aspis Bank. Λέγεται ότι παραμένει στο τραπεζικό σχήμα, αφού πήρε χρήματα, αλλά και μετοχές της Aspis και συμμετείχε στην αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας.

Επίσης, ο ίδιος απέκτησε τον τελευταίο καιρό το 10% της εμπορικής εταιρείας FG Europe, ποσοστό της αλλαντοβιομηχανίας Νίκας και της εταιρείας μεταφορών Ιmperio.

Επίσης, ο εφοπλιστής. Ευ. Μαρινάκης απέκτησε προσφάτως ποσοστό 25% στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Ο κ. Ευ. Μαρινάκης διαδέχθηκε τον πατέρα στη ναυτιλιακή εταιρεία που διέθετε και σήμερα είναι πρόεδρος της Capital Product Partners που είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο Nasdaq στη Νέα Υόρκη.

Συμμετοχή σε τράπεζες

Η Αγγελική Φράγκου επιδεικνύει τα τελευταία χρόνια μια έντονη δραστηριότητα στον τραπεζικό τομέα, αφού ανέλαβε και πρόεδρος της Proton Bank. Κατέχει το 21,9% της εταιρείας πληροφορικής SingularLogic (μέσω της Greek Information Technology Holdings). Αλλά και μέσω του επενδυτικού κεφαλαίου IRF European Finance Investment (IRF), η εφοπλιστική οικογένεια ελέγχει τραπεζικά μερίδια. Ο εφοπλιστής Γ. Οικονόμου απέκτησε το 49% της PC Systems από τον όμιλο Πουλιάδη έναντι 2,2 εκατ. ευρώ, ενώ κάλυψε οικονομικές υποχρεώσεις ύψους 9 εκατ. ευρώ. Ο Γ. Οικονόμου ελέγχει την εισηγμένη στον Nasdaq εταιρεία DryShips που δραστηριοποιείται στον χώρο της μεταφοράς ξηρού φορτίου και μπήκε στο χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης τον Φεβρουάριο του 2005, αντλώντας 234 εκατ. δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή