Δραστικές κινήσεις για να επανέλθει η ισορροπία

Δραστικές κινήσεις για να επανέλθει η ισορροπία

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κρίση που έχει ξεσπάσει στην αγορά τιτλοποιημένων δανείων μειωμένης εξασφάλισης στις ΗΠΑ, πιθανότατα να μην ξεπεραστεί εύκολα στο άμεσο μέλλον, καθώς σχετίζεται με τις τιμές των ακινήτων, τα αποθέματα των κατοικιών τα οποία διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα καθώς και το ύψος των επιτοκίων. Παράλληλα υπάρχει η πιθανότητα, οι ενέργειες των κεντρικών τραπεζών να μην έχουν το ανάλογο αποτέλεσμα στη διαχείριση της κρίσης και να χρειαστούν πιο δραστικές κινήσεις, για να επανέλθει σε ισορροπία το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Σημειώνεται ότι οι αγορές χρήματος προεξοφλούν ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο επίπεδο του 4,0%, ενώ για τη FED προεξοφλείται ότι θα προχωρήσει σε μείωση των πραγματικών επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του έτους.

Οσον αφορά την εγχώρια κεφαλαιαγορά, επισημαίνουμε ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της εταιρικής κερδοφορίας αναμένεται να διαμορφωθούν μεταξύ 17% και 20% για την τρέχουσα χρήση, τάση η οποία επιβεβαιώνεται και από τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων α΄ 6μήνου 2007. Η πρώτη εικόνα που αποκομίσαμε από τα αποτελέσματα 6μήνου εστιάζεται στο γεγονός ότι αρκετές εταιρείες παρουσιάζουν μη επαναλαμβανόμενα κέρδη, ενώ δεν είναι λίγες και οι εταιρείες που εμφανίζουν στους λογαριασμούς του αντιστροφές προβλέψεων, ωθώντας τους ρυθμούς ανάπτυξης των κερδών σε υψηλότερα επίπεδα. Επιπροσθέτως, λαμβάνοντας υπόψη ότι για την επόμενη τριετία η ανάπτυξη της κερδοφορίας των τραπεζών αναμένεται να κινηθεί με ρυθμούς της τάξεως του 20% ετησίως, θεωρούμε ότι η εγχώρια κεφαλαιαγορά σε επίπεδο ΓΔΧΑ δικαιολογεί αποτίμηση σε όρους εκτιμώμενου P/E 2007, κοντά στο μέσο P/E της τελευταίας δεκαετίας (18,1x) έναντι 16,9x το τρέχον.

Ωστόσο, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι πιθανή διατήρηση ή αναθέρμανση της κρίσης στη χρηματαγορά ενδέχεται να οδηγήσει σε απόσυρση κεφαλαίων από τις κεφαλαιαγορές πλήττοντας παράλληλα την εγχώρια κεφαλαιαγορά.

* Υπ. Τμήματος Ανάλυσης, Praxis International ΑΧΕΠΕΥ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή