O ΔΗΚΤΗΣ

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αιρετοί άρχοντες και η επαγγελματική ζωή

Φωτιές στην… Εθνική Τράπεζα έχει ανοίξει η εκλογική εμπλοκή της παραιτηθείσας υπερνομάρχη Φώφης Γεννηματά, καθώς πριν αναλάβει δημόσια αξιώματα ανήκε στο προσωπικό της ΕΤΕ. Χθες, κυκλοφορούσαν έντονες φήμες ότι δήθεν η ΕΤΕ την κάλεσε πίσω στην αρχική της εργασία, αφού δεν μπορεί να πολιτευθεί στις εκλογές αυτές. Ομως, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ήταν η ίδια η κ. Γεννηματά που ξεκίνησε τη διερεύνηση των ανανεωμένων σχέσεών της με την ΕΤΕ. Εν πάση περιπτώσει για το θέμα έχει επιληφθεί η νομική υπηρεσία της τράπεζας, ώστε να μην υπάρξει περίπτωση το όλο ζήτημα να γίνει αντικείμενο πολτικής εκμετάλλευσης.

Αδηλοι πόροι

Την επόμενη φορά που θα αναρωτηθείτε πώς γίνεται σε συνθήκες οικονομικής στενότητας των νοικοκυριών να οικοδομούνται τόσα πολλά και ακριβά σπίτια στα νησιά, θυμηθείτε ότι το μέγεθος της αδήλωτης εργασίας στην Ελλάδα, αγγίζει περίπου 1.100.000 άτομα και αντιστοιχεί με το 20% του ΑΕΠ. Τα στοιχεία προέρχονται από την έκθεση για την ελληνική οικονομία του Ινστιτούτου Εργασίας που δίδεται σήμερα στη δημοσιότητα και αξίζουν κάποιο προβληματισμό…

Πολυεθνικά αεροπλάνα

Από μερικές μικρές λεπτομέρειες αντιλαμβάνεται κανείς το μέγεθος των προβλημάτων μιας εταιρείας. Για παράδειγμα, για όσους ασχολούνται είναι γνωστό ότι οι Ολυμπιακές Αερογραμμές ζημιώνονται περίπου 300.000 ευρώ κάθε ημέρα. Για όσους ταξιδεύουν μαζί της είναι επίσης γνωστό και επώδυνο να αντιμετωπίζουν χάος στο chek in και ταλαιπωρία στην εξυπηρέτηση. Αλλά είναι ενδιαφέρον και το να πετά κανείς με αεροσκάφος (Μπόινγκ 737-300) με τα χρώματα των Ο.Α., οι ζώνες των επιβατών να γράφουν… Αir France, οι πινακίδες στο εσωτερικό του αεροσκάφους να είναι γραμμένες στα αγγλικά και στα ισπανικά και τα ενημερωτικά φυλλάδια να φέρουν τα λογότυπα της… ισπανικής HOLA! Η παγκοσμιοποίηση σε άλλη μια μίζερη έκφανσή της.

Οι μεγάλοι ισχυροποιούνται

Νέα αύξηση του συγκεντρωτισμού στα μερίδια των 62 εγχωρίων χρηματιστηριακών εταιρειών παρατηρήθηκε τον Αύγουστο, καθώς οι 10 πρώτες σε μερίδια χρηματιστηριακές ελέγχουν πλέον το 85,25% των συναλλαγών, έναντι 84,14% τον Ιούλιο. Η Επενδυτική Τράπεζα παρέμεινε πρώτη στην κατάταξη των χρηματιστηριακών εταιρειών με βάση τις συναλλαγές τον Αύγουστο, με ποσοστό 23,89%, ενώ δεύτερη ακολούθησε η Eurobank Χρηματιστηριακή, με ποσοστό 17,09%.

Αλλαγή πραγματοποιήθηκε στην τρίτη θέση την οποία κατέλαβε η Alpha Finance με ποσοστό 9,37%, ενώ στην τέταρτη θέση βρέθηκε η P&K (8,84%). Σημειώνεται ότι τον Ιούλιο η P&K είχε καταλάβει την τρίτη θέση και η Alpha Finance την έκτη. Τη δεκάδα των χρηματιστηριακών συμπληρώνουν οι: Εθνική Χρηματιστηριακή (8,08%), Πειραιώς Χρηματιστηριακή (5,99%), ΚΑΠΠΑ (4,78%), Proton (3,68%), HSBC (2,23%) και Euroxx (1,31%).

Στοιχειώδης εξοπλισμός

«Δίνουμε φορητό υπολογιστή, μέσα από το πρόγραμμα του Ελληνα συμπατριώτη μας Νεγρεπόντε, το λεγόμενο «laptop» των 100 δολαρίων, δωρεάν σε όλους τους μαθητές και φοιτητές, για γρήγορη πρόσβαση στο διαδίκτυο για κάθε μαθητή και φοιτητή». Τη δήλωση αυτή έκανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Γ. Παπανδρέου, μιλώντας στην Αγ. Παρασκευή, τις 30/8/2007. Είναι θετικό να βοηθήσουμε την πρωτοβουλία του συμπατριώτη μας Νεγρεπόντε δίνοντας τους υπολογιστές σε μαθητές (και μάλιστα ιδιαίτερα σε εκείνους των οποίων η οικονομική κατάσταση δεν είναι ανθηρή), αλλά μήπως είναι υπερβολή, να υποσχόμαστε τον «υπολογιστή των φτωχών» σε φοιτητές που έχουν άλλες ανάγκες, άλλες προσλαμβάνουσες και άλλες προοπτικές; Αντί να σκεφτούμε πως θα τους εφοδιάσουμε με μεγάλη υπολογιστική ισχύ, μήπως έτσι τους πάμε ένα βήμα πίσω; Και μήπως, τελικά, αν το σχέδιο πραγματοποιηθεί, οι μίνι υπολογιστές καταλήξουν -ευλόγως- στα ράφια των φοιτητικών βιβλιοθηκών;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή