Τα κέρδη «τρέχουν» με τρεις ταχύτητες

Τα κέρδη «τρέχουν» με τρεις ταχύτητες

4' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κ ερδοφορία τριών ταχυτήτων στο ελληνικό χρηματιστήριο αποκαλύπτουν τα εξαμηνιαία αποτελέσματα του 2007 για τις εισηγμένες επιχειρήσεις, με τις τράπεζες να διατηρούν υψηλά το γόητρο και τον μέσο όρο ανόδου των αποτελεσμάτων.

Συνολικά τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους των εισηγμένων διαμορφώθηκαν στα 6,12 δισ. ευρώ έναντι 4,67 δισ. ευρώ του αντίστοιχου εξαμήνου του 2006, καταγράφοντας αύξηση 31%. Ο κύκλος ενισχύθηκε κατά 8,8%, και έφθασε τα 39,51 δισ. ευρώ, έναντι 36,30 δισ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2006.

Το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από την επεξεργασία των στοιχείων που πραγματοποίησε η Πήγασος αχεπευ, είναι ότι η εικόνα των αποτελεσμάτων δείχνει κερδοφορία 3 κατηγοριών στο χρηματιστήριο.

Στην πρώτη κατηγορία συναντούμε τις 4 μεγάλες ελληνικές τράπεζες (Εθνική, Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς), στη δεύτερη κατηγορία βρίσκουμε τα blue chips και τις περισσότερες εταιρείες του δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (Mid Cap 40) και στην τρίτη κατηγορία συμπεριλαμβάνονται οι υπόλοιπες εισηγμένες εταιρείες.

Με βάση την εξέλιξη των αποτελεσμάτων του α΄ εξαμήνου του 2007, διαφαίνεται ότι θα οδηγηθούμε στην 4η διαδοχική χρονιά υψηλής κερδοφορίας των εισηγμένων εταιρειών, ενώ θα καταγραφεί νέο ρεκόρ κερδών σε αριθμητικό επίπεδο.

Ωστόσο, θα πρέπει να επισημάνουμε την καταλυτική συμβολή του χρηματοπιστωτικού κλάδου, καθώς εάν εξαιρέσουμε από τα αποτελέσματα τις τράπεζες, τις εταιρείες επενδύσεων και τις ασφαλιστικές εταιρείες, τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας των εισηγμένων παρουσιάζουν κάμψη 1,3% στα 2,6 δισ. ευρώ, έναντι 2,67 δισ. ευρώ του α΄ εξαμήνου του 2006. Εξαιρουμένων των κατασκευαστικών τα κέρδη παρουσιάζουν κάμψη 0,7% στα 2,62 δισ. ευρώ, συγκριτικά με 2,64 δισ. ευρώ πέρυσι.

Κερδη και ζημίες

Επί συνόλω 291 εισηγμένων που ήταν υποχρεωμένες να δημοσιεύσουν αποτελέσματα α΄ εξαμήνου, 223 εισηγμένες εταιρείες ήταν κερδοφόρες στο πρώτο εξάμηνο του 2007 και 68 κατέγραψαν ζημίες. Από τις κερδοφόρες, 146 εμφανίζουν αύξηση των κερδών, 48 καταγράφουν μείωση, ενώ 29 παρουσιάζουν αναστροφή της τάσης κλείνοντας στο 6μηνο με κέρδη από ζημιές στο περυσινό εξάμηνο. Σε ό,τι αφορά τις ζημιογόνες, 19 παρουσιάζουν διεύρυνση των ζημιών τους, 30 εμφανίζουν μείωση, ενώ 19 εταιρείες πέρασαν σε αρνητικό αποτέλεσμα από κέρδη το αντίστοιχο περσινο εξάμηνο του 2006.

Οπως αναφέρεται από την Πήγασος αχεπευ, οι εισηγμένες εταιρείες Ελλατέξ και ΕΤΜΑ έχουν ζητήσει παράταση δημοσίευσης. Οι εταιρείες Everest, Jumbo, Νάκας, Rainbow, Επίλεκτος, CPI, EBZ, Ηλεκτρονική Αθηνών ανακοινώνουν αποτελέσματα υπερδωδεκάμηνης χρήσης 2006-2007 και έχουν παράταση δημοσίευσης μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου 2007. Την υψηλότερη μεταβολή κερδών κατέγραψαν οι εξής επιχειρήσεις: η Global με αύξηση 3,612%, η Τράπεζα Αττικής, (+2,312%), Υγεία (+955%), Aegean (+666%), Marfin Financial Group (+595%), Rilken (+577%), Επιχειρήσεις Αττικής (+526%), Sprider (+508%), Αχον (+412%), ενώ στη 10η θέση βρέθηκε η Marfin Popular Bank με κέρδη της τάξης του 411%. Παράλληλα ακολούθησαν οι εισηγμένες: Reds, Καραμολέγκος, Βαλκάν, Εκτέρ, Ιντερτέκ, Ωμέγα, Euromedica, Παρνασσός, MLS και FG Εurope.

Οπως παρατηρήθηκε και στα αποτελέσματα α΄ τριμήνου, η φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται από έντονες διακυμάνσεις και μεγάλες ανομοιομορφίες σε πολλούς επιχειρηματικούς κλάδους λόγω της εμφάνισης μη επαναλαμβανόμενων αποτελεσμάτων τόσο κατά τη φετινή όσο και κατά την περυσινή χρήση. Το γεγονός αυτό αυξάνει τη μελλοντική ευαισθησία των κερδοφοριών σε παράγοντες που σχετίζονται με τη διακύμανση των αγορών, των εμπορευμάτων, στην αποτίμηση των παγίων ή την απομείωση των συμμετοχών.

Ικανοποιητική κρίνεται και η αυξητική πορεία του κύκλου εργασιών των εισηγμένων επιχειρήσεων, καθώς παρατηρείται αφενός αύξηση της εγχώριας ζήτησης αλλά και ενίσχυση της εξωστρέφειας των εισηγμένων επιχειρήσεων.

Οσον αφορά την κερδοφορία θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το 2007 ισχύει η μείωση των φορολογικών συντελεστών κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες που αποτελεί ένα καλό εχέγγυο για τις επιχειρήσεις. Παρ’ ολα αυτά φαίνεται ότι και στο β΄ τρίμηνο του 2007 τα κέρδη μετά από φόρους δεν εμφάνισαν το βαθμό μεγέθυνσης για την πλειοψηφία των εισηγμένων επιχειρήσεων. Αιτία ήταν η μεγάλη επίδραση εκτάκτων παραγόντων κατά την περυσινή χρήση, η οποία στη συγκρινόμενη περίοδο δεν επαναλαμβάνεται. Επιπλέον, πολλές εταιρείες έχουν περάσει σημαντικό μέρος των προβλέψεών τους από το ξεκίνημα της χρήσης κατεβάζοντας σημαντικά το ρυθμό αύξησης των κερδών (είναι άλλωστε και μια ευκαιρία να κρατήσουν κέρδη για πιο δύσκολες εποχές), μειώνοντας παράλληλα τη φορολογική απαίτηση στο τέλος της χρήσης.

Η πορεία των κλάδων

Οι τράπεζες για άλλο ένα τρίμηνο επιβεβαίωσαν τον τίτλο του ισχυρότερου κλάδου της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, οι επενδυτές θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι ήδη παρατηρείται συρρίκνωση των περιθωρίων κέρδους, καταγράφεται συγκράτηση του λειτουργικού κόστους και παράλληλα οι διοικήσεις των τραπεζών επεκτείνονται στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Βορείου Αφρικής, ενώ σημειώνεται μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ο εντεινόμενος ανταγωνισμός έχει αρχίσει να πιέζει τα περιθώρια κέρδους σε όλες τις κατηγορίες δανείων πέραν των στεγαστικών. Η πίεση θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια σε όλες τις κατηγορίες και ειδικότερα στα δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τα περιθώρια κέρδους στη ΝΑ Ευρώπη είναι υψηλότερα και μπορούν να αντισταθμίσουν τις πιέσεις στην ελληνική αγορά. Η επέκταση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη συνεχίζεται με ταχύτατους ρυθμούς, ενώ η συγκράτηση του κόστους στην ελληνική αγορά είναι εντυπωσιακή.

Σημαντική δυναμική κατέγραψαν το πρώτο ήμισυ του 2007, ο κλάδος της μεταλλουργίας, καθώς οι επιχειρήσεις ωφελούνται από τη συνεχιζόμενη ζήτηση πρώτων υλών κυρίως από τις αγορές της Κίνας, της Ινδίας και της Ρωσίας.

Το ενδιαφέρον των μεταλλουργικών επιχειρήσεων στρέφεται πλέον σε επενδύσεις προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, στην αύξηση της παραγωγικής τους δυναμικότητας καθώς και στην επέκτασή τους στις διεθνείς αγορές. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το έτος 2007 αναμένεται οι επενδύσεις των μεταλλουργικών επιχειρήσεων να προσεγγίσουν τα 80 εκατ. ευρώ καθιστώντας τον κλάδο των βασικών μετάλλων έναν από τους σημαντικότερους για την ελληνική βιομηχανία. Το επόμενο χρονικό διάστημα οι μεταπράτες αναμένουν ισχυρή διόρθωση στην τιμή του χαλκού, διακυμάνσεις στις τιμές του αλουμινίου, ενώ θετικές παραμένουν οι εκτιμήσεις για τις τιμές του χάλυβα.

Ανοδο της κερδοφορίας σημείωσαν οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών λόγω της ανάπτυξης των ευρυζωνικών εφαρμογών, ενώ ικανοποιητική εικόνα εμφάνισαν και τα αποτελέσματα του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών, που βιώνουν την επιχειρηματική τους αιχμή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή