Romtelecom: νέος γύρος ιδιωτικοποίησης

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκινάει εκ νέου η ρουμανική κυβέρνηση την προσπάθεια να πουλήσει και άλλα πακέτα μετοχών της Romtelecom. O νέος υπουργός Επικοινωνιών και Πληροφορικής κ. Liliu Winkler, δέκα ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ζήτησε από τους υπηρεσιακούς παράγοντες να φέρουν εισηγήσεις για την ιδιωτικοποίηση της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας, η οποία ελέγχεται κατά 54% από τον ΟΤΕ. Μαζί με τη Romtelecom, ο νέος υπουργός φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει και την ιδιωτικοποίηση των ρουμανικών ταχυδρομείων (Posta Romania) και της εταιρείας ραδιοεπικοινωνιών SN Radiocomunicatii.

«Σύντομα θα έχω τις αναφορές για κάθε μια από τις τρεις αυτές επιχειρήσεις και βάσει των συμπερασμάτων, της πορείας των ερευνών και της δικαστικής διαδικασίας η κυβέρνηση θα λάβει τις τελικές αποφάσεις της, σχετικά την αποκρατικοποίησή τους» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Winkler. Και σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, οι αποφάσεις θα ληφθούν μέχρι το τέλος του έτους.

Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που προωθεί ο κ. Winkler είναι το ίδιο με εκείνο που προωθούσε ο προκάτοχός του κ. Zlot Nagy. Ο τελευταίος παραιτήθηκε μετά τις κατηγορίες για κατασκοπεία που εκτοξεύθηκαν κατά στελεχών της εταιρείας Credit Suisse. Η ελβετική εταιρεία είχε αναλάβει σύμβουλος του ρουμανικού Δημοσίου στις αποκρατικοποιήσεις των εταιρειών πετροχημικών Petrom και τηλεπικοινωνιών Romtelecom. Σαν συνέπεια το αρχικό σχέδιο της αποκρατικοποίησης της Romtelecom, μέσω εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο του Βουκουρεστίου -και ενδεχομένως στο χρηματιστήριο του Λονδίνου- ανετράπη, ενώ ο πρώην υπουργός κ. Nagy και άλλα υπηρεσιακά στελέχη της κυβέρνησης, βρέθηκαν στο επίκεντρο ανακριτικής έρευνας.

Γνωστοποίηση των σχεδίων σε ΟΤΕ

Ο νέος υπουργός κ. Winkler ήδη γνωστοποίησε τα σχέδιά του στη διοίκηση του ΟΤΕ, κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Romtelecom κ. Γ. Ιωαννίδη. Οι δύο πλευρές μάλιστα συμφώνησαν ότι πρέπει να επιδιωχθεί πάση θυσία η «ανόρθωση» του ονόματος της Romtelecom και στη δημιουργία ενός ισχυρού τηλεπικοινωνιακού οργανισμού. Ωστόσο, η ρουμανική κυβέρνηση φέρεται να επείγεται να ολοκληρώσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τη σπουδή να χαραχτεί η γραμμή της ιδιωτικοποίησης των τριών επιχειρήσεων μέσα στους επόμενους μήνες.

Ο ΟΤΕ έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι δεν υποχωρεί από το 54% του μ.κ. της εταιρείας.

Η μείωση του πελατολογίου κατά 25% και τα μέτρα στήριξης

Η κυβέρνηση της Ρουμανίας βιάζεται να μειώσει περαιτέρω το ποσοστό της στη Romtelecom, αλλά δεν τα καταφέρνει. Και δεν είναι μόνον το σκάνδαλο κατασκοπείας που βαραίνει την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας, αλλά και το γεγονός ότι η Romtelecom παραπαίει. Η εταιρεία τους τελευταίους 18 μήνες έχασε πάνω από 1 εκατ. πελάτες (περίπου το 25% του πελατολογίου της), μετά τον διπλασιασμό των τηλεπικοινωνιακών τελών που εφάρμοσε η προηγούμενη διοίκησή της, υπό τον κ. J. Humbley. Τώρα η εταιρεία, υπό τη διοίκηση του κ. Γ. Ιωαννίδη, έρχεται με νέες προσφορές, λιγότερο ακριβές, μετριάζοντας την «αιμορραγία» του πελατολογίου της.

Στα μέτρα ανόρθωσης της εικόνας της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας, περιλαμβάνεται και επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 200 εκατ. ευρώ που βασικό στόχο έχει την ενίσχυση των υποδομών της για υπηρεσίες ευρυζωνικότητας στη ρουμανική επικράτεια. Η εταιρεία σκοπεύει να επενδύσει 200 εκατ. ευρώ, με στόχο, πέρα από την κινητή τηλεφωνία, ν’ ανταγωνιστεί τόσο τους φορείς καλωδιακής τηλεόρασης, όσο και εναλλακτικούς φορείς τηλεφωνίας. Τέλος αξίζει ν’ αναφερθεί ότι η Romtelecom, δεν έχει τη δεσπόζουσα θέση στη ρουμανική τηλεπικοινωνιακή αγορά, δεδομένου ότι λιγότερο από 20% του πληθυσμού διαθέτει σταθερή τηλεφωνική σύνδεση (55% στην Ελλάδα).

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT