Εκ του μακρόθεν θα ατενίζει τα Βαλκάνια η ΔΕΗ μετά και τη νέα ήττα που υπέστη στη FYROM. H συμμετοχή της στον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση του Negotino μέσω της εταιρείας Sencap που συνέστησε από κοινού με την αμερικανική εταιρεία Contour Global για την έξοδό της στα Βαλκάνια δεν κατέστη αποτελεσματική παρά την πολύ καλή προσφορά και την υψηλότερη σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Sencap. H κυβέρνηση της FYROM πρόκρινε πλειοδότη στον διαγωνισμό το πολυεθνικό κοινοπρακτικό σχήμα των εταιρειών Hatsch, ΜαcDonald, Finance Engineering και Unit Investment. H κοινοπραξία προτίθεται να καταβάλει 61,8 εκατ. ευρώ για την απόκτηση της μονάδας του Negotino, ενώ η προσφορά της Sencap προβλέπει τίμημα 68 εκατ. ευρώ.
Οπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΠΓΔΜ, Zoran Stavreski,« η απόφαση για τον νικητή του διαγωνισμού ελήφθη με κριτήριο την προσφορά της Hatch να δημιουργήσει μονάδα 850 MW, έναντι μονάδας 600 MW από τη Sencap».
H Sencap με ανακοίνωσή της χθες γνωστοποίησε την κατάθεση ένστασης για την επανεξέταση των προσφορών βάσει των κανόνων του διαγωνισμού που έχουν δημοσιευθεί, των ανάλογων διαδικασιών και της σχετικής νομοθεσίας. H εταιρεία υποστηρίζει ότι έχει υποβάλλει την καλύτερη και υψηλότερη προσφορά η οποία προβλέπει τίμημα 68 εκατ ευρώ για το 100% των μετοχών του υφιστάμενου σταθμού του Negotino, προσφορά υψηλότερη κατά 6,2 εκατ. ευρώ από την προκρινόμενη κοινοπραξία. Προβλέπει επίσης δέσμευση για την κατασκευή νέας μονάδας στο Negotino, ισχύος 600 MW, ενώ η κοινοπραξία που προκρίθηκε δεσμεύεται για την κατασκευή μονάδας ισχύος 500 MW. Παρά την υποβολή της καλύτερης προσφοράς από τη Sencap, εντούτοις η κοινοπραξία των εταιρειών Hatsch, ΜαcDonald, Finance Engineering και Unit Investment ανακηρύχθηκε πλειοδότης του διαγωνισμού, σημειώνει η εταιρεία στην ανακοίνωσή της, σημειώνοντας επίσης ότι η επίσημη κυβερνητική ιστοσελίδα της ΠΓΔΜ αναφέρει ότι η προσφορά της Sencap αφορά την κατασκευή νέας θερμοηλεκτρικής μονάδας με καύσιμο το αργό πετρέλαιο, κάτι που είναι ανακριβές, καθώς το επιχειρησιακό σχέδιο της εταιρείας αναφέρει ξεκάθαρα ότι εγγυάται την κατασκευή μιας νέας μονάδας, φιλικής προς το περιβάλλον που θα χρησιμοποιεί ως καύσιμο τον άνθρακα.
Η αρνητική αυτή εξέλιξη στον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση του Negotino, απομακρύνει ακόμη περισσότερο τη ΔΕΗ από τον στόχο για είσοδο στα Βαλκάνια, με σοβαρές συνέπειες στη θέση της στην ελληνική αγορά, αφού το επιχειρηματικό ενδιαφέρον για τον συγκεκριμένο σταθμό εστιάζεται κυρίως στη δυνατότητα εξαγωγών φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας και προς τη χώρα μας. H ΔΕΗ έχει δεχτεί ήδη σοβαρό πλήγμα και στην προσπάθειά της για επέκταση στη Βουλγαρία, μετά την οριστική απόφαση της βουλγαρικής κυβέρνησης για ακύρωση του διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης του Bobov Dol στον οποίο μάλιστα είχε πλειοδοτήσει. H προσπάθεια για είσοδο στο Κόσοβο, αν και δεν έχει κριθεί ακόμη, αφού ο σχετικός διαγωνισμός στον οποίο συμμετέχει από κοινού με την ιταλική ENEL βρίσκεται σε εξέλιξη, θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολη λόγω του ισχυρού ανταγωνισμού από μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες. Στελέχη της Sencap θεωρούσαν εξάλλου πολύ πιο εύκολη την υπόθεση της FYROM από αυτή του Κοσόβου.