Στη δίνη των διεθνών πιέσεων το Χ.Α.

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τρίτη συνεχή εβδομάδα η αγορά βρίσκεται στη δίνη των πιέσεων που ασκούνται στα διεθνή χρηματιστήρια, υπό τον φόβο των επιπτώσεων από την έκθεση σε δάνεια subprime ή CDOs. Αν και οι ελληνικές τράπεζες φέρονται να έχουν περιορισμένη έκθεση σε παρόμοιους τίτλους, ο φόβος του περιορισμού της ρευστότητας είναι ισχυρός και συμπαρασύρει σε πωλήσεις ντόμινο, σπάζοντας και το όριο των stop loss. Συνολικά η αγορά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες έχει απολέσει το 10% περίπου της αξίας της, που μεταφράζεται σε μείωση της κεφαλαιοποίησης κατά 15 δισ. ευρώ και καταρρίπτει το ένα φράγμα με το άλλο. Από τα ψηλά των 5.136 μονάδων, επίπεδο που ο γενικός δείκτης έγραψε στις 20 Ιουλίου, ο δείκτης στην τελευταία χθεσινή ημέρα της χρηματιστηριακής εβδομάδας έσπασε και το φράγμα των 4.700 μονάδων, καταρρίπτοντας ένα ακόμη ψυχολογικό όριο.

Πρωταγωνιστές στην πτώση των τελευταίων εβδομάδων είναι η μετοχή της Βιοχάλκο με συνολικές απώλειες περίπου 25%, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου με 22%, του Τιτάνα με 20% και ακολουθούν η ΔΕΗ με 17%, η Ελληνική Τεχνοδομική με 16,5%, η Μότορ Οϊλ με 16%, τα ΕΛΠΕ με 15%, η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου με απώλειες 14% και η Εθνική Τράπεζα με 10%, ενώ ανάχωμα στην πτώση αποτέλεσε κυρίως ΟΤΕ με άνοδο 3%, αλλά και η Coca Cola λόγω των καλών αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε.

Η εβδομάδα ξεκίνησε με πτώση 1,32% τη Δευτέρα στις 4.778,56 μονάδες, επίπεδο που κράτησε και την Τρίτη. Η αντιστροφή του κλίματος την Τετάρτη, ημέρα κατά την οποία ο δείκτης ανέκτησε εκ νέου το επίπεδο των 4.836,76, δεν κράτησε για πολύ. Υπό την πίεση των ρευστοποιήσεων και στα διεθνή χρηματιστήρια, το αρνητικό κλίμα γενικεύθηκε τις δύο τελευταίες ημέρες της εβδομάδας, όταν ο γενικός δείκτης έχασε την Πεμπτη μόνο 1,61%, ενώ καθοδικά κινήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης της τελευταίας ημέρας.

Στην αγορά κεφαλαίου, την εβδομάδα που πέρασε, κυριάρχησαν οι παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία προχώρησε σε διαδοχικές πιέσεις για την τόνωση της ρευστότητας. Ειδικότερα, την Πέμπτη διοχέτευσε ποσό ύψους 61,05 δισ. ευρώ στις αγορές χρήματος με το μέσο επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 4,08%. Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί η ενίσχυση της ρευστότητας του συστήματος με 94,84 δισ. ευρώ, ούτως ώστε να καθησυχάσει τους φόβους της αγοράς όσον αφορά την κατάρρευση της ρευστότητας, ενώ τις κινήσεις της ΕΚΤ ακολούθησαν και οι κινήσεις της τράπεζας του Καναδά, της τράπεζας της Ιαπωνίας, αλλά και της τράπεζας της Αυστραλίας!

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT