Αγωνία στην Alpha για το τουρκικό deal

Αγωνία στην Alpha για το τουρκικό deal

4' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αντίστροφη μέτρηση για την παρουσία της Alpha Bank στην Τουρκία ξεκίνησε. Σε ένα μήνα από σήμερα λήγει η διάρκεια του τελεσιγράφου που έχει θέσει ο όμιλος Αnadolu, ιδιοκτήτης της τράπεζας Alternatif, για την ολοκλήρωση της εξαγοράς της από την Alpha. Ομως στη διοίκηση της τελευταίας ακόμα δεν έχουν καταλάβει για ποιο λόγο το project πήρε αυτήν την τροπή, η οποία, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οδηγείται σε ναυάγιο.

«Προσωπικά δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος για την ολοκλήρωση του deal, μετά την κατεύθυνση που πήραν τα πράγματα τον τελευταίο μήνα» έλεγε στην «Καθημερινή» διοικητικό στέλεχος της Alpha Bank στα μέσα της εβδομάδας, «αλλά πρέπει και να μάθουμε τους πραγματικούς λόγους, για τους οποίους φτάσαμε σε αυτό το σημείο». Στο μέγαρο της οδού Σταδίου, πάντως, διατηρούν ακόμα κάποιες ελπίδες για την προοπτικές του project. Προφανώς βασίζονται σε κάποιες πληροφορίες που τους επιτρέπουν να αισιοδοξούν.

Μία από αυτές έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Αnadolu διεμήνυσε στην Αθήνα ότι ποτέ δεν υποστήριξε πως υπάρχουν και άλλες προσφορές, από τρίτους, για την προς πώληση Alternatif Βank.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ», η οποία πρώτη έφερε στο φως της δημοσιότητας το θέμα της εμπλοκής στο project, ο Τούρκος βασικός μέτοχος φέρεται να έχει ήδη στα χέρια του και άλλες προτάσεις εξαγοράς για το προς διάθεση πακέτο μετοχών και θα περιμένει έως τις 30 Σεπτεμβρίου την Alpha Bank για να ολοκληρώσει τη δική της προσπάθεια. Μόνο που η εμπλοκή που σημειώθηκε στο project δεν οφείλεται σε καθυστέρηση της ελληνικής πλευράς, αλλά σε κωλυσιεργία της τουρκικής. Ετσι, η Alpha καλείται να δώσει λύση σε ένα ένα πρόβλημα στο οποίο δεν έχει συμμετοχή.

«Ελπίζουμε ότι μετά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας στη γειτονική χώρα τα δεδομένα θα αλλάξουν και η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει» επισημαίνεται από αρμόδιες πηγές της Alpha Bank. Ομως, οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι από εδώ και στο εξής οι πιθανότητες που έχει για να πετύχει η συγκεκριμένη προσπάθεια είναι μάλλον περιορισμένες. Ισως το λάθος μας ήταν πως όλο το προηγούμενο διάστημα πιστέψαμε στις διαβεβαιώσεις που μας έδιναν από απέναντι και δεν κινητοποιηθήκαμε περισσότερο όταν διαπιστώσαμε ότι η καθυστέρηση που σημειώνεται είναι μεγάλη» επισημαίνεται εν είδει αυτοκριτικής.

