Σημάδια «κόπωσης» στην αγορά κατοικίας

Σημάδια «κόπωσης» στην αγορά κατοικίας

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλάζει ο χάρτης των χωρών που ηγούνται της παγκόσμιας αγοράς κατοικίας με βάση την αύξηση των τιμών, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών Global Property Guide για το πρώτο τρίμηνο του έτους. Η Ελλάδα βρίσκεται στη 17η θέση της σχετικής λίστας και στη 10η, αν υπολογιστούν μόνον οι ευρωπαϊκές χώρες επί συνόλου 27 χωρών που εξετάζονται. Ο ρυθμός ανόδου των τιμών των κατοικιών στην ελληνική αγορά διαμορφώθηκε σε 7% κατά το πρώτο τρίμηνο, υποχωρώντας σαφώς έναντι του 15,74% του αντίστοιχου διαστήματος του 2006. Ασφαλώς, ο ρυθμός ανόδου των τιμών στην Αττική κινήθηκε χαμηλότερα του 7% και δεν ξεπέρασε το 5%, όπως έχουν επισημάνει παράγοντες της αγοράς ακινήτων στο πρόσφατο παρελθόν. Ετσι, η άνοδος του 7% δικαιολογείται κυρίως από τις υπόλοιπες τοπικές αγορές σε άλλα αστικά κέντρα της χώρας.

Η υποχώρηση του ρυθμού ανόδου των τιμών στην εγχώρια αγορά κατοικίας εκλαμβάνεται ως φυσιολογική εξέλιξη και δείγμα «διόρθωσης» της αγοράς, μετά την έκρηξη που είχε σημειωθεί στα τέλη του 2005. Η επιβολή ΦΠΑ 19% στις νέες οικοδομές, οι διαδοχικές αναπροσαρμογές των αντικειμενικών αξιών και η άνοδος των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αποτέλεσαν τους βασικούς λόγους περιορισμού της ζήτησης. Ως εκ τούτου, οι τιμές δεν μπορούν πλέον να αυξάνονται με έντονους ρυθμούς, ενώ αρκετοί είναι εκείνοι που αναμένουν ακόμα και μειώσεις.

Εκτός όμως από την ελληνική αγορά, ανάλογα φαινόμενα καταγράφονται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, που βίωσαν «ράλι» τιμών στην κατοικία. Η Ισπανία και η Ιρλανδία είναι δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Στην πρώτη, ο ρυθμός ανόδου μειώθηκε σε 7,23% κατά το πρώτο τρίμηνο, έναντι 12% το αντίστοιχο διάστημα του 2006, ενώ σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία για το δεύτερο τρίμηνο, το ποσοστό έχει περιοριστεί ακόμα περισσότερο σε 5,8%, που αποτελεί και το χαμηλότερο από το 1998. Αντίστοιχα, στην περίπτωση της Ιρλανδίας, ο ρυθμός ανόδου των τιμών ανήλθε σε 7,44%, έναντι 12,07% το πρώτο τρίμηνο του 2006. Σε αμφότερες τις χώρες, αλλά και σε άλλες της Ε.Ε., όπως η Γαλλία, η Σουηδία, η Ολλανδία και η Πορτογαλία, είναι πλέον εμφανείς οι συνέπειες της διαρκούς ανόδου του επιτοκίου της ΕΚΤ, που πλέον βρίσκεται στο 4% από μόλις 2% κατά τον Νοέμβριο του 2006.

Αντιθέτως, δείγματα ανθεκτικότητας και αντοχής επιδεικνύει η αγορά της Μ. Βρετανίας, καθώς η ζήτηση που εξακολουθεί να υφίσταται για το Λονδίνο επαρκεί για να συμπαρασύρει και τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Ετσι, κατά το πρώτο τρίμηνο, οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 9,25%, έναντι 5,33%. «Πρωταθλήτριες» πάντως αναδεικνύονται δύο χώρες της Βαλτικής, η Λεττονία και η Λιθουανία. Ιδίως, η Λεττονία εμφάνισε εκρηκτική αύξηση τιμών το πρώτο τρίμηνο, της τάξεως του 61,91%, έναντι 35,64% το 2006. Η δεύτερη Λιθουανία δεν ξεπέρασε το 26,32% σε αύξηση, δείχνοντας ότι εκεί η άνοδος κινείται με σαφώς πιο φυσιολογικούς ρυθμούς. Πάντως, όπως επισημαίνεται στην έρευνα, το δεύτερο τρίμηνο ήταν σαφώς ηπιότερο στη Λεττονία, με τον ρυθμό ανόδου να εμφανίζει τάσεις υποχώρησης. Εν ολίγοις, όπως δείχνει και το παράδειγμα της τέταρτης Νορβηγίας (άνοδος 16,69%, έναντι 9,35%), οι χώρες της Ευρώπης που δεν έχουν ακόμα υιοθετήσει το ευρώ καταγράφουν ανάπτυξη της αγοράς κατοικίας.

Στον υπόλοιπο κόσμο, εξαιρώντας την συνεχιζόμενη πτώση της αγοράς των ΗΠΑ, ο επόμενος «σταθμός» ανάπτυξης της παγκόσμιας αγοράς κατοικίας εντοπίζεται στη γεωγραφική ζώνη Ασίας – Ειρηνικού. Οι Φιλιππίνες, η Ν. Κορέα και η Σιγκαπούρη πρωτοστατούν, με αποτέλεσμα αρκετοί αναλυτές να εκφράζουν την ανησυχία τους για την πιθανότητα σχηματισμού μιας νέας φούσκας ακινήτων, που είχε συμβάλλει στην οικονομική κρίση των ασιατικών «τίγρεων» το 1997.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT