ΕΤΕ: ανοιχτές οι πύλες της ΝΑ Ευρώπης

ΕΤΕ: ανοιχτές οι πύλες της ΝΑ Ευρώπης

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σερβία και Ρουμανία αποτελούν τα μεγάλα μέτωπα της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας στο πλαίσιο της επέκτασης του ομίλου στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Στη Σερβία σε εξέλιξη είναι το μεγάλο έργο της ενοποίησης της Vojvodjanska Banka (VB), που εξαγοράστηκε το 2006 και είναι μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, με την NBG Serbia. Στελέχη της Εθνικής εκτιμούν ότι μέσα στο 2008 θα ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος των δράσεων για την ενοποίηση και τον εκσυγχρονισμό της τράπεζας, ωστόσο σημειώνουν ότι είναι εφικτό να παρουσιάσει λειτουργική κερδοφορία και στο τέλος του 2007, αποτέλεσμα της ισχυρής θέσης της τράπεζας στη σερβική αγορά.

Κύρια προτεραιότητα

Η κερδοφορία πάντως δεν αποτελεί το μέγα ζητούμενο. Την περίοδο αυτή κύρια προτεραιότητα των επιτελών της ΕΤΕ αποτελεί η ανάπτυξη και η δημιουργία ισχυρών βάσεων, ώστε ο όμιλος να βρίσκεται σε θέση ισχύος έπειτα από μια περίοδο 3-4 ετών οπότε αναμένεται να επιταχυνθεί η ανάπτυξη της τραπεζικής λιανικής στις χώρες της περιοχής. Πέραν της νομικής και λειτουργικής ενοποίησης της VG με την NBG πραγματοποιούνται μεγάλες επενδύσεις σε συστήματα πληροφορικής, συστήματα διαχείρισης κινδύνων, εισάγονται νέες διαδικασίες, εκπαιδεύεται το ανθρώπινο δυναμικό κ.ά. δράσεις που συνεπάγονται σημαντικό κόστος. Στελέχη της ΕΤΕ σημειώνουν ότι o όμιλος ενισχύει τη θέση του στην αγορά της Σερβίας, επισημαίνοντας ότι όταν αποκτήθηκε η VB το μερίδιο αγοράς στις χορηγήσεις ήταν 5,9% ενώ σήμερα -και παρά το γεγονός ότι η αναδιοργάνωση είναι σε εξέλιξη- το μερίδιο έχει ανέλθει στο 7,2%.

Στο επίκεντρο της προσοχής του ομίλου βρίσκεται και η αγορά της Ρουμανίας, η οποία λόγω του μεγάλου μεγέθους της θεωρείται στρατηγικής σημασίας και δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι μεγάλοι ευρωπαϊκοί τραπεζικοί όμιλοι έχουν επεκταθεί. Η παρουσία της Εθνικής στη χώρα είναι αδύναμη και μετά την αποτυχία στην εξαγορά της CEC, ο όμιλος έχει επικεντρωθεί στην ταχεία ανάπτυξη της Banca Romaneasca. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τέλος του πρώτου εξαμήνου το δίκτυό της στη Ρουμανία αριθμούσε περί τα 88 σημεία, ενώ σήμερα φτάνει τα 97 με στόχο μέχρι το τέλος του 2009 να αριθμεί τα 200 καταστήματα.

Ωστόσο, η επέκταση δεν είναι εύκολη, καθώς ο οξύτατος ανταγωνισμός στη χώρα έχει ήδη συρρικνώσει τα επιτοκιακά περιθώρια, ενώ δύσκολη υπόθεση αποτελεί και η εξεύρεση ανθρώπινου δυναμικού. Οι επιτελείς της ΕΤΕ δεν αποκλείουν εξαγορές, ωστόσο αναγνωρίζουν ότι οι μεγάλες ευκαιρίες έχουν χαθεί. Στελέχη της ΕΤΕ επισημαίνουν ότι και στην περίπτωση της Ρουμανίας ο όμιλος ενισχύει τη θέση του αυξάνοντας το μερίδιο στις χορηγήσεις στο 3,1% από 1% που ήταν πριν από λίγα χρόνια.

Σε ό,τι αφορά την επέκταση σε νέες αγορές, στελέχη της ΕΤΕ σημειώνουν ότι αυτήν την περίοδο δεν υπάρχουν συγκεκριμένες κινήσεις, ωστόσο σημειώνουν ότι παρακολουθούνται στενά οι εξελίξεις στην Ουκρανία και την Αίγυπτο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή