Παραμένουν ευοίωνες οι ενδείξεις στις αγορές

Παραμένουν ευοίωνες οι ενδείξεις στις αγορές

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κυριότερες αγορές έχουν σημειώσει νέα ιστορικά υψηλά ή απέχουν ελάχιστα από αυτά. Οι αγορές μετοχών της Ευρώπης και των ΗΠΑ έχουν κινηθεί ανοδικά. Ανοδικά κινούνται από το 1999 τα εμπορεύματα καθώς και οι ισοτιμίες των νομισμάτων των χωρών προέλευσης σημαντικών εμπορευμάτων όπως τα δολάρια Καναδά (χαμηλό 01/02) και Αυστραλίας (χαμηλό 03/01).

Φθάνοντας στο σήμερα μπορούμε να πούμε ότι η γενική εικόνα παραμένει θετική. Οι αποδόσεις από την αρχή του χρόνου είναι σημαντικές (DOW +8,18%, DAX 16,43%, Γενικός Δείκτης +9,61%, DJ World Emerging +15,92%).

Στις ΗΠΑ ο πτωτικός ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας τα τελευταία τρίμηνα δεν επηρέασε τις παγκόσμιες αγορές και αντισταθμίσθηκε από τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης των υπόλοιπων οικονομιών. Στην Ευρωζώνη ο ρυθμός ανάπτυξης των εταιρικών κερδών αναμένεται να κινηθεί ικανοποιητικά. Ενδεικτικά αναφέρουμε το PE του Dax, το οποίο διαμορφώθηκε στο 1ο τρίμηνο στο 14,50 ενώ το PE της ελληνικής αγοράς διαμορφώνεται στο 18,8! Ακόμη καλύτερη είναι η εικόνα στις αναδυόμενες αγορές (κυρίως στην Κίνα) όπου ο ρυθμός ανάπτυξης κινείται με διψήφια ποσοστά.

Δεν απουσιάζουν όμως και τα απαισιόδοξα σενάρια, τα οποία έχουν να κάνουν με τα επίπεδα των επιτοκίων παγκοσμίως και τις πληθωριστικές πιέσεις.

Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της αύξησης των τιμών σε βασικά εμπορεύματα, όπως το πετρέλαιο, που μπορεί να δημιουργήσουν πληθωριστικές πιέσεις ή «πληθωριστικούς φόβους».

Ζώντας σε ένα περιβάλλον παγκοσμιοποίησης, είναι απαραίτητη, όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν, η ανάλυση της αλληλεπίδρασης των διαφορετικών αγορών μεταξύ τους αλλά και οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ των διαφορετικών κλάδων στο εσωτερικό μιας αγοράς. Η κεφαλαιοποίηση του κλάδου των τραπεζών αποτελεί το 52% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Χ.Α. και επηρεάζει σημαντικά τον Γενικό Δείκτη, παρ’ όλα αυτά διαπιστώνουμε ότι ενώ ο Γενικός Δείκτης σημείωνε νέα υψηλά, ο δείκτης των τραπεζών σημείωνε χαμηλότερα υψηλά! Αποτέλεσμα αυτού ήταν η αγορά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να υποχωρήσει κατά 22%.

* Τμήμα Ανάλυσης & Διεθνών Αγορών Solidus Χρηματιστηριακής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή