Γ. Αλογοσκούφης: Βασικός στόχος η πλήρης αποκρατικοποίηση

Γ. Αλογοσκούφης: Βασικός στόχος η πλήρης αποκρατικοποίηση

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρώτο βήμα για την πλήρη αποχώρηση του Δημοσίου από τον ΟΤΕ ήταν η χθεσινή διάθεση μετοχών του Οργανισμού, με το επόμενο να είναι είτε νέα placements είτε μια τρίτη απόπειρα εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή. Μετά τη χθεσινή μετοχοποίηση, το Δημόσιο εξακολουθεί να έχει στην κατοχή του ένα σημαντικό ποσοστό, της τάξης του 28%, που σε συνδυασμό με την εκχώρηση του management θα μπορούσε στο μέλλον να προσελκύσει το ενδιαφέρον ξένων τηλεπικοινωνιακών ομίλων.

Κορυφαίος παράγων του οικονομικού επιτελείου εκτιμά, μάλιστα, ότι στις προσφορές των επενδυτών, που ανέβασαν σε υψηλά επίπεδα το τίμημα, ενσωματώθηκε και μια τέτοια προοπτική. Από την άλλη, χωρίς να αποκλείει κανένα ενδεχόμενο, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης θεωρεί ότι βασικός στόχος για τον ΟΤΕ πρέπει να είναι η πλήρης αποκρατικοποίηση του Οργανισμού, είτε αυτή πραγματοποιηθεί με το μοντέλο της Εθνικής είτε με το μοντέλο της Εμπορικής Τράπεζας. Το τελευταίο διάστημα και μετά τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν και από το εσωτερικό της κυβέρνησης φαίνεται να προτιμά το μοντέλο Εθνικής, δηλαδή τη σταδιακή πώληση της άμεσης συμμετοχής του Δημοσίου στον Οργανισμό και όχι τη στρατηγική συμμαχία.

Στο υπουργείο Οικονομίας σημείωναν επίσης ότι στην επιτυχία του placement συνέβαλε το γεγονός ότι ο ΟΤΕ έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, με την ολοκλήρωση της εθελουσίας εξόδου, την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και την απόκτηση του 100% της Cosmote. Ετσι εξηγούσαν το ισχυρό ενδιαφέρον των επενδυτών για το placement του ΟΤΕ σε αντίθεση με την αρνητική στάση τους στη διάθεση μετοχών της France Telecom, προ ημερών. Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς εκτιμούσαν ότι η αβεβαιότητα που δημιούργησε η μετοχοποίηση της France Telecom εξηγεί εν μέρει και το μικρό ποσοστό που αποφάσισε να διαθέσει το ελληνικό Δημόσιο.

Μετά το placement του ΟΤΕ άρχισε η αντίστροφη μέτρηση και για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η μετοχοποίηση του οποίου θα πραγματοποιηθεί με την ίδια διαδικασία, του accelerated book building έως τα μέσα Ιουλίου και θα διατεθεί ένα ποσοστό άνω του 15% ώστε να υποχωρήσει η συμμετοχή του Δημοσίου κάτω από το 50%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή