Εύθραυστη… ανακωχή μεταξύ Εθνικής – ΕΤΥΚ

Εύθραυστη… ανακωχή μεταξύ Εθνικής – ΕΤΥΚ

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τερματίστηκε η πολυήμερη απεργία των εργαζομένων της Εθνικής στην Κύπρο, η οποία είχε παραλύσει την τράπεζα για περισσότερο από ένα μήνα. Ωστόσο, τα προβλήματα μεταξύ της διοίκησης της τράπεζας και της Ενωσης Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου (ΕΤΥΚ) παραμένουν και ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο νέων εμπλοκών.

Το πρόβλημα ανέκυψε μετά τη μετακίνηση 4 στελεχών της Εθνικής από την Ελλάδα στην Κύπρο, κίνηση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΕΤΥΚ, η οποία θεωρεί ότι οι «αποσπάσεις» αυτές είναι παράνομες. Από την πλευρά της Εθνικής, στελέχη της τονίζουν τα πάντα έγιναν σύμφωνα με τον νόμο, υπογραμμίζοντας ότι η τράπεζα δεν βρίσκεται σε καθεστώς συνδιοίκησης. Η ΕΤΥΚ προχώρησε σε απεργία στην οποία όμως δεν συμμετείχαν παρά ελάχιστοι εργαζόμενοι. Η ΕΤΥΚ πέτυχε την ακινητοποίηση της Εθνικής χάρη στην απεργία των 5 εργαζομένων της μηχανογραφικής υπηρεσίας δίχως την οποία δεν μπορεί να λειτουργήσει μια τράπεζα. Σήμερα πάντως η ΕΤΕ έχει «απελευθερώσει» το μηχανογραφικό, έχοντας καλύψει τις ανάγκες με νέα στελέχη καθώς και αξιοποιώντας υπηρεσίες εξωτερικής ανάθεσης.

Η σύγκρουση Εθνικής – ΕΤΥΚ έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις στην Κύπρο και η σκληρή στάση της ΕΤΥΚ που ουσιαστικά απαιτεί να μετέχει ενεργά στη διοίκηση της τράπεζας έχει προκαλέσει αιτιάσεις εναντίων της ΕΤΥΚ και του ρόλου της. Σύμφωνα με πληροφορίες περισσότεροι από 100 εργαζόμενοι της ΕΤΕ στην Κύπρο (σε σύνολο 260) ζήτησαν τη διαγραφή τους από την ΕΤΥΚ, αντιδρώντας στη στάση της. Σημειώνεται ότι η ΕΤΥΚ προχώρησε στη διακοπή της απεργίας λίγο πριν από την εκδίκαση της αίτησης της ΕΤΕ για την κήρυξή της ως παράνομη και καταχρηστική. Στελέχη της ΕΤΕ σημειώνουν ότι η αντίδραση της ΕΤΥΚ δεν οφείλεται σε απολύσεις ή συρρίκνωση δραστηριοτήτων της ΕΤΕ στην Κύπρο αλλά στην έλευση 4 στελεχών.

Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας επιχειρεί τους τελευταίους μήνες την εξυγίανση της θυγατρικής στην Κύπρο με βασικό στόχο την περαιτέρω ανάπτυξή της. Το μερίδιο της Εθνικής στην Κύπρο είναι μόλις 2%, παρά το γεγονός ότι δραστηριοποιείται στην αγορά 105 χρόνια, ενώ το χαρτοφυλάκιό δανείων της ήταν σε πολύ κακή κατάσταση.

Η διοίκηση της ΕΤΕ προβληματίζεται από ορισμένες ανορθόδοξες πρακτικές, ωστόσο στελέχη της υπογραμμίζουν ότι η ΕΤΕ Κύπρου θα προχωρήσει σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για να προστατεύσει τα συμφέροντα των μετόχων της, των πελατών και των εργαζομένων της σε περίπτωση νέας απεργίας.

Στην Κύπρο ο όμιλος διαθέτει 17 καταστήματα, απασχολεί 260 υπαλλήλους, το σύνολο του ενεργητικού ανέρχεται στα 1 δισ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη διαμορφώνονται σε 2,9 εκατ. ευρώ. Από πλευράς κερδοφορίας, οι δραστηριότητες στην Κύπρο συνεισφέρουν το 1,5% των λειτουργικών εσόδων από τη ΝΑ Ευρώπη (Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Σκόπια, Κύπρο και Τουρκία).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή