Ωθηση στις τράπεζες από το εξωτερικό

Ωθηση στις τράπεζες από το εξωτερικό

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρή αύξηση εργασιών στο εξωτερικό παρουσιάζουν οι εγχώριες τράπεζες επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες ότι η επέκταση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη μπορεί να αποτελέσει το σημείο που θα κάνει τη διαφορά στην ανάπτυξη των εγχώριων τραπεζών τα επόμενα χρόνια.

Οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες παρουσίασαν στο πρώτο τρίμηνο ισχυρή αύξηση μεγεθών στο εξωτερικό και αυτό παρά το γεγονός ότι παράλληλα εξακολουθούν να πραγματοποιούν μεγάλες επενδύσεις ενισχύοντας περαιτέρω τις θέσεις τους στην περιοχή.

Μετά τη μεγάλη εξαγορά στην Τουρκία το 2006 η Εθνική Τράπεζα απέσπασε τα πρωτεία μεταξύ των εγχώριων τραπεζών σε ό,τι αφορά την εκτός Ελλάδας παρουσία. Η Εθνική όχι μόνο επεκτάθηκε σε μια μεγάλη αγορά αλλά απέκτησε μια ισχυρή αποδοτική τράπεζα η οποία άμεσα συνεισφέρει στα αποτελέσματα του ομίλου. Είναι χαρακτηριστικό ότι περισσότερο από το 30% των κερδών της το πρώτο τρίμηνο προέρχεται από την Finansbank ενώ με την προσθήκη της στο δυναμικό του ομίλου τα μεγέθη του ομίλου από δραστηριότητες εξωτερικού απογειώθηκαν: τα δάνεια τετραπλασιάστηκαν, οι καταθέσεις τριπλασιάστηκαν ενώ τα συνολικά έσοδα από δραστηριότητες στο εξωτερικό σχεδόν πενταπλασιάστηκαν! Εκτός Τουρκίας η Εθνική Τράπεζα στη ΝΑ Ευρώπη έχει παρουσία σε 5 χώρες με συνολικό πληθυσμό 43 εκατ. ελέγχει 546 καταστήματα, απασχολεί 7.926 υπαλλήλους.

Με ταχύτητα συνεχίστηκε η επέκταση των δραστηριοτήτων του ομίλου Eurobank EFG στη Νέα Ευρώπη με τα συνολικά κέρδη να ανέρχονται στα 7 εκατ. ευρώ (από 2,8 εκατ. ευρώ το περσινό Α΄ Τρίμηνο). Τα καθαρά κέρδη εξαιρουμένων των νέων δραστηριοτήτων στην Πολωνία, την Ουκρανία και την Τουρκία, ανήλθαν σε 16,2 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 138%. Από τα νέα μέτωπα του ομίλου ξεχωρίζει η Πολωνία όπου στο πρώτο τρίμηνο το δίκτυο της EFG έφτασε στα 151 (από 130 στο τέλος του 2006) ενώ στην Τουρκία ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση του 70% της Tekfenbank. Στην Ουκρανία ολοκληρώθηκε η εξαγορά του 99,34% της Universal Βank.

Ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης παρουσίασε και η Alpha Bank. To δίκτυο καταστημάτων ενισχύεται το 2007 με 132 καταστήματα στη ΝΑ Ευρώπη και 45 καταστήματα στην Τουρκία μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής για την Abank. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρώτο τρίμηνο οι χορηγήσεις του ομίλου στο εξωτερικό «έτρεξαν» με ρυθμό 81% στις χώρες των Βαλκανίων και με 33% στην Κύπρο. Πλέον το δίκτυο του ομίλου Alpha Bank στην περιοχή αριθμεί τα 280 σημεία: 75 στη Ρουμανία, 49 στη Βουλγαρία, 103 στη Σερβία, 15 στην Αλβανία, 10 στα Σκόπια και 28 στην Κύπρο.

Υψηλούς ρυθμούς αύξησης εργασιών παρουσίασε ο Ομιλος Πειραιώς. Οι χορηγήσεις των μονάδων εξωτερικού παρουσίασαν ισχυρή αύξηση κατά 73% ενώ το δίκτυο καταστημάτων έφθασε τις 243 μονάδες από 183 που ήταν το Μάρτιο του 2006. Αντίστοιχα, ο αριθμός των απασχολουμένων αυξήθηκε κατά σχεδόν 1.000 εργαζομένους, φτάνοντας τα 3.865 άτομα. Η συνεισφορά στην κερδοφορία από τις διεθνείς δραστηριότητες διαμορφώθηκε στο 10% του συνόλου ενώ τα καθαρά έσοδα σημείωσαν ρυθμό αύξησης κατά 50%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή