Το μετέωρο βήμα της Geniki Bank

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς κατεύθυνση, στο περιθώριο της δυναμικής ανάπτυξης του κλάδου, περιφέρεται η Geniki Bank τρία χρόνια μετά την εξαγορά της (Μάρτιος 2004) από τον ισχυρό γαλλικό χρηματοοικονομικό όμιλο της Societe Generale. Αν και η είσοδος του μεγάλου γαλλικού ομίλου δημιούργησε ισχυρές προσδοκίες τόσο για την ανάπτυξη της μικρής προβληματικής τράπεζας όσο και για τη συνολική ποιοτική αναβάθμιση του ανταγωνισμού στην εγχώρια αγορά, εντούτοις, τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά.

Η τράπεζα εμφανίζει μεγάλες ζημιές, τα προβλήματα στο χαρτοφυλάκιο δανείων φαίνεται ότι δεν έχουν τέλος, ενώ ο γαλλικός όμιλος για να επαναφέρει το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στα επίπεδα που απαιτεί η Τράπεζα της Ελλάδος, προχωρά σε νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 220 εκατ. ευρώ.

Οι Γάλλοι μετά την αγορά της Γενικής, έχουν διαθέσει (μαζί με την αύξηση που θα πραγματοποιηθεί) περίπου 500 εκατ. ευρώ χωρίς να έχουν κατορθώσει, τουλάχιστον προς το παρόν, να μεταβάλλουν τη φθίνουσα πορεία της τράπεζας.

Ζημιές ύψους 104,7 εκατ. ευρώ το 2004, 39,4 εκατ. ευρώ το 2005, 72,1 εκατ. ευρώ το 2006 και ζημιές ύψους 10,3 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2007. Οι ζημιές αυτές οφείλονται στις αυξημένες προβλέψεις που πραγματοποιούνται για την αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων: σωρευτικά στην τριετία έχουν πραγματοποιηθεί προβλέψεις ύψους 215 εκατ. ευρώ, ενώ πρόσθετες προβλέψεις ύψους 10,3 εκατ. ευρώ πραγματοποιήθηκαν στο πρώτο τρίμηνο. Χαρακτηριστικό της κατάστασης του χαρτοφυλακίου δανείων της τράπεζας είναι ότι οι προβλέψεις που έχουν πραγματοποιηθεί αντιστοιχούν περίπου στο 13% των συνολικών χορηγήσεων της Γενικής το 2004. Το τελικό αποτέλεσμα επιδεινώνεται περαιτέρω από τις εξαιρετικά φτωχές επιδόσεις της τράπεζας στον τομέα των χορηγήσεων νέων δανείων αλλά και τη σημαντική αύξηση των λειτουργικών δαπανών λόγω της προσπάθειας αναδιάρθρωσης της τράπεζας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2006 η Geniki Bank παρουσίασε λειτουργικές ζημιές καθώς τα λειτουργικά έξοδα ανήλθαν στα 169 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 9,4%, ενώ τα λειτουργικά έσοδα διαμορφώθηκαν στα 168,5 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση 5,4%. Και όλα αυτά σε μια περίοδο εκρηκτικής ανάπτυξης και κερδοφορίας για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Η φθίνουσα πορεία της Geniki, η κατά τα φαινόμενα αδυναμία αντιστροφής της κατάστασης και η σημαντική κεφαλαιακή εκροή του γαλλικού ομίλου, έχουν προκαλέσει έντονη γκρίνια στο Παρίσι και πρόσφατα πραγματοποιήθηκαν ριζικές αλλαγές στη διοικητική πυραμίδα της Geniki.

Μάλιστα κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται ακόμα και το ενδεχόμενο πώλησης της τράπεζας. Τις πληροφορίες περι αποχώρησης, που κατά διαστήματα μεταδίδονται, διαψεύδουν κατηγορηματικά στελέχη της Geniki Bank υπογραμμίζοντας ότι η επέκταση στην Ελλάδα αποτελεί κίνηση στρατηγικής σημασίας για τη SΟCGΕΝ.

Αιτιάσεις διατυπώνονται ως προς την ειλικρίνεια της διοίκησης και το σεβασμό των δικαιωμάτων της μειοψηφίας. Αμέσως μετά την εξαγορά της Γενικής Τράπεζας στελέχη του γαλλικού ομίλου σε δημόσιες δηλώσεις τους υπογράμμισαν ότι στόχος είναι η άμεση και ριζική εξυγίανση της Γενικής. Τόνισαν ότι οι επισφάλειες θα έρθουν στην επιφάνεια άμεσα ώστε η λογιστική κατάσταση του 2004 να αντικατοπτρίζει την ακριβή οικονομική κατάσταση της τράπεζας. Επιπλέον, στις αρχές του 2005 στελέχη της Geniki Bank προέβλεπαν την επιστροφή της τράπεζας σε τροχιά κερδοφορίας. Ωστόσο, την αισιόδοξη αυτή εικόνα διέλυσε η πραγματικότητα. Το 2006 η διοίκηση της τράπεζας υποστήριξε ότι προβλήματα στο χαρτοφυλάκιο δανείων την υποχρέωσαν στη διενέργεια νέων υψηλών προβλέψεων με αποτέλεσμα η χρήση να κλείσει με ζημιές 76,8 εκατ. ευρώ! Ιδια είναι η εικόνα και στο ξεκίνημα του 2007, όπου στο πρώτο τρίμηνο νέες προβλέψεις οδήγησαν σε ζημιές.

Η πολύ κακή ποιότητα του χαρτοφυλακίου δανείων της τράπεζας ήταν γνωστή ωστόσο εκ του αποτελέσματος· φαίνεται ότι το μέγεθος των προβλημάτων ξεπερνούσε και το πλέον απαισιόδοξο σενάριο. Η κακοδιαχείριση και η αξιοποίηση των καταθέσεων για δανειοδότηση… φίλων φαίνεται ότι αποτέλεσε τη μοναδική μέριμνα των -προ της εξαγοράς- διοικήσεων της Γενικής Τράπεζας. Ωστόσο, αιτιάσεις για τη διοίκηση των Γάλλων προκαλεί το γεγονός αφενός ότι καλλιέργησαν κλίμα αισιοδοξίας για την κατάσταση και τις δυνατότητες της τράπεζας και αφετέρου δεν προχώρησαν έγκαιρα σε μια δημόσια δήλωση ώστε οι μέτοχοι και το ευρύ επενδυτικό κοινό να ενημερωθούν για την πραγματική κατάσταση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή