Κερδίζουν θέσεις στην παγκόσμια τραπεζική κατάταξη οι περισσότερες ελληνικές και κυπριακές τράπεζες, ως αποτέλεσμα της σημαντικής μεγέθυνσης που παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια μέσω των εξαγορών και συγχωνεύσεων που πραγματοποιούν. Με βάση την ετήσια κατάταξη-αναφορά του βρετανικού περιοδικού «The Banker» για το 2006, που δημοσιοποιείται κάθε καλοκαίρι, η Εθνική Τράπεζα, κερδίζοντας 29 θέσεις σε σχέση με την κατάταξη του προηγούμενου έτους, βρίσκεται πλέον στην 99η θέση και συγκαταλέγεται στις 100 κορυφαίες τράπεζες του κόσμου.
Ακολουθούν η Alpha Bank που καταλαμβάνει την 141η θέση με βάση τα κεφάλαια πρώτης Ταχύτητας (Tier One Capital) κερδίζοντας 19 θέσεις. Η Τράπεζα Πειραιώς ανέβηκε 32 θέσεις και βρίσκεται στην 239η. Η Αγροτική καταλαμβάνει την 302η θέση (από 281η) και η Εμπορική Τράπεζα στην 387η (ήταν στην 284η). Στις 1.000 μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου εισήλθαν φέτος το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Aspis Bank, καταλαμβάνοντας αντίστοιχα την 456η και 999η θέση.
Ο μητρικός όμιλος της Eurobank, το EFG Bank European Financial Group, αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο τραπεζικό όμιλο στην Ελβετία και καταλαμβάνει την 111η διεθνώς.
Οι κυπριακές τράπεζες
Βελτίωση σημείωσαν και οι κυπριακές τράπεζες. Αλμα 158 θέσεων πραγματοποίησε η Marfin Popular Bank και βρίσκεται στην 261η θέση, ενώ βελτίωση στην κατάταξη σημείωσε και η Τράπεζα Κύπρου που καταλαμβάνει την 283η θέση από την 298η. Η Ελληνική Τράπεζα βρίσκεται στην 774η θέση.
Σε κορυφαίες θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη βρίσκονται και τράπεζες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας είτε μέσω θυγατρικών είτε μέσω δικτύου υποκαταστημάτων. Ειδικότερα η Citibank βρίσκεται στη δεύτερη θέση, χάνοντας μετά οκτώ χρόνια την πρωτιά στην παγκόσμια κατάταξη από την Bank of America. H Credit Agricole, μητρική της Εμπορικής Τράπεζας, στην 4η θέση, η Societe Generale, μητρική της Geniki Bank, στην 26η θέση και η Millennium bcp, μητρική της Millennium Bank, στην 125η θέση.
Το 42% των τραπεζών που βρίσκονται στις 1.000 μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, το 19% από τις ΗΠΑ, το 14% από της Ασία (εκτός Ιαπωνίας), το 10% από την Ιαπωνία, το 6% από την υπόλοιπη Ευρώπη, το 3% από τη Μέση Ανατολή, το 2% από τη Λατινική Αμερική και το 3% από τον υπόλοιπο κόσμο.
Η ενίσχυση της παρουσίας των ελληνικών τραπεζών στον παγκόσμιο τραπεζικό χάρτη, όπως έχουν επισημάνει ανώτατα διοικητικά στελέχη, έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς πραγματοποιείται σε μια εποχή γιγάντωσης του διεθνούς τραπεζικού συστήματος. Και πραγματοποιήθηκε έπειτα από προσεκτικά βήματα και σχεδιασμό στον τομέα εξαγορών και συγχωνεύσεων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον ελληνικό χώρο με τις εξαγορές και συγχωνεύσεις «εξαφανίσθηκαν» από τον εγχώριο χάρτη περισσότερες από 10 τράπεζες τα τελευταία χρόνια, μερικές από τις οποίες ήταν ιστορικές και μεγάλες σε μέγεθος. Ταυτόχρονα η επέκταση των ελληνικών τραπεζών στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης δημιούργησε ένα δίκτυο 2.500 καταστημάτων και 20.000 εργαζομένων που επεκτείνεται συνεχώς.