Στρατηγική κίνηση για την εξαγορά τράπεζας στην Αίγυπτο από την Eurobank

Στρατηγική κίνηση για την εξαγορά τράπεζας στην Αίγυπτο από την Eurobank

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κίνηση-ματ στην αγορά της Αιγύπτου ετοιμάζει η τράπεζα Efg Eurobank – Ergasias του ομίλου Λάτση. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μπήκε τελικώς στη short list που συνέταξε η κυβέρνηση του Καΐρου, για την πώληση τοπικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, το οποίο έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Ειδικότερα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική τράπεζα κατέθεσε δεσμευτική προσφορά για το συγκεκριμένο project, πριν από μια εβδομάδα. Επίσημες ανακοινώσεις δεν έγιναν από καμία πλευρά, όμως η εξέλιξη θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, καθώς επιβεβαιώνεται από αρμόδιες πηγές του ελληνικού ομίλου στην Αθήνα.

Η αύξηση κεφαλαίου

Το ύψος της προσφοράς παραμένει άγνωστο, όμως θα πρέπει να βρίσκεται σε κάποιας μορφής συνάρτηση και με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εfg Eurobank που αποφασίσθηκε πρόσφατα. Το ύψος της ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ και η σχετική έγκριση δόθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μόλις την Πέμπτη. Θεωρείται περίπου δεδομένο ότι ένα κομμάτι από τα κεφάλαια που θα αντληθούν μέσω της αύξησης θα κατευθυνθούν προς την Αίγυπτο. Πληροφορίες που έρχονται από εκεί αναφέρουν, επίσης, ότι εκτός της προσφοράς που κατέθεσε η ελληνική τράπεζα, ενδιαφέρον επέδειξαν εμπράκτως και άλλα δύο ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τα οποία συμμετείχαν επίσης στην τελική φάση του διαγωνισμού. Τα ονόματά τους όμως δεν δημοσιοποιούνται για λόγους εμπιστευτικότητας. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί στο εξής προβλέπει τη διαπραγμάτευση της αρμόδιας επιτροπής αποκρατικοποιήσεων της Αιγύπτου με καθέναν από τους ενδιαφερομένους. Επειτα από κάθε κύκλο συζητήσεων, θα αποχωρεί κάποιος από τους υποψηφίους, έτσι ώστε να μείνει ο επικρατέστερος. Χρονικά, οι εξελίξεις ως προς το συγκεκριμένο project δεν μπορούν να προσδιορισθούν με ακρίβεια, καθώς από το Κάιρο δεν έχει δοθεί ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα. Θα πρέπει όμως να θεωρείται περίπου δεδομένο ότι η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Γι’ αυτό και η Efg Eurobank βρίσκεται σε στάση αναμονής, ώστε να ανταποκριθεί στο κάλεσμα της αιγυπτιακής κυβέρνησης, όποτε κι αν αυτό γίνει. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να διευκρινισθεί ότι το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που βγαίνει προς πώληση σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί, από πλευράς μεγέθους τουλάχιστον, με την Bank of Alexandria, για την οποία είχε επίσης ενδιαφερθεί η Eurobank πριν από περίπου ένα εξάμηνο. Τότε όμως προτίμησε, την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή, να μην καταθέσει δεσμευτική προσφορά, καθώς όλα έδειχναν ότι οι τιμές θα ανέβαιναν πάρα πολύ. Οπερ και εγένετο. Η Bank of Alexandria πουλήθηκε σε γαλλικό όμιλο έναντι ποσού που ξεπέρασε τα 3 δισ. ευρώ. Εκτιμάται ότι τώρα το παράδειγμα αυτό δεν θα επαναληφθεί, καθώς το εγχείρημα είναι σαφώς μικρότερο και ανάλογα θα διαμορφωθεί και το τίμημα. «Για εμάς όμως θα είναι μια πολύ καλή αρχή, για το άνοιγμα που θέλουμε να κάνουμε στην αγορά της Αιγύπτου», σχολίασε στην «Οικονομική Καθημερινή» στέλεχος του ομίλου Εurobank.

Σημαντικά κέρδη

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να διευκρινισθεί, πάντως, ότι δεν πρόκειται να διατεθεί για το συγκεκριμένο project το σύνολο των κεφαλαίων που θα αντληθούν από την αύξηση. Κι αυτό γιατί όπως αναφέρεται και στο ενημερωτικό σημείωμα που κατατέθηκε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, μέρος των χρημάτων θα βοηθήσουν την οργανική ανάπτυξη της τράπεζας. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τελευταία επίσημα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Efg Eurobank στο πρώτο εξάμηνο του 2007, τα κέρδη του ομίλου διαμορφρώθηκαν στα 417 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 31% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Εντονο ελληνικό ενδιαφέρον

Αν η Efg Eurobank αποκτήσει, τελικώς, τράπεζα στην Αίγυπτο, δεν θα είναι η μοναδική ελληνική η οποία θα έχει παρουσία εκεί. Υπενθυμίζεται ότι πρώτη άνοιξε τον δρόμο η Εθνική, η οποία λειτουργεί, από τα μέσα της δεκαετίας του ’60, δύο υποκαταστήματα σε Κάιρο και Αλεξάνδρεια αντίστοιχα. Μάλιστα, σχετικά πρόσφατα, υπακούοντας στα σχετικά κελεύσματα της Κεντρικής Τράπεζας της Αιγύπτου, προχώρησε σε κεφαλαιακή ενίσχυση και των δύο μονάδων της, γεγονός το οποίο αποδεικνύει εμπράκτως την πρόθεσή της να μείνει στην περιοχή και να αναπτυχθεί περαιτέρω, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν. Ομως τη σημαντικότερη ελληνική τραπεζική παρουσία στην Αίγυπτο, αυτή τη στιγμή, έχει ο όμιλος Πειραιώς, ο οποίος προχώρησε προσφάτως στην εξαγορά τοπικού πιστωτικού ιδρύματος και τώρα βρίσκεται σε φάση ανάπτυξής του. Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι στην Πειραιώς σχεδιάζουν να αξιοποιήσουν την Αίγυπτο ως εφαλτήριο για την περαιτέρω ανάπτυξή τους στην περιοχή.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT