Ανοδικά οι τέσσερις εισηγμένες ασφαλιστικές, χωρίς όμως ιδιαίτερη δυναμική ανάπτυξης

Ανοδικά οι τέσσερις εισηγμένες ασφαλιστικές, χωρίς όμως ιδιαίτερη δυναμική ανάπτυξης

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βελτιωμένη εικόνα σε ό,τι αφορά την πορεία των εργασιών, εμφανίζουν οι τέσσερις εισηγμένες εταιρείες του ασφαλιστικού κλάδου, η παρουσία του οποίου όμως, μετά και τη διαγραφή της Φοίνιξ Metrolife, περιορίζεται συνεχώς στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου. Με το συντριπτικό ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου να ελέγχεται από τους βασικούς μετόχους, ο ασφαλιστικός κλάδος έχει πάψει να προσελκύει το ενδιαφέρον του επενδυτικού κοινού στο βαθμό που ούτε οι αποδόσεις ούτε οι πρωτοβουλίες του είναι σε θέση να ταράξουν τα λιμνάζοντα ύδατα μιας χρονίζουσας απραξίας. Η προοπτική αλλαγής της μετοχικής σύνθεσης της μεγαλύτερης εταιρείας του κλάδου, της Εθνικής Ασφαλιστικής, είναι η μόνη ίσως επενδυτική ευκαιρία που διακρίνεται στον ορίζοντα για μετά τις εκλογές, ενώ ανοιχτό παραμένει το θέμα της αύξησης του ποσοστού που ελέγχει ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς στο μετοχικό κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Πίστης. Στον αντίποδα είναι η Αγροτική Ασφαλιστική, αλλά και η Ασπίς Πρόνοια, εταιρείες στις οποίες ο βασικός μέτοχος του ομίλου της ATEbank και του ομίλου της Ασπίδος αντίστοιχα ελέγχουν, άμεσα ή έμμεσα, υψηλά ποσοστά, της τάξης του 85% περίπου.

Η εικόνα του κλάδου μέσα από την πορεία των τεσσάρων εισηγμένων εμφανίστηκε το εξάμηνο που πέρασε ελαφρώς βελτιωμένη, χωρίς όμως να δημιουργεί τις προϋποθέσεις μιας δυναμικής ανάπτυξης τα προσεχή χρόνια. Η ενίσχυση των σχέσεων των ασφαλιστικών εταιρειών με τους τραπεζικούς ομίλους στους οποίους ανήκουν, στήριξε την άνοδο των ασφαλιστικών εργασιών, ενώ η βελτίωση της κερδοφορίας που εμφανίζουν οι τρεις εταιρείες από τις τέσσερις βασίστηκε περισσότερο στη μείωση των λειτουργικών εξόδων και στην άνοδο των εσόδων από επενδύσεις.

Χαρακτηριστικότερη περίπτωση η Εθνική Ασφαλιστική, η συνεργασία της οποίας με την Εθνική Τράπεζα αποδίδει τους πρώτους σημαντικούς καρπούς. Η παραγωγή του κλάδου ζωής μέσα και από την προώθηση των προγραμμάτων bankassurance ενισχύθηκε σε ποσοστό 25%, σε αντίθεση με τον κλάδο γενικών, η παραγωγή του οποίου συρρικνώθηκε από τα 154 εκατ. ευρώ στα 148,1 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία αξιοποίησε το επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο για να καταγράψει έσοδα 47,6 εκατ. ευρώ έναντι 22,5 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ η αυστηρή πολιτική εξόδων απέδωσε, περιορίζοντας τα λειτουργικά έξοδα από 83,1 σε 80,6 εκατ. ευρώ.

Αισθητή άνοδο σημείωσαν και οι ασφαλιστικές εργασίες της Αγροτικής Ασφαλιστικής, που ανήλθαν από τα 79,6 εκατ. ευρώ στα 86,8 εκατ. ευρώ, ενώ σημαντικά βελτιωμένο είναι το καθαρό αποτέλεσμα της εταιρείας, που ανήλθε στα 4,5 εκατ. ευρώ. Στο τελικό αποτέλεσμα συνέβαλε και η συγκράτηση των λειτουργικών εξόδων στο πλαίσιο της πολιτικής εξυγίανσης που ακολουθεί η διοίκηση της εταιρείας. Σημαντικά αυξημένη είναι και η ασφαλιστική παραγωγή της Ασπίς Πρόνοια, που ανήλθε από τα 51,2 εκατ. ευρώ στα 80,3 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 56% περίπου. Η εταιρεία εμφάνισε ζημιές από το επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο, οι οποίες εν μέρει μόνο αντισταθμίστηκαν από τη μείωση των διοικητικών εξόδων, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του καθαρού κέρδους από τα 3 εκατ. ευρώ το 2006 στα 577 εκατ. ευρώ το 2007.

Σημάδια ανάκαμψης εμφανίζουν και η πορεία των εργασιών της Ευρωπαϊκής Πίστης, που μετά μια μακρά περίοδο περιοριστικής πολιτικής στην ανάληψη κινδύνων, προσδοκά σημαντικά οφέλη από τη συνεργασία της με την Τράπεζα Πειραιώς. Η διοίκηση της εταιρείας συνέχισε άλλωστε την πολιτική συγκράτησης δαπανών, βελτιώνοντας το τελικό αποτέλεσμα, το οποίο διαμορφώθηκε στο 1,9 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή