O ΔΗΚΤΗΣ

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μέτρο των αποδείξεων έχει προβλήματα…

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που στο διάστημα των διακοπών τους δεν κατάφεραν να πάρουν ούτε μία απόδειξη από εστιατόριο, σφραγισμένη. Οι περισσότεροι εστιάτορες ήταν πρόθυμοι να εκδώσουν ταμειακή απόδειξη, αλλά όταν τους ζητούν να τη σφραγίσουν δίνουν πάντα την ίδια απάντηση: «Συγγνώμη αλλά τη σφραγίδα την έχει ο λογιστής μου».Αναρωτιέται κανείς μήπως οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών το έκαναν επίτηδες. Ανακοίνωσαν το μέτρο καλοκαιριάτικα, διάστημα δηλαδή που τα εστιατόρια στους τουριστικούς προορισμούς έχουν τόσο κόσμο που δεν προλαβαίνουν να αλλάξουν… τραπεζομάντηλα, πόσο μάλλον να ενημερωθούν για τις υποχρεώσεις τους.

… και θα φέρει κι άλλα

Από την άλλη ίσως οι ιθύνοντες της Καραγιώργη Σερβίας είχαν στο μυαλό τους κάτι άλλο. Δηλαδή να μη δουλέψει ποτέ το μέτρο προς όφελος του φορολογούμενου. Στο υπουργείο γνωρίζουν ότι όλες οι μικρές επιχειρήσεις έχουν παραδώσει στους λογιστές τους τις σφραγίδες τους για να τους υποβάλλουν τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, τις δηλώσεις εισοδήματος, τις συγκεντρωτικές κ.λπ. Το όφελος βέβαια για το κράτος υπάρχει, αφού οι πολίτες αρχίσαμε και ζητάμε αποδείξεις, τις οποίες σύμφωνα με τη νομοθεσία δεν μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε δεδομένου ότι είναι ασφράγιστες. Πολλοί, μάλιστα, πρόκειται να συγκεντρώσουν ασφράγιστες αποδείξεις, τις οποίες και θα τις υπολογίσουν προκειμένου να μειωθεί το φορολογητέο εισόδημα τους. «Αν επιθυμούν οι εφορίες ας τις απορρίψουν» λένε χαρακτηριστικά.

Το Κουβέιτ καθήλωσε τη Εurobank

Υψηλά τον πήχυ του ανταγωνισμού για την απόκτηση της αιγυπτιακής τράπεζας AlWatany Bank, έθεσαν οι τράπεζες του Κουβέιτ, εξανεμίζοντας τις πιθανότητες για την Eurobank, που συμμετείχε στον διαγωνισμό. Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, η Εθνική τράπεζα του Κουβέιτ, προσέφερε 77,01 αιγυπτιακές λίρες, τιμή που ενσωματώνει premium 39% στην τιμή κλεισίματος της μετοχής τη Δευτέρα, ενώ ο δεύτερος διεκδικητής, η Εμπορική τράπεζα του Κουβέιτ προσέφερε 75 αιγυπτιακές λίρες. Οι υψηλές προσφορές από τις δύο τράπεζες του Κουβέιτ, έφεραν τρίτο διεκδικητή την Eurobank, η προσφορά της οποίας ήταν στα 58,30 λίρες ανά μετοχή. Το προσφερόμενο τίμημα δεν αντανακλά μόνο το αυξημένο ενδιαφέρον των διεκδικητών για την αναπτυσσόμενη αγορά της Αιγύπτου, αλλά και την ένταση του ανταγωνισμού, λόγω των λίγων ευκαιριών που υπάρχουν για είσοδο στη συγκεκριμένη αγορά. Η προσφορά αντιπροσωπεύει 4,16 φορές τη λογιστική αξία της AlWatany Bank και δίνει ένα στίγμα για τον επόμενο διαγωνισμό που θα ακολουθήσει τον επόμενο χρόνο, με την πρόθεση της αιγυπτιακής κυβέρνησης να πουλήσει την Τράπεζα του Καΐρου.

Οσα προλάβουν το καλοκαίρι

Οι στρεβλώσεις στον τουρισμό είναι πολλές. Παράδειγμα: για να πάει κανείς σε παραλία της Σύμης χρειάζεται να πάρει ένα από τα καραβάκια που αναχωρούν καθημερινά από τις 10.00 το πρωί. Αλλος τρόπος δεν υπάρχει, αν θέλει να επισκεφθεί τις περισσότερες παραλίες του νησιού. Αναγκάζεται δηλαδή (αν θέλει να κολυμπήσει) κάθε μέρα να μπει σε ένα από τα καραβάκια αυτά προκειμένου σε 10 με 20 λεπτά να βρεθεί στις υπέροχες παραλίες του νησιού. Βέβαια, οι βαρκάρηδες, με την ανοχή της δημοτικής αρχής, κοστολογούν την απόσταση των 20 λεπτών σε 9 ευρώ και 50 λεπτά το άτομο. Οι βαρκάρηδες είναι αποφασισμένοι να αρπάξουν όσα μπορούν από τους τουρίστες. Προφανώς δεν τους ενδιαφέρει αν τον επόμενο χρόνο στο μικρό νησί των Δωδεκανήσων θα ξαναπατήσει κανείς από αυτούς. Σημειωτέον ότι το «δελφίνι» από τη Ρόδο για τη Σύμη, (ταξίδι μιας ώρας) κοστίζει 13 ευρώ και 70 λεπτά.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT