Η κατανάλωση τροφοδότησε την ανάπτυξη

Η κατανάλωση τροφοδότησε την ανάπτυξη

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ισχυρούς ρυθμούς συνέχισε να αναπτύσσεται η ελληνική οικονομία και στο δεύτερο τρίμηνο, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι ο ρυθμός ανάπτυξης για το σύνολο του έτους θα ξεπεράσει τελικά τις προβλέψεις του προϋπολογισμού και θα διαμορφωθεί στα επίπεδα του 4%, υπό την αίρεση ότι οι βραχυχρόνιες επιπτώσεις από το πλήγμα των πυρκαγιών δεν είναι μεγάλες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ο ρυθμός ανάπτυξης στο δεύτερο τρίμηνο ήταν 4,1% από 4,6% στο πρώτο τρίμηνο του έτους και 4,2% στην αντίστοιχη περίοδο του 2006.

Η τελική κατανάλωση παραμένει ο βασικός τροφοδότης της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας καθώς αυξήθηκε με ρυθμό 3% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Η συμμετοχή των επενδύσεων ήταν μικρότερη, καθώς ο ρυθμός αύξησής τους περιορίστηκε σε 4,8% έναντι 17,1% το 2006 και 15,8% στο πρώτο τρίμηνο του 2007. Η επιβράδυνση των επενδύσεων αντανακλά την κάμψη της οικοδομικής δραστηριότητας, που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες και στον αριθμό των νέων αδειών.

Αντίθετα, οι εξαγωγές συνεχίζοντας τις πολύ καλές επιδόσεις των τελευταίων τριάμισι ετών, αυξήθηκαν με ρυθμό 8,6% έναντι 2,9% στο δεύτερο τρίμηνο του 2006 και 9,8% στο πρώτο τρίμηνο του 2007. Οι εισαγωγές, ύστερα από ένα δωδεκάμηνο με διψήφιο μέσο ρυθμό αύξησης, ενισχύθηκαν μόνο κατά 4,6%. Ετσι, αν και συνολικά η συμβολή του εξωτερικού τομέα της οικονομίας στην ανάπτυξη εξακολουθεί να είναι αρνητική, αντανακλώντας το χρόνιο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας, η αρνητική του επίδραση στο ΑΕΠ περιορίστηκε στο β΄ τρίμηνο. Υπό το φως των νέων στοιχείων, ενισχύονται οι εκτιμήσεις ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του 2007 θα ξεπεράσει τελικά τον επίσημο στόχο του προϋπολογισμού (3,7%) και θα διαμορφωθεί στα επίπεδα του 4%. Ωστόσο, η προσδοκία αυτή τελεί πλέον υπό μία αίρεση: ότι οι ζημιές από τις πυρκαγιές δεν θα αποδειχθούν τελικά υψηλότερες από όσο υπολογίζονται με βάση τις πρώτες καταγραφές.

Το οικονομικό επιτελείο για να «μετρήσει» τις επιπτώσεις στο σύνολο τις οικονομίας εργάζεται με την υπόθεση ότι έχει καταστραφεί το 50% της αγροτικής παραγωγής των πέντε νομών, ενώ οι υποδομές του δευτερογενούς και του τριτογενούς τομέα είναι σχεδόν ανέπαφες. Εάν αυτές οι παραδοχές επιβεβαιωθούν, όταν ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ζημιών, το υπουργείο Οικονομίας εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα επιβραδυνθεί κατά 0,1% – 0,2%. Επίσης, τονίζεται ότι η επίπτωση αυτή θα είναι παροδική. Μεσοπρόθεσμα, ο ρυθμός ανάπτυξης θα επιταχυνθεί καθώς θα αρχίσει να υλοποιείται το σχέδιο ανασυγκρότησης των πληγεισών περιοχών και θα τονωθούν οι επενδύσεις και η οικονομική δραστηριότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή