Πολλά από τα προγράμματα που έχουν προκηρυχθεί μέχρι τώρα, στοχεύουν στην ανάπτυξη των τουριστικών υποδομών. Η ανάπτυξη του τουρισμού, όμως, όπως αναφέρει και η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, δεν βασίζεται μόνο στις υλικές υποδομές και τις επενδύσεις. Ενας από τους κύριους πυλώνες της τουριστικής ανάπτυξης είναι η ποιότητα και το επίπεδο της τουριστικής συνείδησης, που χαρακτηρίζει όλους τους πολίτες, καθώς και συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, οι οποίες έρχονται σε άμεση και καθημερινή επαφή με τους τουρίστες.
Σ’ αυτήν τη λογική, στην προσπάθεια αναβάθμισης των τουριστικών υπηρεσιών, από τον Οργανισμό Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΤΕΚ), στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ» του Γ΄ ΚΠΣ, Μέτρο 8.1 «Εκπαίδευση και κατάρτιση στον Τομέα του Τουρισμού», Δράση 8.1.3 «Αναμόρφωση και Εκσυγχρονισμός των Προγραμμάτων Σπουδών της Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης – Πιλοτικές Εφαρμογές» υπενθυμίζουμε, ότι έχει ανακοινωθεί η έναρξη υλοποίησης προγράμματος με τίτλο «Επιμόρφωση ιδιοκτητών ή και εργαζομένων σε ταξί».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού, ο διαθέσιμος προϋπολογισμός για τη δράση είναι 1,5 εκατομμύρια ευρώ.
Το έργο συγχρηματοδοτείται κατά 80% από την Ευρωπαϊκή Ενωση – Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και κατά 20% από Εθνικούς Πόρους.
Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) υποστηρίζει τα μέτρα για την πρόληψη και την καταπολέμηση της ανεργίας, καθώς και για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού και την κοινωνική ενσωμάτωση στην αγορά εργασίας που αποσκοπούν στην προώθηση υψηλού επιπέδου απασχόλησης, στην ισότητα ανδρών και γυναικών, στην αειφόρο ανάπτυξη και στην οικονομική και κοινωνική συνοχή.
Οι στόχοι του Προγράμματος, όπως αναφέρονται στην ιστοσελίδα του Ε.Π. ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, είναι:
– Η ανάπτυξη εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού ικανού να προσφέρει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας.
– Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του Ελληνικού Τουρισμού.
– Η αναβάθμιση των δεξιοτήτων των ιδιοκτητών και των εργαζομένων σε ταξί και η προσαρμογή τους στις απαιτήσεις της σύγχρονης τουριστικής αγοράς.
Σε κάθε πρόγραμμα κατάρτισης συμμετέχουν 5-25 εργαζόμενοι και ιδιοκτήτες και είναι διάρκειας σαράντα ( 40 ) ωρών. Η κατάρτιση αφορά τα εξής θεματικά πεδία:
1. Εισαγωγή στον Τουρισμό (2 ώρες)
2. Τουριστική Συνείδηση (12 ώρες)
3. Τουριστική Γεωγραφία (4 ώρες)
4. Υγιεινή – Πρώτες Βοήθειες για επαγγελματίες οδηγούς (4 ώρες)
5. Αγγλικά – Ορολογία οδηγού ταξί (6 ώρες)
6. Κανονισμός Λειτουργίας Ταξί (2 ώρες)
7. Τεχνικά Θέματα για επαγγελματίες οδηγούς ταξί (2 ώρες)
8. Περιπτωσιολογικές Μελέτες (πρακτική εφαρμογή) (8 ώρες)
Από το πρόγραμμα προβλέπεται να ωφεληθούν 4.500 οδηγοί ταξί (εργαζόμενοι-ες και ιδιοκτήτες) με κατανομή:
– 3.600 στην Αθήνα
– 900 στη Θεσσαλονίκη
Η κατανομή των προγραμμάτων κατάρτισης έχουν ως εξής:
– Δώδεκα τμήματα για τη διεξαγωγή 144 προγραμμάτων στην Αθήνα εκ των οποίων τα επτά θα υλοποιηθούν το πρωί και τα πέντε το απόγευμα.
– Τρία τμήματα για τη διεξαγωγή 36 προγραμμάτων που θα υλοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη, τo απόγευμα.
Κάθε πρόγραμμα κατάρτισης είναι διάρκειας σαράντα ωρών. Οι ημερήσιες ώρες διδασκαλίας είναι τέσσερις. Η διάρκεια ολοκλήρωσης της κατάρτισης του κάθε προγράμματος είναι δέκα εργάσιμες ημέρες.
Οροι και Προϋποθέσεις
Δυνατότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα «Επιμόρφωση Ιδιοκτητών ή και Εργαζομένων σε Ταξί» έχουν άνδρες και γυναίκες που είναι ιδιοκτήτες ή εργαζόμενοι σε ταξί.
Η επιλογή των καταρτιζόμενων γίνεται λαμβάνοντας υπόψη τα εξής κριτήρια:
– Η ημερομηνία κτήσης της ειδικής άδειας οδήγησης ταξί με την τελευταία ανανέωση (με συντελεστή βαρύτητας 45%).
– Η ηλικία του ενδιαφερομένου (με συντελεστή βαρύτητας 45%).
– Πτυχίο ξένων γλωσσών (με συντελεστή βαρύτητας 10%).
Σε περίπτωση ισοβαθμίας θα γίνεται κλήρωση από την επιτροπή επιλογής.
Υψος και είδος ενισχύσεως
Οι καταρτιζόμενοι ιδιοκτήτες και εργαζόμενοι σε ταξί επιδοτούνται. Το επίδομα παρακολούθησης ανά ώρα ανέρχεται στα πέντε ευρώ.
Μετά την επιτυχή παρακολούθηση του προγράμματος οι καταρτιζόμενοι θα λάβουν Βεβαίωση Παρακολούθησης Προγράμματος Κατάρτισης.
Προθεσμία υποβολής αιτήσεων
Η προθεσμία υποβολής έχει αρχίσει από 18/4/2007 και λήγει στις 18/10/2007.
Οι αιτήσεις συμμετοχής θα υποβάλλονται στα εξής σημεία:
1. Αθήνα: Σωματείο ιδιοκτητών ταξί Αθήνας, Μάρνης 17, καθημερινά από ώρα 9.00 π.μ. έως ώρα 13.00 μ.μ. και Τρίτη και Πέμπτη από ώρα 15.00 μ.μ. έως ώρα 17.00 μ.μ.
2. Θεσσαλονίκη: Σωματείο ιδιοκτητών ταξί Θεσσαλονίκης, Απόλλωνος Λυγαριά Πυλαίας, καθημερινά από ώρα 9.00 π.μ. έως ώρα 17.00 μ.μ.
Η αξιολόγηση των αιτήσεων γίνεται από την επιτροπή αξιολόγησης ανά δεκαήμερο και τα αποτελέσματα επιλογής ανακοινώνονται ως εξής :
1. Στην Αθήνα, στο Σωματείο ιδιοκτητών Αθήνας και στο ΚΕΚ-ΟΤΕΚ.
2. Στη Θεσσαλονίκη, στο Σωματείο ιδιοκτητών ταξί Θεσσαλονίκης και στη Σχολή Ξεναγών του ΟΤΕΚ.
Το πρόγραμμα έχει αρχίσει να υλοποιείται από τον ΟΤΕΚ από 2/5/2007 και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως 2/11/2007.
Τα μαθήματα γίνονται: Για τον νομό Αττικής στο ΚΕΚ-ΟΤΕΚ στην οδό: Φαραντάτων 4, Αμπελόκηποι, Αθήνα ( 7 πρωινά προγράμματα, 3 απογευματινά ), και στη Σχολή Ξεναγών του ΟΤΕΚ στην οδό: Μ. Αλεξάνδρου 96-98 & Πλαταιών 42, Αθήνα ( 2 απογευματινά προγράμματα).
Για τον νομό Θεσσαλονίκης: Στη Σχολή Ξεναγών του ΟΤΕΚ στην οδό: Ιλιάδος 9-11, Θεσσαλονίκη. (3 απογευματινά).