ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

O ΔΗΚΤΗΣ

Ξέχασαν(;) να καλέσουν τον πρόεδρο της Επιτροπής

Κρίση εκδηλώθηκε στην επιτροπή για το ασφαλιστικό πριν ακόμη ολοκληρωθεί το προσχέδιο της μελέτης για τη μεταρρύθμιση. Αιτία της κρίσης, η πρωτοβουλία που πήρε ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής κ. Γ. Δημητρακάκης. Κάλεσε τους κοινωνικούς εταίρους στη Γενεύη, για ενημέρωση επί του ασφαλιστικού από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας στο οποίο έχει αναθέσει η Επιτροπή τη σύνταξη της μελέτης. Μόνο που κάποιος ξέχασε να καλέσει και τον πρόεδρό της, δηλαδή τον κ. Νίκο Αναλυτή (φωτογραφία). Τυχαία παράλειψη ή υπερβολικός ζήλος της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής που χρηματοδοτεί τη μελέτη και αγωνιά να δει εάν υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα; Δεν γνωρίζουμε. Πάντως, η μελέτη θα είναι έτοιμη το φθινόπωρο.

Ημερίδα της UΒS

Επενδυτική ημερίδα διοργανώνει στην Ελλάδα ο διεθνής επενδυτικός οίκος UBS. Ο οίκος φιλοξενεί στην Αθήνα μεγάλους πελάτες του στους οποίους παρουσιάζονται εγχώριες εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Οπως μαθαίνει ο «Δήκτης» το ενδιαφέρον είναι μεγάλο και επιβεβαιώνει την τάση που φαίνεται τους τελευταίους μήνες για τη διάχυση του ενδιαφέροντος των ξένων προς μικρότερου μεγέθους εταιρείες.

Τα στατιστικά των ΑΧΕ

Ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ Αλέξανδρος Μωραϊτάκης, δημοσίευσε χθες συγκριτικά στοιχεία μεταξύ των 53 ιδιωτικών ΑΧΕ που έχουν παραμείνει στον σύνδεσμο και των θυγατρικών χρηματιστηριακών τραπεζών που έχουν αποχωρήσει. Οπως προκύπτει, συνολικά οι ιδιωτικές χρηματιστηριακές έχουν επενδύσει στη δραστηριότητά τους περισσότερα ίδια κεφάλαια (349 εκατ. ευρώ) από όσα έχουν οι θυγατρικές των μεγάλων τραπεζών (294 εκατ. ευρώ). Συνολικά η αξία χαρτοφυλακίου πελατών των χρηματιστηριακών που παραμένουν στον ΣΜΕΧΑ είναι 15 δισ. ευρώ, έναντι 45 δισ. για τις μεγάλες τραπεζικές ΑΧΕ που αποχώρησαν. Συμπέρασμα;

Ξεκαθαρίζουν οι ΑΕΛΔΕ

Μόλις 15 φάκελοι ΑΕΛΔΕ υπολείπονται να ελέγξει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία που ξεκίνησε πριν από 12 μήνες, με στόχο να ξεκαθαρίσει ο κλάδος των ΑΕΛΔΕ και να παραμείνουν όσες εταιρείες πιστοποιήθηκαν για τη λειτουργία τους με βάση τις ευρωπαϊκές αποφάσεις. Από τις 193 αιτήσεις που είχαν υποβληθεί το περασμένο καλοκαίρι, έχουν λάβει άδεια πιστοποίησης 158 ΑΕΕΔ, έχουν απορριφθεί 20 φάκελοι, ενώ 16 νομοί της χώρας παραμένουν χωρίς παρουσία ΑΕΕΔ.

Προβλήματα στα… παιχνίδια

Η ποιοτική αναβάθμιση των παιχνιδιών που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά αποτέλεσε, μεταξύ άλλων, το κεντρικό θέμα της χθεσινής ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Ελλήνων Βιοτεχνών Παιδικών Παιχνιδιών & Αμαξών (ΣΕΒΠΠΑ). Ο χώρος του παιχνιδιού δέχεται χτυπήματα στην αξιοπιστία του το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας των πολυάριθμων και συχνά ανεξέλεγκτων εισαγωγών παιχνιδιών από χώρες φθηνού κόστους. Ο ανταγωνισμός είναι ανελέητος, σε μία αγορά στάσιμη εξαιτίας της μείωσης των γεννήσεων και της ενίσχυσης των ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

«Κινητά» βραβεία

Την τιμητική της είχε προχθές βράδυ η κινητή τηλεφωνία στην εκδήλωση Mobile Awards. Στην εκδήλωση συναντήθηκε όλη η αγορά όπου βραβεύθηκαν τα πρόσωπα, οι εταιρείες και τα προϊόντα εκείνα που κυριάρχησαν στην αγορά τον τελευταίο χρόνο. Μάνατζερ της χρονιάς αναδείχθηκε ο επικεφαλής της ΤΙΜ Hellas κ. Σ. Κομινάκης, ενώ δίκτυο της χρονιάς αναδείχθηκε η Cosmote. Παράλληλα, κινητό της χρονιάς αναδείχθηκε το N95 της Nokia. Παρών στην εκδήλωση ο υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Α. Νεράντζης εκ μέρους της κυβέρνησης.