Για την ιστορία, θα πρέπει να αναφερθεί ότι η τουρκική πλευρά κωλυσιεργεί ως προς το συγκεκριμένο project πάνω από οκτώ μήνες. Αρχικά επικαλέστηκε γραφειοκρατικά προσκόμματα. Κατόπιν έγινε λόγος για καθυστερήσεις εξαιτίας των επικείμενων βουλευτικών εκλογών, που έχουν ως αποτέλεσμα να υπολειτουργεί ο κρατικός μηχανισμός στο σύνολό του. Οταν τελείωσαν και οι εκλογές προβλήθηκαν, ανεπίσημα πάντα, άλλες ευφάνταστες δικαιολογίες (σ.σ. έως και παιχνίδια με… κατασκόπους υπονοήθηκαν), ενώ σε κάποια φάση της μακράς περιόδου αναμονής τέθηκε και θέμα «αντιποίνων». Συγκεκριμένα, όπως υποστηρίχθηκε από κάποιες πλευρές, οι Τούρκοι αρνούνταν να δώσουν το πράσινο φως για την ολοκλήρωση του deal επειδή -λέει- η Τράπεζα της Ελλάδος καθυστερούσε να εγκρίνει την εγκατάσταση της πρώτης τουρκικής τράπεζας επί ελληνικού εδάφους. «Η άδεια δόθηκε κανονικά και μέσα στο προβλεπόμενο πλαίσιο» είναι η απάντηση που δίνεται από την ελληνική κεντρική τράπεζα, η οποία, κατ’ αυτόν τον τρόπο, βάζει τέλος και σε αυτήν τη σεναριολογία. Κατά συνέπεια, οι αιτίες του προβλήματος στις σχέσεις Alpha Bank – Alternatifbank θα πρέπει να αναζητηθούν αλλού.

Το πιθανότερο σενάριο έχει να κάνει με το «πρόσθετο» ενδιαφέρον που επιδείχθηκε από τρίτους για την ίδια περίπτωση. «Είναι λογικό να έχουν προσφορές και από άλλους ενδιαφερομένους από τη στιγμή που η τράπεζα πωλείται. Αυτό το οποίο είναι παράλογο είναι να το συζητούν από τη στιγμή που έχουν προσυμφωνήσει με την Alpha» είναι το σχόλιο που γίνεται από άλλους Ελληνες τραπεζίτες, οι οποίοι γνωρίζουν καλά την τουρκική αγορά και τους τρόπους με τους οποίους λειτουργεί.

Ο φόβος των «απέναντι»

Ενα ενδεχόμενο το οποίο συζητήθηκε ευρέως, αμέσως μόλις έγινε γνωστό ότι η τουρκική πλευρά φέρνει προσκόμματα στην ολοκλήρωση του deal με την Alpha Bank, ήταν και αυτό που έχει να κάνει με τον φόβο των «απέναντι», εξαιτίας της ελληνικής χρηματοπιστωτικής επέλασης εκεί. Το γεγονός ότι η Εθνική Τράπεζα είναι πλέον ο πλειοψηφικός μέτοχος της Finansbank, η οποία συγκαταλέγεται στις δέκα μεγαλύτερες τουρκικές τράπεζες, ασφαλώς δεν έχει περάσει απαρατήρητο. Ούτε επίσης το γεγονός ότι η Εfg Eurobank – Ergasias έχει ήδη παρουσία στην Τουρκία, τόσο μέσω τράπεζας όσο και μέσω χρηματιστηριακής εταιρείας, εδώ και περίπου ένα χρόνο. Με την εξαγορά και της Alternatifbank, από την Alpha Bank, παρουσία θα αποκτούσε και ο τρίτος μεγάλος Ελληνας παίκτης και έτσι ο κύκλος θα διευρυνόταν ακόμα περισσότερο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην τουρκική αγορά παρουσία έχει εδώ και περίπου μια πενταετία και η Millenium Bank (πρώην Nova Bank), η οποία εξαγόρασε ένα μικρό αλλά εξαιρετικά δυναμικό τοπικό πιστωτικό ίδρυμα, ενώ την ίδια αγορά ψάχνουν τόσο η Πειραιώς όσο και άλλες ελληνικές τράπεζες. Από την άλλη πλευρά, η τουρκική τραπεζική παρουσία στη χώρα μας είναι από ισχνή έως ανύπαρκτη. Μόλις πριν από λίγο καιρό η αντίστοιχη Αγροτική Τράπεζα της γείτονος υπέβαλε αίτημα στην Τράπεζα της Ελλάδος για τη λειτουργία δύο καταστημάτων της στη χώρα μας (ένα στην Αθήνα και ένα στην Κομοτηνή) και έχει ήδη πάρει την έγκριση. Εως ότου όμως τα καταστήματα μπουν σε λειτουργία, θα περάσει ακόμα αρκετό διάστημα. Τουλάχιστον, έτσι συνηθίζεται στην πράξη…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή