Κέρδη τριών ταχυτήτων στο Χρηματιστήριο

Κέρδη τριών ταχυτήτων στο Χρηματιστήριο

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τρεις διαφορετικές ταχύτητες «τρέχουν» οι εισηγμένες εταιρείες του ελληνικού χρηματιστηρίου. Οπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων του εξαμήνου, στην πρώτη ταχύτητα περιλαμβάνονται οι τέσσερις μεγαλύτερες εμπορικές τράπεζες (Εθνική, Alpha Bank, Efg Eurobank – Ergasias και Πειραιώς), στη δεύτερη τα blue chips και οι περισσότερες εταιρείες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης και στην τρίτη οι υπόλοιπες εισηγμένες. Κι ενώ οδεύουμε σε νέα επίπεδα ρεκόρ, για τέταρτη συνεχή χρονιά, από πλευράς αποτελεσμάτων, στην πραγματικότητα η κατάσταση διαμορφώνεται διαφορετική. Γιατί, αν εξαιρεθούν οι κερδοφορίες των τραπεζών, των ασφαλιστικών εταιρειών και των επενδυτικών εταιρειών, τότε αντί αύξησης έχουμε μικρή κάμψη του ρυθμού αύξησης των αποτελεσμάτων των εισηγμένων. Το γεγονός καταδεικνύει τον καταλυτικό ρόλο που παίζει, πλέον, στην ελληνική οικονομία ο χρηματοπιστωτικός κλάδος. Συνολικά, στο πρώτο εξάμηνο του 2007, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους όλων των εισηγμένων, διαμορφώθηκαν στα 6,12 δισ. ευρώ, έναντι 4,67 δισ. ευρώ κατά το αντίστοιχο περσινό διάστημα, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 31%. Ανοδικά, κατά 8,8%, κινήθηκε και ο κύκλος εργασιών, που έφτασε στα 39,51 δισ. ευρώ. Σε σύνολο 291 εισηγμένων εταιρειών, που ήταν υποχρεωμένες να δημοσιεύσουν αποτελέσματα εξαμήνου, οι 223 ήταν κερδοφόρες, ενώ οι 68 κατέγραψαν ζημίες. Για όλες, σχεδόν, όμως υπάρχει μια «σκιά». Παρατηρείται, με ελάχιστες εξαιρέσεις, μια κάμψη του ρυθμού μεγέθυνσης κατά το δεύτερο τρίμηνο, που αποδίδεται σε πολλούς λόγους. Για τις τράπεζες ειδικά «καμπανάκι» χτυπά αναφορικά με την παρατηρούμενη συρρίκνωση των περιθωρίων κέρδους και τη συγκράτηση του λειτουργικού κόστους. Ισως γι’ αυτό γίνεται πιο έντονη η εξωστρέφειά τους, προς τις χώρες της ΝΑΕυρώπης και της ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου, προκειμένου να καλυφθούν τα όποια κενά.

Η απίστευτη εξίσωση

Οταν τα κέρδη μιας και μόνο τράπεζας, έστω κι αν αυτή είναι η μεγαλύτερη ελληνική, ισοδυναμούν με το σύνολο της κερδοφορίας πέντε μεγάλων εισηγμένων επιχειρήσεων, που είναι leader στον κλάδο τους, τότε τα λόγια (και τα σχόλια) είναι περιττά. Ο χρηματοπιστωτικός κλάδος έκανε κι αυτό το εξάμηνο επίδειξη δύναμης. Ομως το τοπίο δεν είναι ανέφελο. Στο βάθος διαμορφώνονται τα πρώτα σύννεφα, αφού ο ρυθμός αύξησης στη λιανική τραπεζική, που ήταν η ατμομηχανή της ανόδου, δείχνει σημάδια κάμψης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή