Αναβάλλονται για μετά τις εκλογές οι κυρώσεις ΑΔΑΕ στην Ericsson

Αναβάλλονται για μετά τις εκλογές οι κυρώσεις ΑΔΑΕ στην Ericsson

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για προεκλογικούς λόγους… αναβάλλεται η επιβολή κυρώσεων στην Ericsson. Η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) πρόκειται να φέρει το θέμα της επιβολής κυρώσεων στην εταιρεία για το σκάνδαλο των υποκλοπών στη Vodafone στη σημερινή συνεδρίαση της ολομέλειας της Επιτροπής, αλλά όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές, δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης. Ο πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Α. Λαμπρινόπουλος, είναι πεπεισμένος ότι η καθυστέρηση λήψης απόφασης δεν αλλάζει την ουσία της υπόθεσης, ενώ αντίθετα θεωρεί ότι μια απόφαση σχεδόν 10 ημέρες πριν από τις εκλογές μπορεί ν’ αποτελέσει αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης. Η εισήγηση που διανεμήθηκε στα μέλη της Επιτροπής, κάνει λόγο για δύο βασικές παραβάσεις της Εricsson στο θέμα των υποκλοπών. Η πρώτη αφορά στην εγκατάσταση του συστήματος RES (Remote-control Εquipment Subsystem), το οποίο ενώ η Vodafone δεν το είχε παραγγείλει, η κατασκευάστρια εταιρεία Ericsson αυτοβούλως εγκατέστησε στα κέντρα της εταιρείας τηλεπικοινωνιών. «Χωρίς το «διάβολο» αυτό, θα ήταν απίθανο να είχε λάβει χώρα το σκάνδαλο των υποκλοπών», παρατηρούσαν νομικές πηγές κοντά στο κατηγορητήριο.

Η δεύτερη κατηγορία που βαρύνει την Ericsson είναι η δυσχέρανση του έργου της ΑΔΑΕ. Καλά πληροφορημένες πηγές έκαναν λόγο για καθυστερήσεις και άλλα κωλύματα που προκάλεσε η εταιρεία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στο έργο της ΑΔΑΕ. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι δύο κατηγορίες εγείρουν χρηματικές ποινές μεταξύ 3 εκατ. ευρώ και πολλών εκατ. ευρώ. «Το ζητούμενο είναι αν η πρώτη κατηγορία θα βαρύνει μια φορά ή πολλαπλασιαστικά», σχολίασε καλά πληροφορημένη πηγή. Και αυτό είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να ξεκαθαρίσει η ολομέλεια της ΑΔΑΕ αύριο ή το αργότερο κατά τη συνεδρίασή της μετά τις εκλογές. Σημειώνεται ότι η ΑΔΑΕ νομιμοποιείται να επιβάλλει κυρώσεις έως 1,5 εκατ. ευρώ για κάθε παραβίαση που διαπιστώνει.

Σημειώνεται ότι η θητεία του προέδρου της ΑΔΑΕ κ. Λαμπρινόπουλου, όσο και η θητεία δύο μελών της (Κ. Μαραβέλας, Χ. Καψάλης), έχει λήξει από 31/7/2007, χωρίς να έχει ανανεωθεί. Ωστόσο ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ θεωρεί ότι η Επιτροπή νομιμοποιείται να λάβει αποφάσεις καθώς, βάσει νόμου, η θητεία της επιτροπής αυτοδίκαια παρατείνεται μέχρι να βρεθούν οι αντικαταστάτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή