Πολύ περισσότερη από την αναμενόμενη ρευστότητα αναγκάσθηκε να διοχετεύσει χθες στην αγορά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, γεγονός το οποίο εξέπληξε αναλυτές και διαχειριστές κεφαλαίων, παρότι είναι ήδη γνωστό ότι οι εμπορικές τράπεζες κλείνουν τις στρόφιγγες του μεταξύ τους δανεισμού εν μέσω φόβων για τη διασφάλιση των κεφαλαίων τους. Η ΕΚΤ διέθεσε χθες 275 δισεκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο του τακτικού, εβδομαδιαίου πλειστηριασμού κεφαλαίων, 46 δισεκατομμύρια περισσότερα απ’ ό,τι υπολογιζόταν αρχικώς και ενώ κατά κανόνα το περιθώριο λάθους της Τράπεζας δεν υπερβαίνει το ένα δισ. ευρώ. Το μέσο κόστος του εν λόγω δανεισμού ανήλθε στο 4,09% με συνολικά 355 τράπεζες να συμμετέχουν στον πλειστηριασμό αιτούμενες συνολικό δανεισμό 439,7 δισ. ευρώ. Η ΕΚΤ απέρριψε κάθε προσφορά επιτοκίου κάτω του 4,08%.
Στη Βρετανία, η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε χθες ότι άνοιξε τη Δευτέρα τη στρόφιγγα του δανεισμού της εκτάκτου ανάγκης, διαθέτοντας απευθείας 314 εκατομμύρια στερλίνες σε τραπεζικό ίδρυμα, του οποίου διατηρήθηκε η ανωνυμία. Δύο στεγαστικές τράπεζες, οι Bradford and Bingley Northern Rock, των οποίων η χρηματιστηριακή αξία έχει συρρικνωθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα λόγω της υψηλής αναλογίας του δανεισμού που έχουν χορηγήσει προς τις καταθέσεις που διατηρούνται σε αυτές, άφησαν να εννοηθεί ότι δεν ήσαν εκείνες, οι οποίες έκαναν χρήση της ειδικής αυτής δυνατότητας. Και στις Ηνωμένες Πολιτείες όμως η Κεντρική Τράπεζα φρόντισε για τη ρευστότητα στο διατραπεζικό σύστημα, μειώνοντας την προμήθεια που αντλεί για το δανεισμό ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου, τα οποία διατηρεί στο χαρτοφυλάκιό της. Σε συνέντευξή του, η οποία δημοσιεύεται σήμερα στην οικονομική εφημερίδα Finanz und Wirtschaft, ο Φιλίπ Χίλντεμπραντ, αντιπρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας, δηλώνει ότι η πρόσφατη ενίσχυση του ελβετικού φράγκου και η αύξηση του κόστους του χρήματος έχουν οδηγήσει σε σημαντική μείωση της ροής του δανεισμού ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ελβετία. Ο ίδιος διαβεβαιώνει ότι οι μεγάλες ελβετικές τράπεζες είναι σε θέση να απορροφήσουν ακόμη εντονότερους κραδασμούς εάν αυτοί προκύψουν από την τρέχουσα κρίση.
Στον χορό της προσπάθειας βελτίωσης του κλίματος στις αγορές μπήκαν χθες και οι έξι μεγαλύτερες τράπεζες του Καναδά. Οπως ανακοινώθηκε από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας οι εν λόγω έξι τράπεζες συμφώνησαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για τη στήριξη της αγοράς ενυπόθηκων ομολογιακών δανείων με απώτερο σκοπό την ομαλοποίηση της δραστηριότητας στις καναδικές χρηματαγορές. Σε μία αξιοπρόσεκτη κίνηση προέβη χθες και η Τράπεζα της Ρωσίας, η οποία κατά κανόνα αγοράζει δολάρια ΗΠΑ σε μία προσπάθεια να εκτονώσει τις ανοδικές πιέσεις στο ρούβλι, οι οποίες είναι αποτέλεσμα των εισροών πετροδολαρίων, αντίστοιχης αξίας μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων ημερησίως, από την πώληση του μαύρου χρυσού εκ μέρους της δεύτερης μεγαλύτερης εξαγωγέως του στον κόσμο. Χθες όμως και καθώς οι ξένοι επενδυτές ρευστοποιούσαν θέσεις τους σε υψηλού κινδύνου περιουσιακά στοιχεία -θεωρώντας προφανώς ότι επίκειται παγκόσμια πιστωτική κρίση- η υποχώρηση του ρωσικού νομίσματος ανάγκασε την Τράπεζα να προχωρήσει σε ρευστοποιήσεις δολαρίων και να διοχετεύσει συμπληρωματική ρευστότητα στο εγχώριο διατραπεζικό σύστημα.