Παραμένει, μειωμένο, το πρόστιμο στην 3Ε

Παραμένει, μειωμένο, το πρόστιμο στην 3Ε

3' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με την οποία είχε καταδικαστεί η Coca-Cola Τρία Εψιλον για μη συμμόρφωσή της με προγενέστερη απόφασή της, επιβεβαίωσε επί της ουσίας το Εφετείο Αθηνών. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μείωσε το πρόστιμο -το δεύτερο υψηλότερο που έχει μέχρι σήμερα επιβληθεί- από τα 8,6 εκατ. ευρώ στα 6 εκατ. ευρώ.

Το Εφετείο έκρινε ότι η Τρία Εψιλον είχε τουλάχιστον εν μέρει συμμορφωθεί με την υποχρέωσή της να άρει από τις συμβάσεις χρησιδανείου τον όρο αποκλειστικότητας στη χρήση των ψυγείων, ενώ κατά την άποψή του δεν αποδείχθηκε μία από τις μεθόδους διακριτικής μεταχείρισης μεταξύ λιανοπωλητών και χονδρεμπόρων (μέθοδος παροχής κουπονιών) που της καταλόγιζε η Επιτροπή. Γι’ αυτούς τους λόγους μείωσε το πρόστιμο στα 6 εκατ. ευρώ.

Εργασιών συνέχεια

Εν τω μεταξύ, με τις διασκέψεις της Ολομέλειας της Επιτροπής Ανταγωνισμού για το γάλα να συνεχίζονται και την ανησυχία των εμπλεκομένων μερών να κορυφώνεται, η Αρχή στο προσεχές διάστημα πρόκειται να εκδώσει επτά αποφάσεις για ισάριθμες υποθέσεις. Μπορεί η υπόθεση του γάλακτος να έχει κλέψει την παράσταση, αφού αποτελεί βασικό είδος διατροφής, ωστόσο με ενδιαφέρον αναμένονται οι απόψεις της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού για το επίπεδο του ανταγωνισμού σε άλλες πέντε αγορές τροφίμων-ποτών αλλά και καταναλωτικών προϊόντων που συμμετέχουν αρκούντως στο καλάθι του καταναλωτή. Με τις σχετικές έρευνες να έχουν ολοκληρωθεί, σε διαδικασία σύνταξης βρίσκονται οι εισηγήσεις για τον καφέ, την μπίρα, τα απορρυπαντικά, τα καλλυντικά και τα κατεψυγμένα προϊόντα. Το κοινό στοιχείο, πάντως, που απαντάται στις περισσότερες από τις αγορές αυτές είναι η ολιγοπωλιακή τους διάρθρωση.

Οι εισηγήσεις που έρχονται…

Η αγορά της μπίρας και ειδικότερα η συμπεριφορά της ηγέτιδας του κλάδου, Αθηναιϊκής Ζυθοποιίας, δεν είναι η πρώτη φορά που απασχολεί την Επιτροπή Ανταγωνισμού, χωρίς ωστόσο να προκύψει τίποτα το επιβαρυντικό. Τους τελευταίους μήνες ασχολήθηκε και πάλι κι αναμένεται η κρίση της Γενικής Διεύθυνσης για το αν η εταιρεία καταχράται τη θέση που έχει στην αγορά. H έρευνα στην αγορά του καφέ ξεκίνησε μετά κι από καταγγελία ότι η κορυφαία του κλάδου Nestle Ελλάς αρνείται να πωλήσει στιγμιαίο καφέ αν ο έμπορος δεν προμηθευτεί κι άλλα προϊόντα της εταιρείας. Πωλούνται ακριβότερα τα απορρυπαντικά στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες κι αν ναι για ποιους λόγους; Οι πρακτικές των εταιρειών και δη των πολυεθνικών, αφού αυτές κυριαρχούν στην αγορά, ακολουθούν τους κανόνες τους υγιούς ανταγωνισμού; Στα ερωτήματα καλείται να απαντήσει η Γενική Διεύθυνση μετά την πολύμηνη έρευνα που έκανε στον κλάδο. Επίσης θα αποτυπώσει το επίπεδο ανταγωνισμού στα κατεψυγμένα προϊόντα όπως και στην αγορά των καλλυντικών που αποτιμάται σε 1,3 δισ. ευρώ, όπου η έρευνα ξεκίνησε μετά τη διαπίστωση πως προϊόντα της ίδιας μάρκας δεν παρουσιάζουν αποκλίσεις στη λιανική. H κατάθεση όλων των παραπάνω εισηγήσεων, συν αυτών για τις υποθέσεις της Fiat και της Εγνατίας, αναμένονται στο διάστημα από 20 Σεπτεμβρίου έως 20 Νοεμβρίου.

…και οι αποφάσεις

Στις επόμενες εβδομάδες, δε, πρόκειται να εκδοθούν επτά αποφάσεις της Επιτροπής για ισάριθμες υποθέσεις. Ετσι λοιπόν επίκειται η απόφαση για την καπνοβιομηχανία Καρέλιας, στην οποία το 2000 η Επιτροπή είχε επιβάλει πρόστιμο 2 εκατ. δραχμών για κατάχρηση οικονομικής εξάρτησης. Με το πρόστιμο να έχει πληρωθεί, η Επιτροπή σήμερα έρχεται να κρίνει αν η εταιρεία συμμορφώθηκε πλήρως και με τα μέτρα συμπεριφοράς που προέβλεπε η προηγούμενη απόφαση.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η απόφαση για τη σύμβαση που συνήψαν η Δίας A.E. και ελληνικές τράπεζες με το IKA για την πληρωμή εργοδοτικών εισφορών και η οποία, μεταξύ άλλων, προέβλεπε την καταβολή (από το IKA) ενός ενιαίου ανά συναλλαγή ποσού. Το θέμα προέκυψε όταν το IKA διαπίστωσε ότι οι συνολικές τραπεζικές προμήθειες υπερβαίνουν τα 100 εκατ. ευρώ. Στην εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης προτείνεται πρόστιμο και για την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών.

Αναμένονται οι αποφάσεις για τα ασφαλιστικά μέτρα που έχει καταθέσει η «Βιβλιοπωλεία Φλωράς» στο πλαίσιο της υπόθεσης που αφορά στην αγορά ξενόγλωσσου βιβλίου αλλά και αυτή για την ΕΥΑΘ, για την οποία είχαν διατυπωθεί «παράπονα» από ορισμένες βιομηχανίες για διακριτική μεταχείριση στη χρέωση των τιμολογίων ύδρευσης. Παράλληλα πρόκειται να εκδοθεί η απόφασή της για το αν μία από τις δύο κοινοπραξίες της σύνδεσης Καβάλας – Θάσου μέσω των εκπτώσεων που χορηγούσε στα ναύλα έκανε κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης, όπως επίσης και για την υπόθεση της Hyundai, η οποία κατηγορείται για καθορισμό τιμών σε ανταλλακτικά και υπηρεσίες. H πρώτη λίστα των αποφάσεων θα συμπληρωθεί με την υπόθεση της λαχαναγοράς. H Γενική Διεύθυνση είχε, μεταξύ άλλων, κρίνει πως η τιμολόγηση των φορτοεκφορτωτικών εργασιών στις λαχαναγορές Αθηνών και Θεσσαλονίκης από τα υφιστάμενα σωματεία είναι καταχρηστική αφού, ανάμεσα στα άλλα, απαιτείται αμοιβή και για μη παρασχεθείσες υπηρεσίες. Για τον Οκτώβριο τοποθετείται η έκδοση της απόφασης για την Dia Hellas, η οποία κατηγορείται ότι καθόριζε έμμεσα ή άμεσα τις λιανικές τιμές πώλησης των προϊόντων της προς καταστήματα που λειτουργούν με τη μέθοδο της δικαιόχρησης. Τέλος, υπενθυμίζεται ότι συνεχίζεται η εκδίκαση της υπόθεσης του ΟΛΠ, ενώ εισάγονται στην Ολομέλεια οι υποθέσεις BP-Shell, ΔΕΗ (όροι σύμβασεις προμήθειας), ECDL και διατραπεζικές προμήθειες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή