Αρνητική εξέλιξη στην πορεία του οικονομικού εκσυγχρονισμού της Τουρκίας χαρακτηρίζουν διπλωματικές και οικονομικές πηγές, την απόρριψη από την τραπεζική εποπτική αρχή της χώρας (Banking Regulation and Supervision Agency) του αιτήματος εισόδου της Alpha Bank στην τουρκική αγορά μέσα από τη συνεργασία με το Anadolu Group. Τα αρνητικά σχόλια σε σχέση με την επικράτηση ακραίων απόψεων στη γειτονική χώρα, ενίσχυσε και το δημοσίευμα της εφημερίδας Sabah, που συνδέει το θέμα της απόρριψης με την ύπαρξη στο διοικητικό συμβούλιο του ομίλου της Alpha Bank του πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ, πρέσβη κ. Παύλου Αποστολίδη. Ο πρέσβης επί τιμή κ. Αποστολίδης κατέχει τη θέση μέλους στο διοικητικό συμβούλιο της Alpha από τις 21 Δεκεμβρίου του 2004 και σύμφωνα με το δημοσίευμα της Sabah, η παρουσία του προκάλεσε την παρέμβαση της τουρκικής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (National Intelligence Agency). Η τουρκική εφημερίδα επικαλείται μάλιστα την αποστολή σχετικού εγγράφου από την τουρκική ΕΥΠ (MIT) και συνδέει ευθέως την απόρριψη του αιτήματος «με την παρουσία πράκτορα στη διοίκηση της τράπεζας». Σχολιάζοντας την είδηση διπλωματικές πηγές από την Αθήνα, κάνουν λόγο για μετέωρο επιχείρημα, στον βαθμό που όπως σημειώνουν η τακτική της τοποθέτησης των απόστρατων στρατιωτικών σε περίοπτες μάλιστα θέσεις στα διοικητικά συμβούλια κρατικών και ιδωτικών ακόμα επιχειρήσεων στην Τουρκία, είναι συνήθης διαδικασία και καθημερινή υπόθεση.
Το στοιχείο αυτό μάλλον ενισχύει τις ερμηνείες που κάνουν λόγο για «προσχηματική αιτία» και αποδίδουν την απόρριψη του αιτήματος της σε πολιτικούς λόγους. Σύμφωνα με τις ίδιες ερμηνείες, πρόκειται για μια προσπάθεια του λεγόμενου «βαθέως κράτους» στην Τουρκία να αξιοποιήσει το πολιτικό κενό μέχρι τη δημιουργία κυβέρνησης, για να δηλώσει απλώς και μόνο, την ύπαρξή του. Παρόμοια είναι και η ερμηνεία που θέλει την τουρκική πλευρά να επιδιώκει να ανακόψει την περαιτέρω επέκταση των ελληνικών τραπεζών στην τοπική αγορά, αλλά μάλλον με άκομψο τρόπο. Ακόμα και αν αυτός ο λόγος είχε βάση, δεν ευσταθεί στη συγκεκριμένη περίπτωση, καθώς η προς εξαγορά τράπεζα Alternatifbank είναι μια μικρή τράπεζα με λίγα καταστήματα -μόλις 34- σε σύνολο 6.900 καταστημάτων, που αριθμεί η τουρκική τραπεζική αγορά.
Η ανακοίνωση που εξέδωσε η ρυθμιστική αρχή (Banking Regulation and Supervision Agency), δεν φωτίζει περαιτέρω το θέμα ως προς τις πραγματικές αιτίες απόρριψης του αιτήματος της Alpha Bank και του ομίλου Anadolu, αμφότεροι των οποίων κάνουν λόγο για «αστειότητες». Ενδιαφέρον πάντως, έχει το γεγονός ότι, ο πρόεδρος της 7μελούς ανεξάρτητης αυτής αρχής, που διορίζεται από το Τουρκικό Κοινοβούλιο, ο κ. Tevfik Bilgin, συνδέεται με την οικογένεια Anadolu από το πρόσφατο παρελθόν, καθώς την περίοδο 2001-2003 έχει διατελέσει επικεφαλής χρηματοοικονομικών σχέσεων της Anadolu Endustri Holding. Σε κάθε περίπτωση η αποσαφήνιση των αιτιών που οδήγησαν το θέμα σε αυτό το σημείο έχει σημασία, κυρίως γιατί θα καθορίσει τη στάση των δύο πλευρών την επόμενη ημέρα. Αν και από την πλευρά της Alpha Bank τηρείται στάση αναμονής, Ελληνας τραπεζίτης σημείωνε με έμφαση ότι «για να πας κάπου πρέπει και να σε θέλουν» και στην περίπτωση της Alpha, το ζητούμενο είναι πλέον «αν η προσχηματική απόρριψη της πρότασής της, αποτελεί και τελεσίδικα ανασταλτικό λόγο στα σχέδιά της».