«Καβγάς» έχει ξεσπάσει στον όμιλο ΟΤΕ για την απάντηση που θα δώσει ο όμιλος στην Vodafone -και πιθανώς στη Wind Hellas, η οποία με τη σειρά της αναμένεται να φέρει τη δική της πρόταση σταθερο-κινητής τηλεφωνίας μέχρι τον Σεπτέμβρη.
Ο «καβγάς» αφορά το ποια από τις δύο εταιρείες του ομίλου ΟΤΕ ή Cosmote θα φέρει τη λύση της σταθερο-κινητής στους καταναλωτές. Τα στελέχη του ΟΤΕ θέλουν το πακέτο να φέρει τη δική του υπογραφή, αγοράζοντας στη χονδρική από την Cosmote, ενώ η Cosmote επιζητά το αντίστροφο, ν’ αγοράσει δηλαδή η ίδια χονδρική από τον ΟΤΕ και να διαθέτει το τελικό προϊόν στη λιανική.
Υπάρχουν πολλά επιχειρήματα μεταξύ των στελεχών ένθεν κακείθεν της λεωφόρου Κηφισίας που στηρίζουν τη δική τους πρόταση. Ο ΟΤΕ ως μητρική εταιρεία που θέλει να ελέγξει τη θυγατρική της Cosmote θεωρεί ότι αυτός πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο. Και σε αυτό δεν έχει άδικο, καθώς οποιαδήποτε κέρδη παραχωρήσει η μητρική εταιρεία στη θυγατρική της μέσω της νέας αυτής δραστηριότητας, τα 2/3 εξ αυτών απολαμβάνουν οι μέτοχοι του ΟΤΕ και το 1/3, διασπείρεται σε τρίτους. Αλλά και από την άλλη πλευρά της Κηφισίας, υπάρχουν ισχυρά επιχειρήματα. Πρωτίστως, θυμίζουν ότι ο ΟΤΕ ως δεσπόζων οργανισμός στην αγορά τηλεπικοινωνιών, θα υφίσταται μεγαλύτερη ρύθμιση απ’ ό,τι η ίδια η Cosmote. Τα πακέτα με τη σφραγίδα του ΟΤΕ θα περνούν από το μικροσκόπιο της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων, ενώ τα πακέτα της Cosmote θα εγκρίνονται από τη ρυθμιστική αρχή με μεγαλύτερη ευκολία. Επιπλέον, όπως αναφέρουν στελέχη της Cosmote, αν η εταιρεία «ανοίξει» το δίκτυό της προς τη μητρική εταιρεία προσφέροντας υπηρεσίες χονδρικής, τότε εφαρμόζοντας την αρχή της διαφάνειας, θα πρέπει να το προσφέρει με τους ίδιους όρους και στους ανταγωνιστές του ΟΤΕ (π.χ. Forthnet). Σε μια τέτοια περίπτωση, ανοίγει η αγορά των ιδεατών παρόχων κινητής τηλεφωνίας (Mobile Virtual Network Operator ή MVNO). Αν αυτό συμβεί, θα είναι θετικό για τους καταναλωτές αλλά θα οδηγήσει σε μείωση τα υπερκέρδη της κινητής -και συνεπώς της Cosmote- αφού είναι μαθηματικώς βέβαιον ότι θ’ αυξήσει τον ανταγωνισμό. Μέχρι σήμερα, οι εταιρείες κινητής κρατούν περιχαρακωμένα τα δίκτυά τους, καθώς άλλο είναι τρεις παίκτες που προσφέρουν υπηρεσίες κινητής, άλλο τέσσερις και άλλο πέντε.
Είναι προφανές ότι και οι δύο πλευρές στον όμιλο ΟΤΕ έχουν δίκιο και ισχυρά επιχειρήματα. Και το πρόβλημα που αναδύεται, αναμφίβολα δικαιώνει για άλλη μια φορά, την αρχή του προέδρου του ΟΤΕ κ. Π. Βουρλούμη, περί «μιας μετοχής» στον όμιλο. Αν ο ΟΤΕ έλεγχε κατά 100% την Cosmote, θα ήταν αδιάφορο για τους μετόχους του πρώτου, το ποιος θ’ απαντήσει στη Vodafone.
Το πρόβλημα όμως είναι καθοριστικής σημασίας για την αποτελεσματικότητα του ομίλου ΟΤΕ, καθώς σε μια περίοδο επιθετικών κινήσεων στην αγορά, ο όμιλος παρουσίαζει εσωτρέφεια και διστακτικότητα στις κινήσεις του. Το κλίμα στην ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά έχει αλλάξει άρδην, από τη στιγμή που η νέα διοίκηση της Wind Hellas, ασκεί μια επιθετική πολιτική αύξησης του μεριδίου της στην κινητή τηλεφωνία και από την άλλη πλευρά, η Vodafone επιτίθεται στη σταθερή τηλεφωνία και τα ευρυζωνικά. Τέλος, «μισή ντουζίνα» μικρότερων επιχειρήσεων, διεκδικεί με αξιώσεις μερίδιο στην ανθηρή αγορά των ευρυζωνικών, κάνοντας ακόμη πιο δύσκολη τη ζωή του ΟΤΕ.
Σημειώνεται ότι η πορεία της σταθερο-κινητής τηλεφωνίας της Vodafone σημειώνει σημαντική επιτυχία, αφού σύμφωνα με πληροφορίες, το αρχικό business plaτης εταιρείας προέβλεπε περίπου 700 πωλήσεις του βασικού της πακέτου μέσα στον Ιούλιο και στην πράξη ξεπέρασαν τις 10.000.