Τρίζουν τα θεμέλια του franchise

Τρίζουν τα θεμέλια του franchise

4' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κρίσιμη για την τύχη των συμβάσεων δικαιόχρησης (franchise) στην Ελλάδα πιστεύεται ότι θα είναι η επικείμενη απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την Dia Hellas, η οποία εγκαλείται από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού ότι καθόριζε έμμεσα ή άμεσα τις λιανικές τιμές πώλησης των προϊόντων σε καταστήματά της που λειτουργούν με franchise. H εξέταση της υπόθεσης ενώπιον της Ολομέλειας της Επιτροπής -η οποία ως γνωστόν δεν δεσμεύεται από την εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού- ξεκίνησε στις 21 Ιουνίου, με την ακροαματική διαδικασία να συνεχίζεται στις 11 Ιουλίου.

Κύκλοι των εταιρειών δικαιόχρησης εκτιμούν ότι τυχόν αρνητική απόφαση θα δημιουργήσει πρόβλημα σε όλες τις αλυσίδες που λειτουργούν με το σύστημα δικαιόχρησης, αφού οι καταναλωτές περιμένουν από το δίκτυο των καταστημάτων αυτών να έχουν αντίστοιχες τιμές στα προϊόντα που προσφέρουν. Μάλιστα, προχωρούν ένα βήμα παραπέρα, υποστηρίζοντας ότι δεν αποκλείεται franchisees να επιχειρήσουν να χρησιμοποιήσουν τον μοχλό της Επιτροπής Ανταγωνισμού προκειμένου να «στήσουν μια φάμπρικα αγωγών αποζημιώσεως».

Τι λέει η εισήγηση

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού αναφέρεται πως μια σειρά όρων που περιέχονταν στις συμβάσεις επέτρεπε στην Dia να υιοθετήσει και να επιβάλει στις δικαιοδόχους της (franchisees) τις τιμές μεταπώλησης. Κατ’ αρχάς οι δικαιοδόχοι εγκαθιστούν ταμειακές μηχανές της επιλογής της, συνδεδεμένες με το κεντρικό λογισμικό της σύστημα. Τις ταμειακές μπορούσαν να τις προμηθευτούν μόνον από μια εταιρεία ενώ το λογισμικό είναι εσωτερικό πρόγραμμα της Dia, «ενιαίο για όλα τα εταιρικά καταστήματα και τα καταστήματα δικαιόχρησης και δεν μπορούν να γίνουν αλλαγές σε αυτό παρά μόνον κατόπιν εντολής της Dia».

Οι ταμειακές μηχανές επικοινωνούν με το server της εταιρείας για ανταλλαγή στοιχείων όπως παραγγελίες, νέοι κωδικοί, αλλά και προτεινόμενες τιμές. Δηλαδή «οι δικαιοδόχοι λαμβάνουν λίστες τιμών τις οποίες μάλιστα δεν μπορούν να τις αλλάξουν». Οπως αναφέρεται, οι προτεινόμενες τιμές αποστέλλονται σε ηλεκτρονικό αρχείο το οποίο εγκαθίσταται στις ταμειακές μηχανές και «ουσιαστικά ο μόνος τρόπος αλλαγής των προτεινόμενων τιμών είναι η εκάστοτε δικαιοδόχος να πληκτρολογήσει τον κωδικό ΦΠΑ». Αν αυτό γίνει για κάποιο προϊόν στην απόδειξη λιανικής θα αναφέρεται ως «διάφορα», γεγονός που «αποτελεί αγορανομική παράβαση και επομένως δεν μπορούν να προβαίνουν στη συγκεκριμένη ενέργεια τουλάχιστον σε συχνό βαθμό οι δικαιοδόχοι. Εξωθούνται επομένως να αποδέχονται την αποστελλόμενη λίστα τιμών».

Περί τιμών και όρων

Η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού στην εισήγησή της δεν αποδέχεται το επιχείρημα της Dia πως οι τιμές που έδινε ήταν συνιστώμενες. «Εφόσον ήταν, δεν θα υπήρχε η ανάγκη να απευθυνθεί μια δικαιοδόχος στην Dia προκειμένου να αλλάξει το επίπεδο τιμών λιανικής και αφετέρου, σύμφωνα με την Dia, οι τιμές που αποστέλλονται αποτελώντας μέρος της φιλοσοφίας της, δεσμεύουν, σύμφωνα με τους όρους των συμβάσεων τις δικαιοδόχους». Πηγές της αγοράς πάντως ανέφεραν πως έχει γίνει δεκτό σε αντίστοιχα συστήματα δικαιόχρησης που λειτουργούν σε άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι δικαιοδόχοι με τη δυνατότητα που διαθέτουν να τροποποιούν τις προτεινόμενες τιμές λιανικής, με συστήματα ανάλογα με αυτά που διαθέτουν οι δικαιοδόχοι της Dia στην Ελλάδα, λειτουργούν απολύτως νόμιμα και σύμφωνα με την κοινοτική πρακτική. Στην εισήγησή της -πλην της επιβολής προστίμου- η Γενική Διεύθυνση προτείνει προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού να αναδιατυπωθεί ο όρος 6.5 της σύμβασης της Dia με τις δικαιοδόχους και να απαλειφθεί από τον όρο 9.5 η έννοια «λίστα τιμών».

Σύμφωνα με τον όρο 6.5, «τα προϊόντα Dia που παρέχονται στη δικαιοδόχο θα πωλούνται σε αυτήν με έκπτωση που ορίζεται στο παράρτημα του παρόντος η οποία θα καθορίζεται κάθε φορά από την Dia σε σχέση με την οικονομική και εμπορική πολιτική της και η οποία θα γίνεται στην τιμή λιανικής πώλησης (δηλ. «τιμή στο ράφι») των προϊόντων DIA που εμφανίζεται ως προτεινόμενη στο δελτίο αποστολής που θα συνοδεύει κάθε παραγγελία». O όρος αυτός συνιστά, κατά τη Γενική Διεύθυνση, έμμεσο καθορισμό τιμών καθώς «α) η έκπτωση που παρέχει η Dia δίδεται επί της προκαθορισμένης τιμής λιανικής πώλησης των προϊόντων Dia και β) στα δελτία αποστολής που συνοδεύουν τις παραγγελίες των δικαιοδόχων δεν εμφανίζεται η ένδειξη προτεινόμενη τιμή λιανικής».

Σύμφωνα με τον όρο 9.5 η Dia υποχρεούται να παρέχει «όσες πληροφορίες έγγραφες ή μη (όπως π.χ. καταλόγους των προϊόντων Dia, λίστες τιμών, τεχνικά, εμπορικά εγχειρίδια…) που είναι απαραίτητα ώστε η δικαιοδόχος να βελτιώνει και να αυξάνει τις δυνατότητές της για την ορθή, επιμελή και αποτελεσματική διεύθυνση και εκμετάλλευση του καταστήματος, καθώς και για να επιτυγχάνει τους εμπορικούς της στόχους». Κατά τη Γενική Διεύθυνση, «οι λίστες τιμών περιλαμβάνονται ευθέως μεταξύ των απαραίτητων πληροφοριών για την επίτευξη των εμπορικών στόχων των δικαιοδόχων. O συμβατικός αυτός όρος συνιστά έμμεσο καθορισμό τιμών καθώς εάν οι τιμές ήταν προτεινόμενες ή μέγιστες όπως υποστηρίζει η καταγγελλόμενη, δεν είναι κατανοητό για ποιο λόγο αυτές θεωρούνται απαραίτητες για την επίτευξη των εμπορικών στόχων των δικαιοδόχων».

Ανεξαρτήτως της έκβασης που θα έχει η υπόθεση με την έκδοση της τελικής απόφασης της ολομέλειας της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η Dia Hellas είναι η πρώτη αλυσίδα που άνοιξε την αγορά του discount στην Ελλάδα πριν από δέκα χρόνια, προσφέροντας πλην των ιδιωτικής ετικέτας προϊόντων και χαμηλότερες τιμές στα προϊόντα γνωστών κατασκευαστών ενώ ήταν η πρώτη που με αμιγώς ιδιωτική ετικέτα έριξε την τιμή του γάλακτος στα 0,84 ευρώ ανά λίτρο. Και, τέλος, το ερώτημα είναι εάν η ανατροπή της πολιτικής τιμών που ακολουθεί μπορεί να σημαίνει και το τέλος της ανάπτυξης της Dia Hellas στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή