Ισχυρότερες στη ΝΑ Ευρώπη τρεις ελληνικές τράπεζες

Ισχυρότερες στη ΝΑ Ευρώπη τρεις ελληνικές τράπεζες

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο βάθρο των νικητών του αγωνίσματος που οδηγεί στην κατάκτηση του τίτλου «Μεγαλύτερη τράπεζα στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης» βρίσκονται μόνον ελληνικές τράπεζες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την κατάταξη-αναφορά για τον διεθνή τραπεζικό τομέα του βρετανικού περιοδικού «The Banker», η μεγαλύτερη τράπεζα στη ΝΑ Ευρώπη με βάση το ενεργητικό είναι η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο με σύνολο ενεργητικού 71,2 δισ. δολάρια, με το ασημένιο να πηγαίνει στην Eurobank με ενεργητικό 52,4 δισ. δολάρια και το χάλκινο στην Alpha Bank 51,9 δισ. δολάρια (συγκεντρωτικά στοιχεία τέλους 2005 για όλες τις τράπεζες της περιοχής). Στις 20 ισχυρότερες τράπεζες της ΝΑ Ευρώπης με βάση το ενεργητικό βρίσκονται επίσης η Τράπεζα Πειραιώς που είναι 8η στην κατάταξη, ενώ ακολουθούν στην 11η θέση η Αγροτική Τράπεζα και στην 12η η Εμπορική Τράπεζα. Στις 20 πρώτες θέσεις περιλαμβάνονται και οι κυπριακές τράπεζες, Τράπεζα Κύπρου στην 9η θέση και ο όμιλος Λαϊκής Τράπεζας στην 15η. Με βάση τα κεφάλαια πρώτης ταχύτητας (Tier One Capital), πρώτες στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης είναι η τουρκικές τράπεζες Isbank (Turkiye Is Bankasi) και Akbank και ακολουθεί η Εθνική Τράπεζα.

Οπως επισημαίνει επιτελικό στέλεχος μεγάλης ελληνικής τράπεζας «η επιτυχία αυτή δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητη και επιτεύχθηκε με καλά σχεδιασμένα βήματα που είχαν ως στόχο τη μεγέθυνση και ισχυροποίηση των ελληνικών τραπεζών τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρύτερη περιοχή μέσω εξαγορών, συγχωνεύσεων και αυτόνομης ανάπτυξης που ξεκίνησε στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας».

Στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, με πληθυσμό άνω των 150 εκατ. κατοίκων και με ισχυρό ατού τους υψηλούς αναπτυξιακούς ρυθμούς-που όπως έχει αναφέρει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, έχει όλες τις προϋποθέσεις να αποτελέσει το επόμενο οικονομικό θαύμα της Ευρώπης- οι τράπεζές μας δραστηριοποιούνται με ένα δίκτυο άνω των 2.300 καταστημάτων και με εργαζόμενους που ξεπερνούν τους 20.000.

– Περισσότερα στο www. kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή