Χ.Α.: συντονισμός με τα ευρωπαϊκά

Χ.Α.: συντονισμός με τα ευρωπαϊκά

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το επιτυχημένο placement του ΟΤΕ που αφορούσε τη διάθεση του 10,7% του μετοχικού κεφαλαίου σε ξένους θεσμικούς επενδυτές, η ανακοίνωση της Efg Eurobank να προχωρήσει σε αύξηση των ιδίων της κεφαλαίων ύψους 1,2 δισ. ευρώ μέχρι τον Σεπτέμβριο, αλλά και η διατήρηση του αρνητικού κλίματος σε Ευρώπη και Αμερική μέχρι και την Τετάρτη λόγω των δυσμενών στοιχείων για καταναλωτική εμπιστοσύνη και αγορά κατοικίας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ήταν οι βασικότερες εξελίξεις της τελευταίας εβδομάδας του Ιουνίου.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών βρέθηκε σε απόλυτο συντονισμό με τις ευρωπαϊκές αγορές, διολίσθησε κάτω από τις 4.800 μονάδες, ενώ είναι ξεκάθαρο ότι η κόπωση έχει διεισδύσει στις περισσότερες μετοχές του Ftse 20 αλλά και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Η ελληνική αγορά δεν μπορεί να προσδοκά σε γενναίες ενέσεις φρέσκων κεφαλαίων καθώς στη διάρκεια του καλοκαιριού πραγματοποιούνται αρκετές αυξήσεις κεφαλαίου με μετρητά. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις αρχές του 2007 μέχρι και το Σεπτέμβριο όπου υπολογίζεται να έχει ολοκληρώσει την αύξησή της και η Efg Eurobank(1,2 δισ. ευρώ) περισσότερα από 8 δισ. ευρώ θα έχουν αντληθεί από το ελληνικό Χρηματιστήριο.

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνο Σεγρεδάκη υπεύθυνο τμήματος ανάλυσης της «Praxis» ΑΧΕΠΕΥ «οι βασικοί παράγοντες για τη διαμόρφωση της τάσης στην εγχώρια κεφαλαιαγορά είναι: οι προσδοκίες για την εταιρική κερδοφορία, οι εξελίξεις στο μακροοικονομικό επίπεδο και παράλληλα το κλίμα που θα διαμορφωθεί στις κυριότερες διεθνείς κεφαλαιαγορές. Εν κατακλείδι επισημαίνουμε ότι σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα παραμένουμε θετικοί, όσο διατηρούνται οι προσδοκίες για διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης της εταιρικής κερδοφορίας τα επόμενα έτη, ενώ σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα οποιαδήποτε διόρθωση είναι επιθυμητή».

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, μετά και την ολοκλήρωση των ετήσιων γενικών συνελεύσεων για το 2007, αναμένει πλέον τη σταδιακή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων β΄ τριμήνου της τρέχουσας οικονομικής χρήσης. Τα αποτελέσματα θα πρέπει να έχουν ανακοινωθεί μέχρι και τις 31 Αυγούστου 2007.

Οπως υπογραμμίζει ο κ. Βασίλης Βλασταράκης επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της Beta ΑΧΕΠΕΥ, η διαρκής χρηματιστηριακή άνοδο των 4 τελευταίων ετών σε συνδυασμό με την άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων ωθεί τα κερδοσκοπικά κεφάλαια στην ανάληψη διαρκώς υψηλότερου επενδυτικού κινδύνου ώστε να επιτευχθούν ελκυστικές αποδόσεις. Το επασφάλιστρο κινδύνου (risk premium) έχει αυξηθεί σημαντικά με τους επενδυτές να μην είναι σε θέση να ελέγξουν το βαθμό κινδύνου που αναλαμβάνουν για λογαριασμό τους θεσμικοί επενδυτές (hedge funds κλπ).

Με βάση τα παραπάνω υποστηρίζει ο κ. Βλασταράκης και με πιθανό το ενδεχόμενο μιας διόρθωσης της τάξης του 15% στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές και συνεπώς και στο Χ.Α. η ενδεδειγμένη στρατηγική είναι ενίσχυση θέσεων σε μετοχικούς τίτλους «αμυντικού» χαρακτήρα όπως τρόφιμα, ενέργεια, καταναλωτικά αγαθά, τηλεπικοινωνίες, τυχερά παίγνια, ψυχαγωγία και μείωση θέσεων σε τράπεζες, real estate.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή