Η Aegean δέχθηκε… επίθεση από «φίλια» ιδιωτικά funds

Η Aegean δέχθηκε… επίθεση από «φίλια» ιδιωτικά funds

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τα φτερά της Aegean Airlines «χτυπήθηκαν» δύο ιδιωτικά επενδυτικά χαρτοφυλάκια (equity funds) μετατρέποντας σε θρίλερ την εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο. Το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτικών οίκων για την εταιρεία φαίνεται ότι αποτέλεσε δέλεαρ για τους μετόχους της Aegean, καθώς η προσφορά για την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών, που κατέθεσε κυρίως η αμερικανικών συμφερόντων Texas Pacific Group, υπερέβη την υψηλότερη αποτίμηση που αναμένεται να διαμορφωθεί με την εισαγωγή της εταιρείας στο Χ.Α. Υπενθυμίζεται ότι ο σχεδιασμός των μετόχων της Aegean, πριν ακόμη ξεκινήσει ο «χορός των εκατομμυρίων» προέβλεπε την άντληση ποσού 150 εκατ. ευρώ με τη διάθεση ποσοστού 25% στο επενδυτικό κοινό με στόχο την ενίσχυση της χρηματοδότησης της ανανέωσης του στόλου, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει με την παραλαβή των τριών πρώτων Airbus Α320. Το βράδυ της 8ης Ιουνίου συγκλήθηκε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο των μετόχων της Aegean, προκειμένου να αξιολογηθούν οι προσφορές που είχαν υποβάλει τα δύο funds (TPG και BC Ρartners).

Σημειώνεται ότι οι εκτιμήσεις τοποθετούσαν την κεφαλαιοποίηση της Aegean, μέσω Χ.Α. στα 450-500 εκατ. ευρώ. Πληροφορίες ήθελαν την αρχική προσφορά της TPG, στα 470-500 εκατ. ευρώ, ωστόσο κύκλοι της αγοράς επισημαίνουν ότι η πρόταση υπήρξε τόσο ελκυστική που προκάλεσε διαφωνίες μεταξύ των μετόχων. Μέτοχοι της Aegean μεταξύ άλλων είναι ο κ. Θ. Βασιλάκης σε ποσοστό 45%, ο όμιλος Λασκαρίδη σε ποσοστό περίπου 25%, ενώ μερίδιο που κυμαίνεται μεταξύ 2% και 8% διαθέτουν μεταξύ άλλων οι κ. Κωνσταντακόπουλος, Δαυίδ και θυγατρική του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς. Συνεργάτες του Θ. Βασιλάκη επισημαίνουν εμφαντικά ότι το ενδεχόμενο εξαγοράς πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Aegean από τα funds εξετάστηκε ενδελεχώς, ουδέποτε όμως υπήρξε πρόθεση παραχώρησης του μανατζεμεντ της εταιρείας. Η επιθυμία άλλωστε των μετόχων της εταιρείας και κυρίως του κ. Βασιλάκη για την είσοδο στο Χρηματιστήριο έχει κοινοποιηθεί εδώ και καιρό (πέραν της απαιτούμενης τριετίας), καθώς επίσης και το γεγονός ότι ο ίδιος δεν επιθυμεί να αποχωρήσει από τον κλάδο των αερομεταφορών.

Τέλος, στη φημολογία έσπευσε να δώσει η ίδια η εταιρεία με ανακοίνωσή της το βράδυ της 8ης Ιουνίου με την οποία επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον των ιδιωτικών επενδυτικών χαρτοφυλακίων, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ο προσανατολισμός της Aegean παραμένει το Χ.Α. «Η εταιρεία προχωρεί προς το Χ.Α. προκειμένου να ενισχύσει τα κεφάλαιά της και την αναπτυξιακή της δυναμική μέσω του εξαιρετικά σημαντικού επενδυτικού προγράμματος σε νέα αεροσκάφη», περιγράφεται στην σχετική ανακοίνωση. Επιβεβαίωσε επίσης το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτικών οίκων αναφέροντας ότι οι μέτοχοι της Aegean Airlines αξιολογώντας τις εναλλακτικές προοπτικές κατέληξαν ότι «η εισαγωγή της εταιρείας στο Χ.Α. συνάδει περισσότερο με τα μακροπρόθεσμα σχέδια ανάπτυξης της εταιρείας». Κύκλοι βέβαια της αγοράς επισημαίνουν ότι δεν αποκλείεται να επανέλθει σε μελλοντικό χρόνο η TPG, η οποία διατηρεί συμμετοχή και σε άλλες αεροπορικές εταιρείες. Η νέα προσφορά ωστόσο αναμένεται να στοιχίσει στην TPG πολύ ακριβά με δεδομένων και των εκτιμήσεων για το ύψος της κεφαλαιοποίησης της Aegean μέσω του Χ.Α.

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει η σύνθεση των funds που «επιτέθηκαν» στην Aegean, καθώς τα στελέχη τους έχουν συνυπάρξει και στο παρελθόν. Συγκεκριμένα ο Φίλιππος Κωστελέτος εκ των βασικών μετόχων και εκ των διαχειριστών της Texas Pacific Group και ο Νίκος Σταθόπουλος της BC Partners είχαν συνεργαστεί όταν η Texas μαζί με την Apax, στην οποία εργαζόταν τότε ο Ν. Σταθόπουλος είχαν αποκτήσει τον Απρίλιο του 2005 μετοχές της ΤΙΜ, έναντι 1 δισ. ευρώ για να την πουλήσουν τον Φεβρουάριο του 2007 στον Αιγύπτιο μεγιστάνα Ν. Σαουίρις έναντι 3,4 δισ. ευρώ. Πολύς λόγος βέβαια έγινε για τη φιλική σχέση που διατηρούν ο Ν. Σταθόπουλος της BC Partners με τον κ. Λασκαρίδη (μέτοχο της Aegean) οι οποίοι μάλιστα είχαν συνεργαστεί και στην υπόθεση Hyatt (βασικός μέτοχος Ομιλος Λασκαρίδη) τον έλεγχο είχε αποκτήσει η BC Partners.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή