Ξεκινάει δοκιμαστικά η λειτουργία των Κοινών Επενδυτικών Μερίδων

Ξεκινάει δοκιμαστικά η λειτουργία των Κοινών Επενδυτικών Μερίδων

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρχίζουν μεθαύριο Πέμπτη και ολοκληρώνονται το προσεχές Σάββατο 23 Ιουνίου, οι πιλοτικές εφαρμογές από το Αποθετήριο Αξιών για το άνοιγμα και τη λειτουργία των Κοινών Επενδυτικών Μερίδων (ΚΕΜ).

Στόχος της ΕΧΑΕ είναι, εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά στις πιλοτικές εφαρμογές, να ανοίγονται και επίσημα από τη πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, οι κοινές επενδυτικές μερίδες.

Η επιβάρυνση

Θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι για το άνοιγμα κοινής επενδυτικής μερίδας, ο επενδυτής θα επιβαρύνεται με ένα μικρό κόστος, καθώς έχει γίνει προσπάθεια από τον πρόεδρο του Χρηματιστηρίου Αθηνών Σπύρο Καπράλο να μην έχει «φορομπηχτικό χαρακτήρα», αφού η εφαρμογή των κοινών επενδυτικών μερίδων θα λύσει ένα μεγάλο πρόβλημα που είχαν μέχρι σήμερα όσοι γονείς επιθυμούσαν να μεταβιβάσουν στους συγγενείς πρώτου βαθμού (τέκνα) τις μετοχές που διέθεταν στο Αποθετήριο Αξιών.

Η ΚΕΜ δημιουργείται ύστερα από αίτηση «δύο ή περισσότερων φυσικών προσώπων, καθένα από τα οποία διαθέτει αυτοτελή Μερίδα Επενδυτή (Μ.Ε.). Ουδείς περιορισμός υπάρχει στον δικαιούχο Μερίδας Επενδυτή (Μ.Ε.). Και οι ανήλικοι ακόμα μπορούν να έχουν Μ.Ε., άρα μπορούν να συμμετάσχουν σε Κοινή Επενδυτική Μερίδα».

Επίσης να αναφέρουμε ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου, θα εγκριθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το κανονιστικό πλαίσιο που αφορά την έναρξη λειτουργίας της ημι-οργανωμένης αγοράς (Semi-regulated market). Η διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει ήδη προχωρήσει σε διερευνητικές επαφές με επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να εισάγουν τις μετοχές τους στη νέα αγορά υψηλού κινδύνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή