Εργασιακή εμπειρία για 3.000 ανέργους

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τα προγράμματα για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας (STAGE) στον τομέα του πολιτισμού, της πληροφορικής, του Δημοσίου και των ΟΤΑ, υπογράφηκε υπουργική Απόφαση και προκηρύχτηκε πρόγραμμα για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας στον Τομέα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Το πρόγραμμα αφορά την τοποθέτηση τριών χιλιάδων (3.000) ανέργων (εγγεγραμμένων στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ) σε φορείς του Τομέα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για χρονική περίοδο δεκαοκτώ (18) μηνών.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ των υπουργών Οικονομίας, Απασχόλησης και Υγείας, σκοπός του προγράμματος είναι η απόκτηση εργασιακής εμπειρίας ανέργων πτυχιούχων ΑΕΙ, ΤΕΙ, διπλωματούχων ΙΕΚ, αποφοίτων Λυκείου Γενικής Εκπαίδευσης, ΤΕΛ, ΕΠΛ ΤΕΕ Β΄ Κύκλου και η προσαρμογή των επαγγελματικών τους προσόντων στην εξέλιξη και τις ανάγκες της αγοράς εργασίας στον τομέα της ειδίκευσής τους.

Η διάρκεια του προγράμματος ορίζεται στους δεκαοκτώ (18) μήνες, εκ των οποίων ένας (1) μήνας αφορά θεωρητική και πρακτική ενημέρωση, καθώς και εξοικείωση με το εργασιακό περιβάλλον και δεκαεπτά (17) μήνες αφορούν τοποθέτηση σε θέσεις του τομέα της ειδίκευσής τους για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας.

Υπεύθυνος φορέας για την υλοποίηση, διαχείριση, παρακολούθηση, αξιολόγηση και έλεγχο του προγράμματος ορίζεται ο ΟΑΕΔ.

Δικαιούχοι φορείς υλοποίησης ορίζονται τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, το ΕΚΑΒ, οι φορείς Πρόνοιας, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και η Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Επωφελούμενοι του προγράμματος θα είναι 3.000 άνεργοι, εκ των οποίων:

– 1.000 απόφοιτοι ΑΕΙ, ΤΕΙ ή ισότιμων τίτλων σπουδών ημεδαπής ή αλλοδαπής, ηλικίας μέχρι 40 ετών.

– 2.000 διπλωματούχοι ΙΕΚ, απόφοιτοι Λυκείου Γενικής Εκπαίδευσης, ΤΕΛ, ΕΠΛ, ΤΕΕ Β΄ Κύκλου ή ισότιμων τίτλων σπουδών ημεδαπής ή αλλοδαπής, ηλικίας από 22 – 40 ετών.

Οι δικαιούχοι του προγράμματος θα πρέπει:

– Να είναι άνεργοι, επιδοτούμενοι ή μη, να διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ και να έχει συμπληρωθεί το Ατομικό Σχέδιο Δράσης.

– Να έχουν την ελληνική υπηκοότητα ή την υπηκοότητα κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή να είναι Ελληνες ομογενείς που απασχολούνται μόνιμα στην Ελλάδα.

– Οι πτυχιούχοι Σχολών της αλλοδαπής πρέπει να είναι κάτοχοι αντίστοιχων ισότιμων τίτλων σπουδών, αναγνωρισμένων από τον ΔΟΑΤΑΠ (Διαπανεπιστημιακός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών – Πληροφόρησης).

– Οι άνδρες υποψήφιοι πρέπει να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή να έχουν απαλλαγεί νόμιμα.

Η επιλογή των ανέργων νέων από τα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ και η τοποθέτηση αυτών σε θέσεις απόκτησης εργασιακής εμπειρίας στους φορείς του Τομέα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, θα γίνει μέσω της διαδικασίας της εξατομικευμένης παρέμβασης και της συνεκτίμησης του Ατομικού Σχεδίου Δράσης.

Από τις προβλεπόμενες θέσεις, ποσοστό τουλάχιστον 60% θα καλυφθεί από γυναίκες και μέχρι 40% από άνδρες.

Οι φορείς του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης υποχρεούνται να υποβάλουν (στην Τεχνική Γραμματεία Stage):

1. Μηνιαίο δελτίο παρουσίας του ασκούμενου (εντός του πρώτου δεκαημέρου του επόμενου μήνα), το οποίο θα περιλαμβάνει τις ημέρες παρακολούθησης του προγράμματος.

2. Εκθεση αξιολόγησης προόδου του ασκούμενου, σύμφωνα με το πρόγραμμα εργασιακής προσαρμογής της, καθώς και έκθεση αξιολόγησης του προγράμματος (μετά τη λήξη της σύμβασης και όχι πέραν του διμήνου από τη λήξη της).

Ο ασκούμενος υποχρεούται να υποβάλει:

1. Εκθεση αξιολόγησης του προγράμματος (μετά το πέρας της απόκτησης εργασιακής εμπειρίας και όχι πέραν του διμήνου).

Σημειώνεται ότι η τελευταία πληρωμή θα γίνεται εφόσον ο ασκούμενος μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος έχει στείλει την έκθεση αξιολόγησης του προγράμματος.

Οι ασκούμενοι μπορούν να απουσιάσουν δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα (χωρίς να τους καταβάλλεται αποζημίωση και χωρίς υποχρέωση παράτασης του προγράμματος) για σαράντα (40) εργάσιμες ημέρες, καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος.

Οι ασκούμενοι μπορούν να λάβουν άδεια διακοπών έως σαράντα (40) εργάσιμες ημέρες με αντίστοιχη παράταση του προγράμματος.

Η εργασιακή τους εμπειρία δεν θα υπερβαίνει τις επτά (7) ώρες ημερησίως, τις πέντε (5) ημέρες την εβδομάδα (Δευτέρα έως και Κυριακή) και δεν θα πραγματοποιείται σε νυκτερινές ώρες.

Ο ΟΑΕΔ θα καταβάλλει στους ασκούμενους για κάθε ημέρα και συνολικά όχι πλέον των 22 ημερών ανά μήνα:

– 30 ευρώ ανά ημέρα μεικτά για τους πτυχιούχους ΑΕΙ, ΤΕΙ ή ισότιμων τίτλων σπουδών.

– 25 ευρώ ανά ημέρα μεικτά για τους διπλωματούχους ΙΕΚ, αποφοίτους Λυκείου Γενικής Εκπαίδευσης, αποφοίτους ΤΕΛ, ΕΠΛ, ΤΕΕ Β΄ κύκλου ή ισότιμων τίτλων σπουδών.

Από την παραπάνω ημερήσια αποζημίωση, θα παρακρατείται ποσοστό 6,45% για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και 1% κατά του επαγγελματικού κινδύνου.

Η λογιστική παρακολούθηση θα γίνεται από τη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του ΟΑΕΔ σε μηνιαία βάση.

Η δαπάνη του προγράμματος θα καλυφθεί από τον τακτικό κρατικό προϋπολογισμό, από τον οποίο έχουν προβλεφθεί 15.840.000 ευρώ για το έτος 2007 και 15.840.000 ευρώ για το έτος 2008.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και αιτήσεις συμμετοχής παρέχονται στα τοπικά γραφεία του ΟΑΕΔ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT