Τεράστια η ζήτηση μετοχών του ΟΤΕ

Τεράστια η ζήτηση μετοχών του ΟΤΕ

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν ριπή οφθαλμού εξαφανίστηκαν χθες οι μετοχές του ΟΤΕ που διέθεσε το ελληνικό Δημόσιο. Μισή ώρα μετά το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών σχεδόν είχε υπερκαλυφθεί η διάθεση, ενώ στην επόμενη μιάμιση ώρα η εκδηλούμενη ζήτηση από τους θεσμικούς επενδυτές ήταν πολλαπλάσια της προσφοράς. Ενδεικτικό της ενθουσιώδους υποδοχής της διάθεσης των μετοχών του οργανισμού, ήταν ότι τα περίπου 52,4 εκατ. μετοχές ΟΤΕ (αντιστοιχούν στο 10,7% του συνόλου των μετοχών), έπιασαν το ανώτατο όριο του εύρους τιμής που όρισαν οι τράπεζες-διαχειριστές. Συγκεκριμένα το εύρος ορίστηκε μεταξύ 20,8 και 21,4 ευρώ, η διάθεση έγινε στα 21,4 ευρώ και σχεδόν στην ίδια τιμή με το προχθεσινό κλείσιμο της μετοχής στο Χ.Α. (21,44 ευρώ). Είναι ίσως η πρώτη φορά που η διάθεση (μετοχοποίηση) γίνεται χωρίς μια εύλογη έκπτωση της τάξης του 6%-8% και αμέσως μετά την αποκοπή του μερίσματος, όπου το Δημόσιο εισέπραξε περισσότερο από 100 εκατ. ευρώ.

Ανευ προηγουμένου κύμα αγορών

Και σα να μην έφτανε ότι η διάθεση των μετοχών γίνονταν στη χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής, ταυτόχρονα εκδηλώνονταν ένα άνευ προηγουμένου κύμα αγοράς μετοχών από το ταμπλό της Σοφοκλέους. Η μετοχή του ΟΤΕ οδηγήθηκε χθες στα 22,8 ευρώ καταγράφοντας άνοδο κατά 6,54% σε σχέση με το προχθεσινό κλείσιμο.

Η επιτυχία αυτή αναμφίβολα δεν πήγε ανεκμετάλλευτη από τον αρμόδιο υπουργό κ. Γ. Αλογοσκούφη. «Η διάθεση αυτή», δήλωσε αργά χθες το απόγευμα ο υπουργός Οικονομίας, «ήταν η επιτυχέστερη διαδικασία διάθεσης μετοχών από το ελληνικό Δημόσιο, αφού, μεταξύ άλλων, είχε μηδενική έκπτωση σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της προηγούμενης ημέρας». Το ελληνικό Δημόσιο με τη διάθεση αυτή, αντλεί έσοδα περίπου 1,12 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας τα συνολικά έσοδα του Δημοσίου από τις μετοχοποιήσεις ΟΤΕ, στα 6,1 δισ. ευρώ στην περίοδο 1996 έως σήμερα. Και με τη διάθεση αυτή, περιορίζεται στο περίπου 28% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ, με το υπόλοιπο 72% να ελέγχεται -κυρίως- από ξένους και εγχώριους θεσμικούς επενδυτές. Η εξέλιξη αυτή αναμφίβολα βρήκε πολλούς επικριτές, κυρίως στο στρατόπεδο της αντιπολίτευσης. «Η κίνηση αυτή έγινε για καθαρά ταμειακούς λόγους, προκειμένου να μπορέσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να καλύψει, σε ένα βαθμό, τη γενικότερη καθίζηση των εσόδων του προϋπολογισμού», σχολίασαν σε κοινή δήλωσή τους οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, κ.κ. Β. Παπανδρέου και Ντ. Ρόβλιας. «Η μόνη πολιτική που έχει η κυβέρνηση και η ηγεσία του ΟΤΕ», καταλήγει η ανακοίνωση, «είναι το ξεπούλημα του Οργανισμού, οι σκανδαλώδεις εξαγορές τύπου «Γερμανός» και τα πριμ, που αφειδώς παρέχονται στους ημετέρους».

Την περαιτέρω μετοχοποίηση του ΟΤΕ επέκρινε ακόμη και η ΓΣΕΕ και η Ομοσπονδία Εργαζομένων-ΟΤΕ. Η ΓΣΕΕ σε γραπτή της ανακοίνωση έκανε λόγο για ένα «εθνικό έγκλημα» εκποίησης των ελληνικών επικοινωνιών που έρχεται να ικανοποιήσει καθαρά εισπρακτικούς λόγους. Το ίδιο επιχείρημα χρησιμοποίησε και η ΟΜΕ-ΟΤΕ, η οποία έκανε λόγο για μια μετοχοποίηση που «δεν εξυπηρετεί κανένα απολύτως επιχειρησιακό στόχο του ΟΤΕ αλλά και κανένα εθνικό σκοπό πέραν της ελάχιστης βραχυπρόθεσμης μείωσης των χρεών του Δημοσίου το ύψος των οποίων φθάνει τα 35 δισ. ευρώ».

Π. Βουρλούμης: Περιθώριο για έλευση στρατηγικού επενδυτή

Η χθεσινή μετοχοποίηση του ΟΤΕ, πέρα από ιδιαίτερα επιτυχημένη, αφήνει σημαντικό περιθώριο για την έλευση στρατηγικού επενδυτή, σχολίασε προς την «Κ» ο πρόεδρος του ΟΤΕ κ. Π. Βουρλούμης. Ο πρόεδρος του ΟΤΕ ανέφερε ότι το Δημόσιο, μετά τη χθεσινή διάθεση των μετοχών, διατηρεί ένα συμπαγές 30% (αν συμπεριληφθεί και η συμμετοχή της Αγροτικής Τράπεζας), ποσοστό ικανό να προσελκύσει έναν σοβαρό και στο πλαίσιο που ήδη έχει προδιαγραφεί, στρατηγικό επενδυτή. Ωστόσο, «για να χορέψει κάποιος ταγκό χρειάζονται δύο, και μάλιστα να θέλουν και οι δύο. Δεν αρκεί μόνον η δική μας διάθεση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βουρλούμης. Σε ό,τι αφορά τη χθεσινή πορεία της μετοχή του ΟΤΕ (+6,54%), ο κ. Βουρλούμης την απέδωσε στη λήξη της εκκρεμότητας του placement. Τέλος, ο κ. Βουρλούμης, σε ό,τι αφορά μια εκδηλούμενη διστακτικότητα που παρατηρήθηκε την προηγούμενη του placement του ΟΤΕ, ανέφερε ότι υπήρξε κάποιο νομικό κώλυμα εξαιτίας του ότι την ίδια ημέρα η εταιρεία παρουσίασε το έντυπο 20-F στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης. Νομικοί πρόκριναν εξαιτίας αυτής της υποβολής την καθυστέρηση του placement, αλλά τελικά η διαρροή της πληροφορίας δεν μπορούσε ν’ αφήνει έωλο ένα τέτοιο εγχείρημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή