Οι «ξένες» επενδύσεις φέρνουν τα καλά κέρδη

Οι «ξένες» επενδύσεις φέρνουν τα καλά κέρδη

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους πρώτους καρπούς των μεγάλων επενδύσεών τους στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης θερίζουν οι εγχώριες τράπεζες. Η συνεισφορά των δραστηριοτήτων στο εξωτερικό -τόσο σε όρους κερδοφορίας όσο και χορηγήσεων- είναι ήδη μεγάλη, ωστόσο δεν αποτελούν παρά μια σκιά μπροστά στις μελλοντικές προσδοκίες οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής.

Οι τέσσερις μεγάλες εγχώριες τράπεζες -Εθνική, Eurobank, Alpha, Πειραιώς- ελέγχουν μερίδιο αγοράς στις γειτονικές χώρες που εκτιμάται κοντά στο 10% και προσβλέπουν σε σημαντική ενίσχυση της θέσης τους τα επόμενα χρόνια. Σήμερα ελέγχουν ένα δίκτυο περίπου 2.500 καταστημάτων το οποίο αυξάνεται με ταχύτητα τόσο εξαιτίας της επέκτασής τους σε χώρες που ήδη δραστηριοποιούνται όσο και σε νέες, με αυτές της Ρωσίας και της Ουκρανίας να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Η Eurobank και η Πειραιώς πραγματοποιούν αυτήν την περίοδο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,2 δισ. ευρώ και 1,35 δισ. ευρώ αντίστοιχα, με κύριο στόχο την επιτάχυνση της επέκτασής τους σε νέες αγορές. Η Eurobank, η αύξηση της οποίας ολοκληρώνεται στις 14 Σεπτεμβρίου, διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα «ελληνικά» δίκτυα στο εξωτερικό, έχει την ισχυρότερη παρουσία στη Ρουμανία και πραγματοποιεί μια φιλόδοξη επέκταση στις μεγάλες αγορές της Ουκρανίας και της Πολωνίας.

Την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου ολοκληρώνεται και η αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς, η οποία βρίσκεται ένα βήμα πριν από την εξασφάλιση των εγκρίσεων για την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 78% της International Commerce Bank (ICB) στην Ουκρανία. Σημειώνεται ότι η Πειραιώς είναι η μοναδική εγχώρια τράπεζα στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά της Αιγύπτου.

Από την πλευρά της η Alpha Bank, στηριζόμενη στην ισχυρή κεφαλαιακή της βάση, προχωρεί γρήγορα στην υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου Agenda 2010, σύμφωνα με το οποίο μέχρι το τέλος του 2007 το δίκτυό της στο εξωτερικό θα αριθμεί τα 447 σημεία.

Η Εθνική Τράπεζα μετά την εξαγορά της Finansbank στην Τουρκία έχει την ισχυρότερη -και με μεγάλη διαφορά- παρουσία στο εξωτερικό από κάθε άλλη εγχώρια τράπεζα. Οι δραστηριότητες στο εξωτερικό συνεισέφεραν το 30% των προ φόρων κερδών του ομίλου, με τη Finansbank να κάνει τη μεγάλη διαφορά. Μέσα σε ένα χρόνο η Εθνική έχει ήδη ανακτήσει το 11% των κεφαλαίων που επένδυσε για την εξαγορά της τουρκικής τράπεζας, από την οποία αντλεί σήμερα το μεγαλύτερο μέρος της ζωτικότητάς της. Για την ιστορία υπενθυμίζουμε τις κραυγές ορισμένων κομμάτων εναντίον της εξαγοράς και τις καταγγελίες περί μεγάλου σκανδάλου. Τελικά, το μόνο σκανδαλώδες ήταν η απουσία στοιχειώδους λογικής στον πολιτικό λόγο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή