Ικανοποίηση στην κυβέρνηση για τη συμφωνία Πούτιν – Καραμανλή

Ικανοποίηση στην κυβέρνηση για τη συμφωνία Πούτιν – Καραμανλή

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερα ικανοποιημένη είναι η κυβέρνηση για τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν τη Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη ο Ρώσος πρόεδρος Βλ. Πούτιν και ο πρωθυπουργός Κων. Καραμανλής σχετικά με την κατασκευή νέου αγωγού φυσικού αερίου South Stream, ο οποίος θα διέρχεται από τη Ρωσία, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα και την Ιταλία. Οπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, η εξέλιξη αυτή υπήρξε το επιστέγασμα μιας εξαιρετικά προσεκτικής προετοιμασίας, η οποία ξεκίνησε, υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας στην τελευταία συνάντηση των κ. Πούτιν και Καραμανλή στην Αθήνα για την υπογραφή της συμφωνίας κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης στις 15 Μαρτίου.

Ενεργειακή ασφαλιστική δικλίδα

Κατά τις ίδιες πηγές, η συμφωνία που επετεύχθη αποτελεί ενεργειακή ασφαλιστική δικλίδα τόσο για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και για την Ελλάδα σε μεσομακροπρόθεσμο επίπεδο. Είναι γνωστό άλλωστε το ενεργειακό έλλειμμα, που αντιμετωπίζει η χώρα μας, που ιδίως με αφορμή τον καύσωνα έχει περάσει και στο προσκήνιο. Κυβερνητικές πηγές υπογράμμιζαν ότι η συμφωνία για τον νέο αγωγό έχει τις ευλογίες και την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Προσέθεταν επίσης ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη αναβαθμίζει τον γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας μας και την καθιστά «σημαντικό παίκτη που έχει ρόλο και λόγο» στον κρίσιμο τομέα της ενέργειας.

Οι όροι της συμφωνίας και οι προοπτικές που αυτή εξασφαλίζει για τη χώρα μας συζητήθηκαν χθες διεξοδικά στη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής υπό τον πρωθυπουργό. Σε δηλώσεις του αμέσως μετά, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Δημ. Σιούφας, υπογράμμισε ότι με τη συμφωνία για τη δημιουργία αγωγού επιτυγχάνεται περαιτέρω αναβάθμιση της χώρας ως ενεργειακού κόμβου.

Προβληματισμός στην Αγκυρα

Απαντώντας σε ερώτηση αν υπήρξε δυσαρέσκεια της Αγκυρας για τη συμφωνία μεταξύ Πούτιν και Καραμανλή ανέφερε ότι υπάρχει στενή ενεργειακή συνεργασία και με την Τουρκία, η οποία δεν επηρεάζεται, όπως τόνισε, από το νέο αυτό σχέδιο για τον νότιο διάδρομο που ανακοινώθηκε. Διπλωματικοί κύκλοι, πάντως, θεωρούν δεδομένο ότι η εξέλιξη θα προκαλέσει σοβαρό προβληματισμό στην Αγκυρα, η οποία μετρά ήδη τις συνέπειες από την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, που θα οδηγήσει τα δεξαμενόπλοια που περνούν σήμερα από τα Δαρδανέλλια, προς το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Ζητούμενο, πάντως, είναι και το μέτρο της αντίδρασης της Ουάσιγκτον, η οποία έχει καταστήσει ουκ ολίγες φορές ότι δεν επιθυμεί την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας μας -και γενικότερα της Ευρώπης- από τη Ρωσία.Ε. Τ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή