ETAIPIKH ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί τις εντυπώσεις να έκλεψε το αργεντινό ταγκό με το οποίο άνοιξε την αυλαία του το σημαντικό Συνέδριο/Αγορά Καλών Πρακτικών «ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΣ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ’07» που πραγματοποίησε πρόσφατα (30.5.07) το Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη με χορηγό επικοινωνίας την «Κ», ωστόσο, πέρα από το «σφιχταγκάλιασμα» επιχειρήσεων και κοινωνίας -όπως το συμβόλιζαν οι δύο Αργεντινοί χορευτές- έγινε φανερό ότι την «αγκαλιά της» προσφέρεται να ανοίξει στους στόχους και στην προώθηση της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και η ελληνική κυβέρνηση ύστερα από τη δέσμευση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη, ο οποίος στο τέλος της ομιλίας του κατά την εκδήλωση είπε ότι γι’ αυτό «η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειάζεται» και μάλιστα με σύμβουλό της το Ελληνικό Δίκτυο ΕΚΕ.

Χαρακτήρισε το πλέγμα νόμων και κανόνων που ισχύουν στη χώρα μας και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την προστασία του περιβάλλοντος τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, τις ίσες ευκαιρίες και για την ποιότητα ζωής σαν «μια βάση και όχι οροφή». Και ότι έχει ιδιαίτερη σημασία «οι ίδιες οι εταιρείες να υιοθετήσουν εθελοντικά έναν κώδικα δεοντολογίας και να προχωρήσουν πέραν των όσων ορίζει ο νόμος, ένα βήμα μπροστά». Αλλά και ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Νικήτας Κακλαμάνης, που με μια «ψυχωμένη» ομιλία του έκλεισε τις εργασίες του Συνεδρίου, ταυτίστηκε και εκείνος με το μήνυμα του ευφυούς «χάπενινγκ» του αργεντινού ταγκό. Οτι, δηλαδή, επιχειρήσεις και κοινωνία πρέπει να βαδίζουν στα βήματα του άλλου και από κοινού να δημιουργούν την ισορροπία και την αρμονία που χρειάζεται για την πρόοδο και την εξέλιξη.

Χαρακτήρισε τη σωστά εφαρμοσμένη πρακτική της έννοιας της ΕΚΕ «πεμπτουσία του όρου συλλογικότητα». Και αυτό φανερώνει ότι όλοι είμαστε αλληλέγγυοι απέναντι στα κοινά προβλήματα, στις κοινές αναζητήσεις, στις κοινές επιδιώξεις. Γιατί οι επιχειρήσεις, είπε, δεν είναι ξένα σώματα αλλά υπάρχουν, λειτουργούν και εξελίσσονται και αυτές μέσα στην κοινωνία, η οποία σήμερα φαίνεται να προσδοκά να προσεγγίσουν την έννοια της κερδοφορίας με ευρύ πνεύμα και να λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες της γιατί μέσα σε αυτήν επιχειρούν.

Αναφέρθηκε λεπτομερώς στην ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής στην Αθήνα και προσκάλεσε ιδιώτες και επιχειρήσεις να προτείνουν δράσεις, πρωτοβουλίες και συνεργασίες. Ανέφερε για παράδειγμα την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος που έχει αναλάβει την ανακαίνιση των παιδικών κατασκηνώσεων του δήμου, την Alpha Bank που χρηματοδοτεί το πρόγραμμα αναμόρφωσης του Εθνικού Κήπου «και θέλω να διαβεβαιώσω όλους όσοι σκέφτονται να κάνουν κάτι αντίστοιχο, ότι η πόλη της Αθήνας ούτε ξεχνά ούτε παραγνωρίζει τις προσφορές που δέχεται είτε θα δεχθεί».

Δήλωσε δε ότι ο δήμος είναι πρόθυμος να συζητήσει οποιαδήποτε πρόταση, άσχετα αν πρόκειται για μια μικρή παιδική χαρά σε απομακρυσμένη γειτονιά της πόλης είτε ένα άλλο μεγάλο έργο. Οι δράσεις ΕΚΕ θα μπορούν επίσης να συμπληρώνουν και να ολοκληρώνουν δράσεις του δήμου «είτε να ανοίξουν το δρόμο για νέες πρακτικές και νέες πολιτικές του. Και πιστεύω ειλικρινά ότι και οι επιχειρήσεις μπορούν να ωφεληθούν σημαντικά εφαρμόζοντας τέτοιες δράσεις στον πρώτο δήμο της χώρας που συγκεντρώνει τον μισό πληθυσμό της Ελλάδας και δέχεται εκατομμύρια επισκέπτες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή