Στην τελική ευθεία το έργο Μαλιακός-Κλειδί

Στην τελική ευθεία το έργο Μαλιακός-Κλειδί

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την προσεχή εβδομάδα αναμένεται, εκτός απροόπτου, η κύρωση της σύμβασης παραχώρησης για το έργο Μαλιακός-Κλειδί, καθώς σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η ανάδοχος κοινοπραξία και το ΥΠΕΧΩΔΕ κατέληξαν σε συμφωνία για όλα τα επιμέρους ζητήματα που εκκρεμούσαν και που αφορούσαν δευτερεύοντα ζητήματα και όχι θεμελιώδη στοιχεία της σύμβασης, όπως π.χ. ο προϋπολογισμός, ή ο χρόνος της παραχώρησης.

Ενα δισ. ευρώ

Ετσι, αναμένεται να ολοκληρωθεί ο «χάρτης» των μεγάλων οδικών έργων παραχώρησης, τα οποία σταδιακά θα τεθούν σε τροχιά υλοποίησης προς τέρψιν των κατασκευαστικών ομίλων, καθώς αναμένεται να τους προσφέρουν άμεση ροή εσόδων μέσω της εκμετάλλευσης των υφισταμένων σταθμών διοδίων.

Ανάδοχος του έργου, μετά τη συγχώνευση των δύο κοινοπραξιών που εκλήθησαν να υποβάλουν προσφορές, ανακηρύχθηκε η Aegean Motorway Group, που απαρτίζεται από τους ομίλους Hochtief (ποσοστό συμμετοχής 35%), Ελλ.Τεχνοδομική (20%), J&P Αβαξ (16,25%), Vinci Group (13,75%), ΑΕΓΕΚ (10%) και η Αθηνά (5%). Βέβαια, το ποσοστό της τελευταίας θα πρέπει πλέον να προσμετράται σε εκείνο της J&P Αβαξ, μετά την πρόσφατη συμφωνία εξαγοράς των δύο εταιρειών.

Το έργο Μαλιακός-Κλειδί είναι συνολικού προϋπολογισμού της τάξεως του 1 δις ευρώ και αφορά την κατασκευή νέου αυτοκινητόδρομου μήκους 230 χλμ. Η περίοδος εκμετάλλευσης είναι 30 χρόνια, ενώ η είσπραξη των διοδίων από τον ανάδοχο θα ξεκινήσει με την υπογραφή της σύμβασης. Η δε περίοδος κατασκευής υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει περίπου 4,5 χρόνια.

Ελληνική Τεχνοδομική

Ο όμιλος της Ελλ.Τεχνοδομικής, που αποτελεί μέρος της αναδόχου κοινοπραξίας, αναμένεται να ενισχύσει και άλλο το ανεκτέλεστο υπόλοιπό του, μετά και την πρόσφατη ανακήρυξη της Ακτωρ, ως μειοδότη στη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση τουριστικού χαρακτήρα που δρομολογείται στη χώρα. Ο λόγος για την ανάπτυξη παραθεριστικού θερέτρου στη Μεσσηνία από την εφοπλιστική οικογένεια Κωνσταντακόπουλου, μέσω της εταιρείας TEMES (Tourism Enterprises Μessinia).

Η Ακτωρ θα αναλάβει εκτός απροόπτου, την πρώτη φάση της ανάπτυξης, προϋπολογισμού 300 εκατ.ευρώ (πλέον ΦΠΑ.), που αφορά την ανάπτυξη έκτασης 1.300 στρεμμάτων στην περιοχή Ρωμανός.

Εκεί δρομολογείται η δημιουργία του οικογενειακού θερέτρου Navarino Dunes, που θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δύο πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες δυναμικότητας 445 και 324 κλινών, συνεδριακό κέντρο 2.000 θέσεων, γήπεδο γκολφ 18 οπών, τουριστικοί οικισμοί και πάνω από 100 βίλες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή