Σε χειμερία νάρκη παραμένει η αγορά πληροφορικής, παρά τις μαζικές κατακυρώσεις έργων πληροφορικής του Γ΄ ΚΠΣ στη διάρκεια των τελευταίων 18 μηνών. Η αγορά δείχνει χαμηλά ανακλαστικά, τόσο στα οικονομικά της μεγέθη που παρουσιάζει, όσο και στις αξίες που διαμορφώνει στο ταμπλό της Σοφοκλέους. Και με εξαίρεση δύο-τρεις παίκτες που εμφανίζουν κινητικότητα, η αγορά μάλλον παραμένει στάσιμη και με χαμηλές προοπτικές.
Οι επιχειρήσεις πληροφορικής, παρά τη μακρά περίοδο εξυγίανσής τους από τις «αμαρτίες» του 1999, δεν έχουν καταφέρει ν’ αρθρώσουν ένα ισχυρό αναπτυξιακό πρότυπο. Ο κλάδος, σε αντίθεση με τις τηλεπικοινωνίες, μοιάζει προσκολλημένος στον μεγάλο πελάτη του δημοσίου, ενώ είναι μειωμένο το επενδυτικό ενδιαφέρον. Οι κινήσεις του επιχειρηματία κ. Θ. Φέσσα με την εξαγορά της Unisystems από την Info-Quest και της Μarfiστη Singular Logic, δείχνουν ότι είναι «μετρημένες» και ότι συνιστούν την εξαίρεση στον κανόνα.
Σημειώνεται ότι στη διάρκεια της τελευταίας επταετίας από την αγορά πληροφορικής έχουν αποχωρήσει -είτε χρεοκόπησαν, είτε απορροφήθηκαν από άλλες- πάνω από 200 επιχειρήσεις υπολογίσιμου μεγέθους. Μία «ντουζίνα» από αυτές συγκαταλέγονταν μεταξύ των ισχυρών «παικτών». Τέτοιες επιχειρήσεις ήταν ο όμιλος Πουλιάδης & Συνεργάτες, η Informatics Η/Υ, η Intersonic, η Πληροφορική Εργασίας (απορροφήθηκε από την Info-Quest), η Intrasoft (απορροφήθηκε από την Intracom), η Singular (απορροφήθηκε από την LogicDIS) κ.ά. Επίσης έχει βγει από την αγορά μια σειρά άλλων μικρότερων επιχειρήσεων, όπως η Datamedia, η Ipirotiki Software, η Emphasis Systems κ.ά.
Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός, ότι μια ολόκληρη σειρά επιχειρήσεων «κατέρρευσε» χωρίς να εκδηλωθεί κανένα επενδυτικό ενδιαφέρον για την διάσωσή τους. Αυτό επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά τον χαμηλό ανταγωνιστικό χαρακτήρα του κλάδου.
Η αρνητική στάση των επενδυτών προς τον κλάδο πληροφορικής, επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι σήμερα, επιχειρήσεις πληροφορικής συνιστούν «οχήματα» για την είσοδο στο Χ.Α. άλλων επιχειρήσεων, με διαφορετικές δραστηριότητες. Η περίπτωση της Hitech SNT που παραλίγο ν’ αποτελέσει όχημα για την εισαγωγή της εταιρείας τροφίμων Leader στο Χ.Α. και η περίπτωση της Unibraiκαι της hellas oline, είναι χαρακτηριστικές.
Εξάλλου σήμερα, παρά τα δισεκατομμύρια των κεφαλαιοποιήσεων που επιτεύχθηκαν στην περίοδο 1998-99, πολύ λίγες επιχειρήσεις έχουν καταφέρει να αρθρώσουν μια συστηματική εξαγωγική δραστηριότητα. Με εξαίρεση την Intralot και σε μικρότερο βαθμό την Intracom Holdings, οι εξαγωγικές δραστηριότητες του κλάδου περιορίζονται σε επιχειρήσεις πολύ μικρότερου μεγέθους και σε συγκεκριμένες niche αγορές.
Τέλος δεν είναι τυχαία η γιγάντωση στην ελληνική αγορά πληροφορικής, των επιχειρήσεων με έντονο μεταπρατικό χαρακτήρα. Η Πλαίσιο Computers και η Multirama έχουν καταλάβει τις περίοπτες θέσεις που κατείχαν παλιά οι μεγάλοι παίκτες της πληροφορικής με πολυσχιδείς δραστηριότητες. Οι τελευταίοι άρχισαν να υποχωρούν δραστικά, από τη στιγμή που η πληροφορική άρχισε ν’ αποτελεί καταναλωτικό αγαθό, για το οποίο η ελληνική αγορά δεν είχε αρθρώσει τη δική της τεχνολογική πρόταση. Και τώρα, καθώς η ελληνική αγορά κινείται στον αστερισμό της ευρυζωνικότητας, τον πρώτο λόγο έχουν οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών. Οι τελευταίες ελέγχοντας τον τελικό πελάτη, αρχίζουν και προσφέρουν λύσεις τεχνολογίας, που ξεπερνούν τις παραδοσιακές τηλεφωνικές συσκευές (Γερμανός, ΟΤΕshops, κ.λπ.). Δεν είναι τυχαίο ότι στο πρόγραμμα διάθεσης του επιδοτούμενου φορητού Η/Υ «Δες την ψηφιακά» -έστω και καθυστερημένα- μπήκε ο ΟΤΕ, προσφέροντας τη δική του πρόταση.
Το πιο σημαντικό είναι μια σειρά μεγάλων έργων των επιχειρησιακών προγραμμάτων ψηφιακού εκσυγχρονισμού της χώρας, διεκδίκησαν και τελικά ανέλαβαν επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών (ΟΤΕ, Forthnet, hellas oline κ.ά.). Μεγάλα έργα του Γ΄ ΚΠΣ όπως το Σύζευξις (100 εκατ. ευρώ), τα ευρυζωνικά δίκτυα της περιφέρειας (210 εκατ. ευρώ), τα wireless hotspots (50 εκατ. ευρώ) κ.ά., περιήλθαν εξ’ ολοκλήρου σε αμιγώς επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών. Τέλος σημαντική ήταν η παρουσία των εταιρειών τηλεπικοινωνιών σε μια σειρά άλλων έργων του Γ΄ΚΠΣ, παρόλο που οι ίδιες δεν είχαν τον πρώτο λόγο.