O ΔΗΚΤΗΣ

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συναλλακτική έκρηξη στην Alpha πυροδοτεί φημολογίες

Την τιμητική της είχε χθες η μετοχή της Alpha Bank τόσο στην αγορά μετοχών όσο και στην αγορά παραγώγων. Το ισχυρό ενδιαφέρον για τη μετοχή δεν πέρασε απαρατήρητο και πολλοί ήταν αυτοί που προσπαθούσαν να εντοπίσουν… ξένα ίχνη καθώς διάχυτες είναι οι προσδοκίες στην αγορά για εξελίξεις σε επιχειρηματικό επίπεδο. Χθες άλλαξαν χέρια περίπου 2 εκατ. μετοχές της τράπεζας αξίας 43,6 δισ. ευρώ, επίδοση σχεδόν διπλάσια των συναλλαγών της, τις τελευταίες ημέρες. Ακόμα εντυπωσιακότερες ήταν οι συναλλαγές στα παράγωγα: καθώς χθες πραγματοποιήθηκαν περισσότερα από 2.183 συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (τα οποία μάλιστα λήγουν σε λίγες ημέρες), όταν σπάνια πραγματοποιούνται περισσότερα από 100 συμβόλαια της Alpha ημερησίως!

Αττικής: τα επόμενα βήματα

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής, αφού όπως αναμενόταν τα δικαιώματά τους άσκησαν κανονικά οι περισσότεροι μέτοχοι. Με τα νέα κεφάλαια, ύψους 148,6 εκατ. ευρώ, η κεφαλαιακή δομή της τράπεζας θωρακίζεται και με τις μεγάλες επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν σε υποδομές τους προηγούμενους μήνες ανοίγει ο δρόμος για τα επόμενα βήματα της διοίκησης Κολλίντζα που είναι η αντεπίθεση της τράπεζας στον τομέα της λιανικής, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών.

Ψυχραιμία…

Με επιστολή του στα μέλη του ΣΜΕΧΑ ο πρόεδρος του δ.σ. Αλέξανδρος Μωραϊτάκης υπογραμμίζει τις δραματικές αλλαγές που θα φέρει η MiFID, η οποία τίθεται σε ισχύ από την 1η Νοεμβρίου 2007. Ο κ. Μωραϊτάκης υπογραμμίζει και πάλι για τον κίνδυνο «μεταφοράς της αγοράς στο Λονδίνο», υπενθυμίζει ότι στενεύουν τα περιθώρια μέχρι την ψήφιση της MiFID στη Βουλή, καλεί τους παραλήπτες της επιστολής να υποβάλλουν τις βελτιωτικές τους προτάσεις και αποκαλύπτει ότι «κορυφαίος θεσμικός παράγων συνειδητοποίησε και αυτός το πρόβλημα και προσπαθεί να πείσει τον υπουργό, με τον οποίο έχει προσβασιμότητα, να μηδενίσει τον φόρο επί των συναλλαγών, υποστηρίζοντας πολύ σωστά ότι πρέπει και το υπουργείο και όλοι οι αρμόδιοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους, διότι εκτός των άλλων η ανεργία θα επικρατήσει τα επόμενα 3 χρόνια στο χρηματοοικονομικό χώρο της πατρίδας μας». Ο κ. Μωραϊτάκης κλείνει την επιστολή του τονίζοντας στους παραλήπτες της ότι για να αντιληφθούν «το πόσο δραματικό είναι το θέμα, η Citigroup ανέστειλε λόγω MiFiD την οποιαδήποτε απόφασή της μέχρι το τέλος του χρόνου, είτε να γίνει μέλος εξ αποστάσεως, είτε να δημιουργήσει πλατφόρμα το 2008 με τις ξένες επενδυτικές τράπεζες στο Λονδίνο». Σιγά πρόεδρε. Η ψυχραιμία δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.

Συγκέντρωση στις κατασκευές

Σε «παιχνίδι» 3-4 ομίλων εξελίσσονται τα δημόσια έργα στην εγχώρια αγορά, όπως προκύπτει και από την πρόσφατη εξαγορά της Αθηνά ΑΤΕ από τον ελληνοκυπριακό όμιλο J&Ρ-Αβαξ. Η Προοδευτική δεν έχει κατέβει σε κάποιον διαγωνισμό εδώ και αρκετούς μήνες και επιδιώκει και αυτή να ενταχθεί σε κάποιο σχήμα – ανεπιτυχώς μέχρι στιγμής. Η ΑΕΓΕΚ βρίσκεται σε περίοδο αναδιοργάνωσης και πώλησης περιουσιακών στοιχείων, προκειμένου να απεγκλωβιστεί από την πίεση που της ασκούν οι πιστώτριες τράπεζες. Διαθέτει, όμως, σημαντικό ανεκτέλεστο και συμμετέχει σε αρκετούς διαγωνισμούς. Αντίστοιχα, η Μηχανική αποδεικνύει με τις πρόσφατες κινήσεις της ότι στοχεύει περισσότερο στην αγορά του εξωτερικού και κυρίως στον κλάδο της ανάπτυξης ακινήτων, περιορίζοντας σταδιακά την έκθεσή της σε δημόσια έργα. Ετσι, στο ταμπλό της Σοφοκλέους δεν υπάρχει πλέον άλλη αυτόνομη εταιρεία διεκδίκησης μεγάλων δημοσίων έργων υποδομών, πλην των μεγάλων ομίλων της Ελλ. Τεχνοδομικής, της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ και της J&P.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή