Φρένο στη συγχώνευση εταιρειών της Ασπίς

Φρένο στη συγχώνευση εταιρειών της Ασπίς

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναβολή προκειμένου να ολοκληρωθεί η εισαγγελική έρευνα έλαβε το αίτημα της συγχώνευσης της Ασπίς ΑΕΓΑ και της Ασπίς ΑΕΑΖ, που ήρθε προς έγκριση χθες, στην ολομέλεια της Επιτροπής Ιδιωτικής Ασφάλισης. Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της Επιτροπής, η έγκριση της συγχώνευσης μεταξύ των δύο εταιρειών του ομίλου προϋποθέτει την ολοκλήρωση του ελέγχου που διενεργεί η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων σε συνεργασία με την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Ανάπτυξης.

Υπενθυμίζεται ότι η σχετική έρευνα έχει ξεκινήσει από τις αρχές Απριλίου και αφορά στις καταγγελίες του πρώην αναλογιστή της εταιρείας κ. Θ. Αναγνωστόπουλου για παραποίηση των οικονομικών στοιχείων και αλλοίωση των αποθεμάτων της εταιρείας για την οικονομική χρήση του 2006. Την αναβολή της υπόθεσης υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος και πρόεδρος της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος κ. Φ. Μπράβος, ενώ από την πλευρά του υπουργείου, προβλήθηκε το θέμα της εκπνοής των προθεσμιών για την ολοκλήρωση της συγχώνευσης και την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος.

Η έγκριση της συγχώνευσης των δύο εταιρειών στην παρούσα φάση εξυπηρετεί μεταξύ άλλων και τη δημιουργία συνεργειών, στο πλαίσιο και της δέσμευσης των στοιχείων που είναι σε ασφαλιστική τοποθέτηση στις 30 Ιουνίου. Πρόκειται για την καταληκτική ημερομηνία στην οποία όλες οι εταιρείες πρέπει να υποβάλλουν στο υπουργείο Ανάπτυξης τα οικονομικά στοιχεία για τη χρήση του 2006 εν όψει του ετήσιου ελέγχου που διενεργεί για την επαλήθευση της φερεγγυότητας και της επάρκειας των αποθεμάτων. Από την πλευρά της Ασπίδος πάντως σημειώνεται ότι στον βαθμό που ο έλεγχος της φερεγγυότητας γίνεται σε επίπεδο ομίλου, η καθυστέρηση δεν δημιουργεί πρόβλημα σε σχέση με την επάρκεια των κεφαλαίων.

Αν και στη χθεσινή συνεδρίαση δεν προσδιορίστηκε ένα χρονοδιάγραμμα που θα μπορούσε να ξεμπλοκάρει τη διαδικασία, υποστηρίχθηκε η σκοπιμότητα εκ νέου συνεδρίασης της Επιτροπής, εντός του Ιουλίου. Η επανάληψη της συνεδρίασης προβλήθηκε ως αναγκαία για τη γνωμοδότηση επί σειράς αιτημάτων άλλων εταιρειών που είναι σε εκκρεμότητα. Χθες, εκτός από το θέμα της Ασπίδος που πήρε αναβολή, η Επιτροπή γνωμοδότησε θετικά υπέρ της επέκτασης του ομίλου της Eurobank στις αγορές της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, καθώς και υπέρ της έγκρισης της συγχώνευσης των εταιρειών γενικών ασφαλίσων και ζωής του ομίλου της Allianz στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή