O ΔΗΚΤΗΣ

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ποιότητα της Παιδείας είναι θέμα δημοκρατίας…

Σαφή μηνύματα προς όσους αντιδρούν στις μεταρρυθμίσεις έστειλε χθες η υπουργός Παιδείας κ. Μαριέττα Γιαννάκου μιλώντας στην εκδήλωση για αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την Παιδεία την περίοδο 2007 – 2013. Την ίδια στιγμή που ομάδα φοιτητών διαδήλωνε έξω από το κεντρικό ξενοδοχείο όπου έγινε η εκδήλωση, η υπουργός τόνιζε: «Η κυβέρνηση, κινούμενη στην κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων, έχει ξεκινήσει μεγάλη προσπάθεια στρατηγικών παρεμβάσεων στο χώρο της παιδείας. Στην προσπάθεια αυτή έρχεται συχνά σε ρήξη με καθιερωμένα συμφέροντα, στερώντας τους κεκτημένα και δημιουργώντας ένα νέο πλαίσιο στο οποίο ο καθένας θα μπορεί να είναι κοινωνός της παιδείας, όχι μόνο ως παθητικός δέκτης αλλά ως ενεργητικός πομπός σκέψης και λόγου». Και συμπλήρωσε με νόημα, λίγο αργότερα: «Αυτοί που στρέφονται εναντίον της ποιότητας της δημόσιας παιδείας αρνούνται την παρακολούθηση των συνεχών εξελίξεων στην επιστήμη και την έρευνα και όσοι κλείνουν τις εκπαιδευτικές μονάδες στρέφονται εναντίον της ασθενέστερης οικονομικά μερίδας των Ελλήνων και τορπιλίζουν την Εθνική ενότητα και την κοινωνική συνοχή. Εμμεσα λειτουργούν υπέρ των οικονομικά ισχυρών που μπορούν να στείλουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία και πανεπιστήμια όποτε και όπως θέλουν».

…αλλά και ανάπτυξης

Αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης μέσω μεταρρυθμίσεων και θεσμικών αλλαγών είναι ο στόχος της κυβέρνησης, όπως τόνισε χθες και ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής στο μήνυμα του στην ίδια εκδήλωση του υπ. Παιδείας. «Η ελληνική κοινωνία, στην μεγάλη της πλειονότητα, αξιώνει και στηρίζει αποφασιστικά τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις»,  ανέφερε ο κ. Καραμανλής και εξειδίκευσε τους βασικούς άξονες του προγράμματος για την περίοδο 2007 – 2013: – Αναβάθμιση της ποιότητας του Εκπαιδευτικού Συστήματος, μέσα από την αξιολόγηση, ενδυνάμωση της ανθρωποκεντρικής του αντίληψης, ταξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. – Σύνδεση της εκπαίδευσης με την παραγωγική διαδικασία και την αγορά εργασίας – Ενίσχυση της διά βίου μάθησης – Στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας, οργάνωση της Κοινωνίας της Γνώσης, έμφαση στις νέες τεχνολογίες και ψηφιακή στρατηγική.

Ζυμώσεις στα χρηματιστήρια

Την ερχόμενη Δευτέρα η ΕΧΑΕ διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη, το 4ο Διεθνές Συνέδριο Κεφαλαιαγορών, όπου θα συμμετέχουν οι πρόεδροι των χρηματιστηρίων των χωρών: Ρουμανία, Σκόπια, Αίγυπτος, Γεωργία, Ιορδανία, Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Αλβανία, Σερβία, Μαυροβούνιο και Σλοβενία. Στο τέλος της άλλης εβδομάδας (20 – 22 Ιουνίου) θα έρθουν στην Αθήνα για ένα υψηλού επιπέδου χρηματοοικονομικό σεμινάριο υψηλόβαθμα στελέχη από τα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης (NYSE) /Euronext, του Λονδίνου, της Φρανκφούρτης του Σκανδιναβικού χρηματιστηρίου (ΟΜΧ) προκειμένου να συζητήσουν θέματα κεφαλαιαγορών και εξομοίωση σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές για σύγχρονα συστήματα συναλλαγών και στρατηγικές επενδύσεων (σε διαδραστικό δικτυακό περιβάλλον). Κινητικότητα…

Για τα πάντα οι… κυβερνήσεις

Ιδιαίτερα απαιτητικοί φαίνεται ότι είμαστε οι Ελληνες σε ό,τι αφορά τις πρωτοβουλίες που αναμένουμε σε κυβερνητικό επίπεδο, για την προστασία του περιβάλλοντος. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της εταιρείας Nielsen, με τη συμμετοχή καταναλωτών από 47 χώρες του κόσμου -συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας- το 42% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να περικόψουν δραστικά τις δραστηριότητες επιχειρήσεων που επιβαρύνουν το περιβάλλον, ενώ δύο στους πέντε δήλωσαν ότι τα κράτη θα πρέπει να επενδύσουν σημαντικά ποσά στην έρευνα εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Με αυτά τα δεδομένα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή διάλεξη του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ, κ. Αλ Γκορ, στη σειρά εκδηλώσεων Megaron Plus, και σε συνεργασία με την «Ecoweek 2007».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή