Με μία μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 120 MW θα ενισχυθεί το ηλεκτρικό σύστημα της Ρόδου, προκειμένου να διασφαλιστεί η κάλυψη των αναγκών του νησιού σε ρεύμα και κυρίως των υψηλών αιχμιακών φορτίων τους θερινούς μήνες. To υπουργείο Ανάπτυξης έδωσε το «πράσινο φως» στη ΔΕΗ να προχωρήσει στην κατασκευή μονάδας συνολικής ισχύος 120 MW που θα λειτουργεί σε πρώτη φάση με μαζούτ χαμηλού θείου και πρόβλεψη για φυσικό αέριο στην περιοχή Πίσω Κάμπος και Πλάκα Στενή στο Δήμο Νότιας Ρόδου. H μονάδα προβλέπεται να ολοκληρωθεί το αργότερο την 1η Ιουνίου του 2011 και να επιλύσει τουλάχιστον μέχρι το 2020 το πρόβλημα ηλεκτροδότησης που εμφανίζει το νησί κυρίως τους θερινούς μήνες, που η ζήτηση σε ρεύμα αναβαίνει κατακόρυφα λόγω τουρισμού. H αιχμή φέτος το καλοκαίρι στη Ρόδο ανήλθε σε 193,5 MW και καλύφθηκε με την τοποθέτηση ηλεκτροπαραγωγών ζευγών ισχύος 23 MW που τοποθέτησε η ΔΕΗ έπειτα από γνωμοδότηση της ΡΑΕ και έγκριση που χορηγήθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης.
Για τη διασφάλιση του μακροχρόνιου ενεργειακού του νησιού, έκανε λόγο με αφορμή την έγκριση της σχετικής άδειας της ΔΕΗ, ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας. «Μετά την Κρήτη και τη σημερινή απόφαση για τη Ρόδο, η κυβέρνηση προωθεί το σχεδιασμό για τη μακροχρόνια διασφάλιση των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια των μεγάλων νήσων που αποτελούν τους τουριστικούς πυλώνες της χώρας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σιούφας, επισημαίνοντας επίσης ότι «ήδη ολοκληρώθηκε η κατασκευή της δεύτερης διασυνδετικής γραμμής των 150 KV Ηγουμενίτσα-Κέρκυρα, ενώ βρίσκεται στην τελική φάση του ο σχεδιασμός για τη Λέσβο και τη Σάμο». O υπουργός αναφέρθηκε επίσης στην προώθηση από πλευράς της ΔΕΗ, σύμφωνα και με τη ΜΑΣΜ 2006-2010, του διαγωνισμού για την υποβρύχια διασύνδεση των Κυκλάδων με το Λαύριο, με την οποία θα λυθεί οριστικά ο ενεργειακός εφοδιασμός των Κυκλάδων, αφού θα αποτελούν μέρος του Διασυνδεδεμένου Συστήματος της χώρας.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για την ασφαλή ηλεκτροδότηση των νησιών, το υπουργείο Ανάπτυξης εξετάζει σε συνεργασία με τη PAE την ηλεκτρική διασύνδεσή τους με το ηπειρωτικό σύστημα. Σύμφωνα με την πρώτη βασική μελέτη διασύνδεσης, το σχέδιο προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε διάστημα 15-20 ετών και το συνολικό κόστος υπολογίζεται σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ.